Таг Архиви: хидроцентрали

Вода за струја има, за пиење нема

Горан Лефков Блатец е познато село во Виничко. Прекрасно место во подножјето на Плачковица. Убави шуми, недопрена природа, убави реки, два рибни ресторани. Оваа убавина на природата сакаат да ја уништат грст профитери. Државата им дала на приватни компании концесија да им ја зафатат водата и да прават профит. „Ова е мала река. Има мал проток на вода и во лето е уште помал. Со зафаќањето на водите за...