Категорија: Uncategorized

Врска помеѓу истражувачкото новинарство и укажувањето

Пишува: Горан Лефков Последната сесија од првиот ден од конференцијата беше полна со новинари. Сесијата ја водеше професорката на Правниот Факултет во Скопје, односно на студиите по новинарство, Јасна Бачовска- Недиќ. Во своето воведно излагање спомена дека Македонија има неколку добри новинари кои можат да се носат со светските стандарди, но дека генерално новинарите се далеку од потребното ниво. Таа спомена дека ако немаме подобри новинари, ќе немаме и...

Предизвиците и проблемите на укажувачите во Македонија

Пишува: Горан Лефков На панелот за проблемите и предизвиците на укажичите во Македонија беа присутни поранешни и актуелни укажувачи. Александар Божиновски, основач и еден од пионерите на укажувањето во невладиниот сектор ја отвори дебатата опишувајќи ја блискоста помеѓу укажувачите и новинарите, посебно на истражувачките новинари. Како долгогодишен истражувачки новинар потенцираше дека неговото искуство покажало дека без укажувачите нема да се реализира скоро ниту едно големо новинарско истражување. Врската помеѓу...

Ползата од херојските дела на укажувачите

Пишува: Горан Лефков Ползата од делата на укажувачите е огромна. Тие заштедуваат и време и пари и ресурси на органите на прогонот. Во некои случаи тие имаат и далекусежни благодети како што беше случајот со Ѓорѓи Лазаревски и Звонко Костовски. Со нивното херојство цела една држава успеа да се ослободи од диктатура. Ваква сесија имаше и на Светскиот ден на укажувачите организиран во Скопје. Координаторот на коалицијата на укажувачите...

Европска директива за укажувачите и измени на домашното законодавство

Пишува: Горан Лефков Европската Унија во 2019 година донесе нова директива за заштита на укажувањето и укажувачите. Таа директива ги пропишува посебните услови за заштита на укажувачите во различни области во секојдневното живеење. Интересен момент во оваа сесија беше што повеќе од половина од говорниците на оваа сесија беа лица кои поминале низ укажувањето како процес. Дел од нив пред да се донесе законот за укажувачи во 2015 година,...

Ден на укажувачите 2022 година

Пишува: Горан Лефков Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија и Младинскиот образовен форум, заеднички го организираа денот на укажувачите на 12 и 13 мај годинава. Првиот ден се одржа конференција за укажувањето и предизвиците за во иднина, додека вториот ден, младите организираа мотивациски говори на укажувачите. Конференцијата ја отвори ЕУ амбасадорот во Северна Македонија Давид Гир започнувајќи со една шега на своја сметка, кога модераторот по грешка го најави...

Укажувањето нов исчекор во Македонската борба за поубава иднина

Пишува: Горан Лефков Укажувањето како појава дава силен импулс во борбата против корупцијата и придонесува кон подобро демократско управување. Форми на укажување кај нас имало и во минатото. Разликата од тогаш и сега е што укажувањето денес е регулирано со закон. Најпознатиот случај на укажување е случајот со Ѓорѓи Лазаревски и Звонко Костовски. Тие се луѓето кои со години собираа материјали за криминалното работење на власта на Никола Груевски...

Франсис Хауген, моќната укажувачка на Фејсбук

Минатата година Хауген го вклучи алармот за работењето на Фајсбук. Водена од лична емотивна приказна на нејзин близок пријател, кој ја негувал додека била болна од автоумуно заболување во 2011 година, а кој поради прекршувањата на Фејсбук се радикализирал Пишува: Горан Лефков Франсис Хауген е најновиот голем укажувач. Таа „свирна“ минатата година. Маката и тежината со која живееше не  беше поднослива. Нејзин близок пријател, кој се грижи за нејзиното...

Херојството на Магнитски му донесе и закон во САД

Сергеј Леонидович Магнитски роден како Украинец во 1972 година. Работеше како даночен советник и ревизор во Русија. Во негово име, во Соединетите Американски Држави е донесен Магнитски Акт, во 2012 година, по кој се гонат сите корумпирани политичари и ологарси во светот. Пишува: Горан Лефков Сергеј Магнитски е еден од најголемите укажувачи од просторите на Источна Европа. Работи како даночен советник за Хермитаге капитал менаџмент, каде голем број на...