Конференција Заедно во борба против корупцијата

Во рамките на проектот Заедно во борба против корупцијата финансиран од Европската Унија, СКУП ќе ја одржи првтата годишна конференција.

Настанот ќе се одржи во четворток, 23 јануари во салата Милениум 2 на хотелот Холидау Ин.

Во продолжение агендата за оваој настан.

ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ

 „ЗАЕДНО ВО БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈА

23Јануари (четврток) –Холидеј Ин (Сала Милениум 2) – Скопје

09.45 – 10.00 Регистрација на учесници
10.00 – 10.15 Воведни обраќања   Александар Божиновски, Проектен менаџер, Центар за истражувачко новинарство СКУП   Анабел Регал Фондоп, Програмски менаџер, Правда и владеење на право, Делегација на ЕУ  
– 11.45 Предизвиците на истражувачкото новинарство во борбата против корупција   Сашка Цветковска, Основач и претседателка на Истражувачка репортерска лабораторија – Предизвици и иновации во истражувачки стории – како да се оствари поголем интерес за правда   Александар Димитриевски, Истражувачки новинар во ТВ Алсат М – Внатрешни предизвици на домашните медиуми при известување на теми од областа на корупцијата   Кристина Озимец, Истражувачки новинар и претседателка на Платформата за истражувачко новинарство и анализи – Главните новинарски предизвици во истражувачкото новинарство   Сефер Тахири, Професор на Универзитетот на Југоисточна Европа– Незастапеноста на истражувачкото новинарство во медиумските содржини, последица на состојбите и недостатокот на кадар   Дискусија
11.45 – 12.00 Кафе пауза
12.00 – 13.15 Мониторинг на работата на Државно правобранителство на РСМ   Вања Михајлова, Поранешен член на ДКСК и член на Управен одбор на ИЧП – Презентација на Третиот мониторинг извештај за работата на Државното правобранителство изготвен од страна на ИЧП   Драган Малиновски, Адвокат и поранешен член на ДКСК – Моменталната состојба со корупцијата во државата – детектирани предизвици и проблеми со кои се соочува Државното правобранителство   Субхи Јакупи, Судија во Виш управен суд – Предизвиците во постапките за денационализација и соработката помеѓу државните правобранителства и државните органи во овие постапки.   Зоран Петковски, Државен правобранител за подрачје Скопје – Надлежности и функционирање на Државното правобранителство на РСМ   Дискусија
13.15 – 13.30 Кафе пауза
13.30 – 14.45 Граѓанските организации во борбата против корупција   Лулзим Хазири, Извршен директор на Асоцијацијата за демократски иницијативи – Искуство во проекти во борба против корупција и предизвиците со кои се соочуваат ГО на национално и локално ниво   Слаѓана Тасева, Претседателка на Транспаренси интернешнл – Презентација на Извештајот за перцепција на корупцијата  изготвен од Транспаренси Интернешнл   Миша Поповиќ, Проектен координатор и истражувач во Институтот за демократија Социетас Цивилис –  Истражувачките капацитети на невладиниот сектор како поддршка во борбата против корупција   Горан Лазаревски, Директор на Проектот на УСАИД за граѓанско учество – Активностите во рамките на „Проект на УСАИД за граѓанско учество” во поддршка на ГО и пактот меѓу ГО во борбата против корупција   Дискусија
14.45 – 15.00 Затворање на конференцијата   Герман Филков, Претседател на Центар за граѓански комуникации
15.00 – 16.00 Ручек

Оставете коментар

коментар(и)