Дејвид Франклин од Фајзер доби неверојатни 24 милиони долари заради укажување за манипулации со лекот Неуронтин

Пишува: Горан Лефков

Дејвид Френклин е американски микробиолог и поранешен соработник на Медицинскиот факултет на Харвард, кој додека бил вработен во Парк-Дејвис поднел тужба како укажувач во 1996 година со која ја разоткриле нивната незаконска промоција на Неуронтин (габапентин) за неетичка употреба. Тужбата на Френклин, поднесена во име на граѓаните на Соединетите Американски Држави според qui tam одредбите на американскиот федерален и државен закон, откри нелегални практики на фармацевтската индустрија и создаде нов правен преседан што резултираше со неколку пресуди и кривични казни против компанијата Фајзер и неколку други фармацевтски компании во вкупна вредност од повеќе од 7 милијарди долари. Следеа и граѓански случаи на Дејвид Френклин против Парк-Дејвис. Осигурителните компании, предводени од Кајзер Перманенте, го тужеа Фајзер за измама и прекршување на федералниот Закон за организации под влијание на рекет и корупција.

Случајот Кајзер беше решен во април 2014 година откако беше одбиена жалбата на Фајзер пред Врховниот суд на САД. Френклин против Фајзер, исто така, предизвика повеќе од илјада тужби за погрешна смрт (самоубиство) поврзани со употребата на Неуронтин. Бројни книги се осврнаа на социјалните, економските и здравствените импликации на ставот и постапките на д-р Френклин.

Во Тужбата на Френклин, поднесена според Законот за лажни барања, се тврдеше дека Парке-Дејвис (откако е купена од Pfizer) користела лажни научни докази  поддржани со „десетици илјади плаќања“ на лекарите за „консултации“ и „студии“. „да ги поттикне да го препишат лекот Неуронтин за состојби вклучувајќи мигрена, биполарно растројство и слични дијагнози, иако тој беше одобрен за употреба само како дополнителен третман кај пациенти со парцијални напади и постхерпетична невралгија.

Препишувањето лек за таква употреба е неетички, иако употребата беше легална. Промовирањето на таквата употреба беше забрането во САД.

Случајот откри дека компанијата го продавала лекот за овие болести, притоа задржувајќи докази дека лекот не е ефикасен за овие болести. Откако првично негираше дека сториле нешто лошо, Фајзер се изјасни за виновен на 13 мај 2004 година за кривично дело прекршување на Федералниот закон за храна, лекови и козметика и плати кривична казна од 240 милиони долари и 152 милиони долари на државните и федералните здравствени програми.

Оставете коментар

коментар(и)