ПОЖАРНИКАРИТЕ – ТИВКИТЕ ХЕРОИ НА НАШЕТО СЕКОЈДНЕВИЕ

Последното пожарникарско возило од општински или од државен буџет е купено 2008-ма година, a просечна старост на сите пожарникарски возила во земјава е 30 години. Професијата од нив бара да го ризикуваат својот живот за да се спаси туѓ, но тој ризик не им се признава. Пожарникарите ги забележуваме само кога се во акција. Кога гасат пожари, спауват од поплави, потреси, кога извлекуваат давеници и повредени во тешки сообраќајки. На нив се сеќаваме кога на некој покрив ќе ни заглави домашното милениче, мачка или папагалче, седоно. И кога треба да убедат некого дека живото е сепак повреден од се` и дека за се` има решение. А како им е ним, какво им е секојдневието, живото во станицата, во возилото цистерна, под шлемовите, во тешката опрема, никој како да не ги прашува. Како им е и кога се во акција...

ЗДРАВКО КРСТАНОВСКИ: ПОД ДИВАТА ОХРИДСКА УРБАНИЗАЦИЈА СТЕНКААТ И ВОДАТА И КОПНОТО

Д-р Здравко Крстановски е лимнолог, професор по биолошки науки, поранешен директор на Хидробиолошкиот завод во Охрид. Секогаш треба да се има предвид дека таа крајбрежна линија од педесет метри е флексибилна и треба да се одредува кога водостојот на Охридското езеро е највисок, а не да се мери кога е најнизок. Ете, и тука е играта со дивоградбите. СКУП: Прво за езерото, постојано стани падни, те паника дека е преполно, те пак паника кога водостојот е пренизок. Што се случува, има ли грешки во одржувањето или е во прашање урбанизацијата на водениот потенцијал? Здравко Крстановски: Во врска со водостојот веројатно голема грешка е направена шеесеттите години oд минатиот век кога езерото стана и акумулација за производство на електрична енергија, а без притоа да се води сметка за неговото значење од сите аспекти за опстанок на живиот свет. Знаете, пресечен...

Обвинителите истражуваат дали биле прислушкувани

Јавните обвинители во Основното јавно обвинителство Скопје функционираат без фиксни телефони, а причината за тоа е што се сомневаат дека биле прислушкувани. Во ова обвинителство е отворена постапка која трае подолго време со цел да се испита дали нивните фиксни телефони биле прислушкувани, како и телефоните во другите обвинителства кои се сместени во истата десеткатна зграда во центарот на Скопје. „Не само Основното јавно обвинителство, туку и целата обвинителска зграда во која влегуваат покрај Основното јавно обвинителство Скопје и Вишото јавно обвинителство Скопје, Јавното обвинителство на Република Северна Македонија немаат фиксна телефонија. Кога изби таа афера за сомнежи дека обвинителите се прислушкувани, и кога беше стопирана работата на телефонската централа, се оформи предмет во ова обвинителство и се уште се истражува. Предметот е во предистражна постапка. Јавниот обвиител кој постапува по тој предмет, интензивно го работи. Има обезбедено голем...

Константин Георгиевски, градоначалник на Охрид: Град на УНЕСКО или на дивоградби

Охрид, македонскиот и балкански бисер, градот на УНЕСКО, градот и езерското крајбрежје прогласени за светско културно наследство, се гушат во дивоградби. Урбаниот хаос и алчноста со години ги напаѓаат и езерото и брегот и стариот град, а сето, е под заштита на УНЕСКО е прогласено за светско културно наследство. Опомената оттаму дојде како закана дека доколку не се преземат итни мерки за заштита, Охрид ќе го загуби привилегираниот статус на ООН. Што сега и како натаму се прашањата на СКУП – центар за истражувачко новинарство за охридскиот градоначалник Константин Георгиевски. СКУП: Градоначалник Георгиевски, како накусо и фактографски би ја опишале актуелната состојба со дивоградбите во Охрид? Константин Георгиевски: Познато е на целата македонска јавност, состојбата е прилично фрапантна. Во општината има доставено преку 16 илјади барања за легализација на бесправно изградени објекти, а согласно Законот за легализација на дивоградбите...

ОХРИД УРБАНО ДИВЕЕ – НА ИСПИТ Е УНЕСКО

Хаотично се градат секакви објекти за кои претходно не е решена ниту инфраструктурата што е директна опасност од одлевање на одводните, па и на фекалните води во самото езеро. Георгиевски: Проблемот е многу сложен и бара институционален пристап на ниво на држава. Крстановски: Човекот е дел од приородата, но еве токму човекот не ги почитува природните законитости. Насловот, секако, е пародичен. Потребна му е инверзија во смисла: „Охрид е на испит пред УНЕСКО, а не УНЕСКО пред Охрид. Но, каква е актуелната ситуација со дивоградбите во Охрид, предупредувањата од УНЕСКО дека ако ваквата урбанизација продолжи градот ќе ја изгуби довербата на меѓународно заштитен град, е мошне извесна. За темава, репорерот на СКУП стапна во Охрид. Во овој напис, неколку потсетувања за градот, неколку прашања за надлежните и загрижените и неколку новинарски констатации: Охрид, главната туристичка дестинација во Република Северна...

СОБРАНИСКИТЕ ПОРТИ – АЛИБАБИНА ПЕШТЕРА

Парламентот e поволна институција за тргување со влијание. Тоа на пратениците им дава можност за незаконско богатење. Како што вели народната, „волкот го менува крзното ама не и карактерот. Јавноста е недвојбено убедена дека патот до собраниските порти е најкраткиот пат за збогатување. И дека таа привилегија ја имаат народните избраници. Тимот на СКУП центар за истражувачко новинарство дојде до податоци кои велат дека пратениците што го завршија својот мандат во 2020 година, пријавиле имот вреден вкупно 32,6 милиони евра. 23 милиони евра тежи имотот на пратениците на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ заедно. Најбогати пратеници има пратеничката група на СДСМ. Тие пријавиле имот од 13,6 милиони евра. Следуваат пратениците на ВМРО-ДПМНЕ со евидентиран имот од 9,4 милиони евра. Сумата е веројатно ,поголема зашто неколкумина пратеници не пополниле иметен лист кај Дежавната комисија за спречување корупција. Десет пратеници на ДУИ, Демократска...

Оставете коментар

коментар(и)