Категорија: Uncategorized

Горан Лефков е новиот претседател на СКУП

Искусниот истражувачки новинар, Горан Лефков, е новиот претседател на Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија. Оваа одлука беше едногласно донесена во рамки на редовното изборно собрание на организацијата, каде меѓу другото се направија промени и во останатите раководни структури. Лефков е трет претседател на СКУП, организација која од основањето во две последователни мандати беше водена од Џелал Незири, додека во последните четири години на чело беше Зоран Иванов.  Нови...

Едвард Сноуден- најпознатиот укажувач во 21 век

Пишува: Горан Лефков Едвард Џозеф Сноуден е роден на 21 јуни 1983 година и е поранешен американски консултант за компјутерско разузнавање. Тој откри високо доверливи информации од Агенцијата за национална безбедност на САД (НСА) во 2013 година. Тој бил вработен за компанија подизведувач. Материјалите што ги откри Сноуден на виделина исфрлија глобални програми за надзор, многу од нив управувани од НСА каде како партнери им помагаа и телекомуникациски компании...

Александар Обрадовиќ укажа за српското оружје за ИСИС

Пишува: Горан Лефков Приказната на Александар Обрадовиќ започна во 2014 година. Како член на владејачката Српска напредна странка беше назначен за генерален директор на фабриката во Крушик, околината на Ваљево, Србија. Новиот директор набрзо се судри со персоналот кога виде што се случувало внатре. Започна да собира примери за лошо менаџирање. Една година подоцна, во истрага, колегите од Балканската истражувачка репортерска мрежа (БИРН) објавија дека Бранко Стефановиќ, таткото на...

Лице со псевдоним Џон Ду, откри 11 милиони документи од Мосак Фонсека каде што се переа пари

Пишува: Горан Лефков Мосак Фонсека во светот на истражувачкото новинарство е еден од најпознатите случаи што досега се објавени. Причина за ова се над 11 милиони документи кои произлегоа од компанијата Мосад Фонсека, која ја користеа многу милијардери за перење на пари. Тие ги користеа даночните раеви, каде се прикриваше трагот на криминално стекнатото богатство. Историјатот на ова сторија започна во 2015 година. Мосак Фонсека беше Панамска адвокатска фирма...

Силвер Меикар- истражувачки новинар, политичар и укажувач од Естонија

Пишува: Горан Лефков Силвер Меикар е маркантна фигура во истражувачкото новинарство кој остана верен на принципите во сите позиции кои ги извршуваше во Естонското општество и во Европскиот парламент. Роден 1978 година во Тарту, започнува со политички активности уште во студентските денови, кога е избран за член на советот во градот Тарту. Образованието го завршил во родното место, каде ја започнува и кариерата.   Во 2003 година, Силвер Меикар стана...

Тројца укажувачи на нуклеарната централа на Генерал Електрик

Пишува: Горан Лефков Грегори Манор, Ричард Хабард и Дејл Брајденбах, се тројцата укажувачи кои за прв пат излегоа во јавност на 2 февруари 1976 и кажаа дека нуклеарната централа Браунс Фери во сојузната држава Алабама не е безбедна. Тие во јавноста беа познати како тројката од „Генерал Електрик“. Тие ја алармираа јавноста дека новиот начин на поставувањето на инсталацијата во нуклераните централи од првата генерација не е безбеден. Нивната...

Дејвид Франклин од Фајзер доби неверојатни 24 милиони долари заради укажување за манипулации со лекот Неуронтин

Пишува: Горан Лефков Дејвид Френклин е американски микробиолог и поранешен соработник на Медицинскиот факултет на Харвард, кој додека бил вработен во Парк-Дејвис поднел тужба како укажувач во 1996 година со која ја разоткриле нивната незаконска промоција на Неуронтин (габапентин) за неетичка употреба. Тужбата на Френклин, поднесена во име на граѓаните на Соединетите Американски Држави според qui tam одредбите на американскиот федерален и државен закон, откри нелегални практики на фармацевтската...

Џефри Виганд – човекот кој укажа на манипулациите со амониумот за засилување на дејството на никотинот во цигарите

  Пишува: Горан Лефков Тутунската индустрија е позната со манипулациите на науката уште во 50-тите и 60-тите години на минатиот век кога истураше пари по „научници“ за да ги оспоруваат наодите на вистинските научници кои излегоа со тврдењата за штетноста на никотинот по здравјето на луѓето. Џефри Виганд се појави малку подоцна, во средината на 90-тите, поточно 4 февруари 1996 година со вистината за амониумот, како засилувач на дејството...