ОСМАНИ: КОРУПЦИЈАТА КАКО НЕГАТИВНА ПОЈАВА ГО УНИШТУВА РАЗВОЈОТ НА СПОРТОТ

Борбата против корупцијата останува заедничка цел, особено во Северна Македонија, каде постои ниска перцепција за овој разурнувачки феномен за институциите и општеството.

Во видео порака за подигање на свеста за борбата против корупцијата, тренерот на Ф.К „Шкупи“, Ќатип Османи, вели дека корупцијата е нечесно однесување, се разбира и нелегално.

„Како што е присутно во политиката, судовите, економијата, за жал е присутно и во спортот. Корупцијата е негативна појава го уништува или го забавува развојот на спортот “, вели Османи во оваа видео порака.

Според него, од корупцијата имаат корист само поединци или група луѓе. „Сите ние треба да се бориме против корупцијата за подобра иднина“.

Оваа видео-порака е објавена во рамките на проектот „Корупцијата убива“ кој го спроведува Здружението за промоција на мултимедијални уметности ИНВИ ИДЕА со седиште во Гостивар. Видеото е дел од проектот „Заедно против корупцијата“, спроведен од Центарот за истражувачко на новинарството СКУП-Македонија, Центарот за развој на медиуми МЕДИУМ и Институтот за човекови права, а е финансиран од Европската унија (ЕУ).

Оставете коментар

коментар(и)