xhelal

Џелал Незири е искусен истражувачки новинар и аналитичар. Тој е претставник на данскиот СКУП проект во Македонија уште од 2008 година,  со задача да ги координира националните и транснационалните истражувачки стории. Во моментот, Незири е коосновач и директор на Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија со седиште во Скопје и член на Меѓународниот советодавен одбор на Journalismfund.eu со седиште во Брисел.

Контакт: xhelalneziri@gmail.com

zaklina

Жаклина Хаџи-Зафирова е слободен новинар со повеќе од 15 години новинарско искуство, главно во дневни и неделни весници, но и со искуство од светски рамки.

Нејзин главен фокус е самото истражувачко новинарство и неговите перспективи во земјата, регионот, па и пошироко. Жаклина е трикратен добитник на специјалното признание за истражувачко новинарство што го доделува Македонскиот институт за медиуми за нејзините стории со наслов „Незавршени донации за проекти во Македонија“, „Како да станете Бугари преку ноќ“ и „Загадувањето не запира, секоја година 4,500 нови случаи на рак!“

Таа е еден од основачите на Центар за истражувачко новинарство СКУП-Македонија во 2011 година, каде и понатаму го продолжува и промовира принципот на работа на Данската истражувачка мрежа на новинари (www.i-scoop.org), чиј претставник е заедно со колегата Џељаљ Незири.

Во последните две години, Хаџи-Зафирова активно се занимава со промовирање на принципите на професионалното новинарство преку тренинзи и предавања на помлади новинари на студиите по новинарство на државните и приватни универзитети во земјава. Taa е претставник на СКУП-Македонија во Глобалната мрежа на истражувачки новинари-ГИЈН, како и  член на Меѓународниот советодавен одбор на Journalismfund.eu со седиште во Брисел.

Контакт: zaklina.zafirova@gmail.com

alek vis rezolucija

Александар Божиновски е наградуван македонски новинар со речиси 20-годишно професионално искуство. Неговите почетоци се во 1994 година како судски известувач, додека сè уште бил студент на Факултетот за новинарство. Со текот на времето тој станува истражувачки новинар чии клучни области на интерес се полицијата, армијата, организираниот криминал и корупцијата. Уште како студент за првпат се запознава со истражувачкото новинарство на предавањата на Денис Хамилтон, своевремено истражувачки новинар за LA Times, кој бил визитинг-професор на Универзитетот во Скопје. Тој има учествувано и во работата на некои невладини организации со луѓе од Националниот институт за демократија од Вашингтон. За време на неговото работење во Нова Македонија (1999 – 2003), своевремено владин дневен весник, тој пишува стории за  Алтернативната информативна мрежа, заедно со уште 20 други новинари од поранешните југословенски републики, раководена од страна на познатиот новинар Ким Мехмети,  а основана од страна на Советот на Европа. Во тој период, Божиновски почнува да работи како новинар во новиот дневен весник Време, каде освојува неколку награди и тоа за новинар на годината на Време (2005), за најдобра истражувачка сторија од Македонскиот институт за медиуми спонзориран од Данска. Таа награда е за неговата најдобра истражувачка сторија до денес, позната по името „Случајот Калид ел Масри“. Божиновски е првиот новинар во светски рамки кој открива случај на вонредна екстрадиција (киднапирање на осомничени за тероризам од страна на разузнавачки агенции). Сторијата ја превземаа NY Times и го запознаа светот со неа. Германската телевизија ZDF се здружи со Божиновски во 2005 година за да го прошири истражувањето во врска со случајот Масри. Во тоа време, Божиновски започнува соработка со Проектот за организиран криминал и корупција, новинарска организација основана од страна на USAID во Вашингтон,  која ја сочинуваат истражувачки новинари од 10 други земји кои заеднички изготвуваат стории на теми од организиран криминал и корупција. Божиновски работи на неколку стории за OCCRP и во 2010 е финалист за наградата Даниел Перл на Глобалната конференција за истражувачко новинарство одржана во Женева. Тој исто така има вршено истражување за Глобален интегритет. Божиновски истражува и за неделникот Форум, дневниот весник Ден и за порталот Република. Во 2011 година, заедно со Жаклина Хаџи Зафирова и Џелал Незири, го основаат Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија. Во текот на 2013 година Божиновски е назначен за менаџер на НЕД: Подигнување на јавната свест за корупцијата преку истражувачкото новинарство.

Контакт: aleksandar@scoop.mk

Оставете коментар

коментар(и)