Категорија: Анализа

Херојското дело на Ѓорѓи Лазаревски и Ѕвонко Костовски

Пишува: Горан Лефков Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија, во следниот период ќе ги објави херојствата на најпознатите укажувачи во регионот на Балканот и пошироко. Целта со ова е да ги потикнеме храбрите и честите граѓани во институциите да ги извадат на површина неправилностите што ги прават властодршците во сите земји во регионот и светот. На почетокот на мојата новинарска кариера во 2009 година, во една посета на Струмица,...

Подвигот на Мурат Мехмети, најпознатиот укажувач од Косово

Пишува: Горан Лефков Изчезнувањето на 25 милиони евра од опсегот на Косовската Даночна управа во 2012 година, е кошмарот кој мачи средновечениот Мурат Мехмети од Митровица. Одговорен за истражувањата на даночните измами во Косовската даночна управа, постојано го прогонува помислата дека иднината на неговата држава, иднината на неговите деца и внуци е ограбена од страна на организирана криминална група за финансиски измами. Оваа група преку 4 компании регистрирани во...

Албанија сеуште нема некој позначаен случај добиен од укажувач

Пишува: Горан Лефков Укажувањето во Албанија како моќна алатка за борба против корупцијата сеуште не ги дала првите плодови. Државата донесе закон за заштита на укажувачите релативно рано во 2016 година, но веќе 6 години нема некој позначаен случај, од кој што можат да учат другите земји во регионот како на пример случаите на Мурат Мехмети во Косово и случајот Лазаревски- Костовски во Северна Македонија. Има еден случај кој...

Либор Михалек- Чешка икона на укажувањето

Пишува: Горан Лефков Титулата укажувач гордо на своето рамо ја носи уште во 1996 година. Тој како брокер на Националниот сопственички фонд, наша пандан институција беше Агенцијата за приватизација на општествениот капитал, разоткрил измамничка шема за испумпување на државните пари од овој Фонд. Случајот на најпознатиот Чешки укажувач Либор Михалек е еден од најимпозантните во Европската Унија. Тој чевлите на укажувач ги носи на двапати, додека третиот пат е...

Награда од 200 милиони долари на укажувач од Дојче Банк

Пишува: Горан Лефков Октомври 2021 година, во историјата на укажувањето е запишан како месец во кој е исплатена најголемата награда на еден свиркач. Тоа е анонимен директор на Дојче банк, кој на US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) или Комисија за тргување на стокови берзи и посочил на проневери тешки милијарди долари. CFTC е владина агенција задолжена за заштита на пазарите на стоки и за спроведување на Законот за...

НА КРАЈОТ ПАНДЕМИЈАТА СЕПАК НАЈМНОГУ ЌЕ НАТЕЖНЕ ВРЗ ГРБОТ НА ДЕЦАТА И НИВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Засега сите се согласни дека тоа што неминовно ќе избие на површина, ќе биде генерациската штета врз квалитетот на образовниот процес. Отсуството на дружење врсниците го преточија во онлајн пакости кои им ги дозволуваат несовршеноста на интернет платформата. Светската пандемија го погоди светот по сите линии. Жртвите веќе се бројат со деветцифрени бројки. За економијата и за штетите кои удираат и по егзистенцијата на луѓето и не станува збор....

ПАНДЕМИЈАТА ИМА СВОЈ КРАЈ, НО ДОТОГАШ ТРЕБА ДА СЕ СОЧУВААТ И ЖИВОТОТ И ЕКОНОМИЈАТА

И нашиот здравствен систем се соочи  со огромни проблеми, па ситуациите со се поголемиот број пациенти се решаваше кампањски, од ден на ден.     Битката со Короната и кај нас и во светот продолжува. Надежта е во вакцината. Но и овде државниот системот на Република Северна Македонија потфрли. Кога почна некаде во март, април минатата година, никој не можеше да претпостави дека светот ќе се најде во толку непријатна ситуација....

КОЛКУ СЕ БОГАТИ МИНИСТРИТЕ?

Мила Царовска, Министерка за образование и наука, е на првото место на листата на министри со најмногу пријавен имот, покажува анализата на СКУП во рамките на проектот ПЕП. Најмалку имот, пак, има пријавено Лубчо Николовски, Заменик на Претседателот за борба против корупцијата и криминал, одржлив развој и човечки ресурси.