Коалицијата за заштита на укажувачите во Југоисточна Европа објави повик за стории поврзани со укажувачите

Коалицијата за заштита на укажувачите во Југоисточна Европа распиша повик за стории поврзани со укажувачите. Рокот за објавување на сториите е 30 јуни 2024 година. Повеќе информации за овој повик може да добиете во линкот подолу. Коалицијата за заштита на укажувачите во Југоисточна Европа е формирана во 2015 година. Во нејзе членуваат околу 50 организации од Југоисточна Европа.

Втор тренинг на новинари за известување за животната околина

Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија, го организираше вториот тренинг на новинарите за известување на проблемите со заштитат на животна средина. Тренингот е организран во рамките на проектот „Овозможување подобра животна средина за сите“ финасиран од Jornalismfund од Брисел. Долгогодишниот новинар Бардуљ Заими, зборуваше за начините како да се известува за оваа проблематика Овој тренинг е развиен со поддршка на грантовите за професионален развој на Journalismfund.eu за еколошко новинарство.

Тренинг на новинари за известување за животната околина

Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија, го организираше првиот тренинг на новинарите за известување на проблемите со заштитат на животна средина. Тренингот е организран во рамките на проектот „Овозможување подобра животна средина за сите“ финасиран од Jornalismfund од Брисел. За проблематиката со загадувањетона воздухот, почвата и во дата зборуваше експерот Иванка Зивосовска, која се задржа на разните аспекти од оваа проблематика. Искра Стојанова, експерт, кој работи за програмата на ООН со седиште во Виена, зборуваше за истата проблематика и на регионално ниво. Таа е првиот македонски стажант на Европската агенција за железници, лоцирана во Франција. Во моментот работи како координатор на проекти за Западен Балкан во Програмата на Обединети Нации за животна средина, Канцеларија во Виена. Долгогодишниот новинар Бардуљ Заими, зборуваше за начините како да се известува за оваа проблематика Овој тренинг е развиен со поддршка на грантовите за...

30 години Германско – Македонска соработка

Оваа година се одбележуваат 30 години германско-македонска соработка. По овој повод Германското друштво за меѓународна соработка (ГИЗ), Германската кредитна банка за развој и обнова (КфВ) и амбасадата на Сојузна Република Германија организираа целодневен настан за новинари и медиумски работници на кој беа презентирани дел од успешните реализирани проекти. Воедно, со настанот сакавме да им оддадеме признание на новинарите и медиумските работници кои имаат важна улога во развојните процеси и општествените промени. Во рамки на настанот беа посетени две локации. Првото место кое го посетивме беше паркот со ветерници во Богданци – eден од најзначајните проекти кои КфВ ги има поддржано, а во сопственост на АД ЕСМ чија изградба е финализирана во 2014 година. Во тек е втората фаза од конструкцијата на овој ветерен парк со чија реализација ќе се исполни планираниот капацитет од 50MW инсталирана моќност. “, истакна директорот...

Граѓанските организации побараа поголем ангажман од властите за државното финансирање

„Ние не сме песимисти, ние сме очајни реалисти!“, рече Селмин Несимоски од здружениетоМлади за јавен интерес од Дебар со што отслика најголем дел од дискусијата на денешниотТематски форум на Цивика мобилитас насловен: „Државното финансирање за поголемаодржливост на граѓанските организации“.„Борбата за гол опстанок го оневозможува работењето на граѓанскиот сектор“, рече во своетопоздравно обраќање Кристина Колозова од Швајцарската амбасада во земјава. Таа истакнадека примарната задача на секторот е да биде набљудувач на работата на државнитеинституции, да коригира и укажува на неправилности или пропусти и секако да нуди решенијакои ќе бидат од корист на нивните конституентите-граѓаните. Според Александар Кржаловски, Национален лидер на тимот на Цивика мобилитас и директорна МЦМС, поддршката за граѓанските организации во Македонија по повеќе од 10 годинидебатирање, стигна едвај до 10 милиони евра. „За споредба, државната поддршка награѓанските организации во Србија е 120 милиони евра, во Хрватска 230 милиони...

Пофалница за сторија на „СКУП“ и „Фокус“ за оф-шор компании

Новинарот на „Фокус“, Влатко Стојановски е добитник на пофалница од Македонскиот институт за медиуми за истакнат новинарски ангажман во категоријата Најдобра истражувачка сторија за серијалот текстови на тема „офшор-компании“, објавени на веб страницата на Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија. -Авторот демонстрира темелно новинарско истражување низ кое многу умешно ги разработува, категоризира и анализира сите правни субјекти во чија сопственичка структура се јавуваат други фирми регистрирани во таканаречени офшор-зони, а открива и информации за лицата кои се поврзани со нив или стојат зад нив, за нивните дејства и активности, се вели во образложението од комисијата која одлучуваше за овогодинешните  награди на Институтот. Добитничка на наградата за најдобра истражувачка сторија „Никола Младенов“ е новинарката Ирена Каревска од тимот на „360 степени“ за серијалот од 10 телевизиски прилози во кои го истражува случајот со набавката на софтвер за автоматско казнување на сообраќајни прекршоци од страна...

Оставете коментар

коментар(и)