Категорија: Uncategorized

Ванину- човекот кој укажа за нуклеарното оружје на Изреал

Пишува: Горан Лефков Седумдесетите и осумдесетите години, се случија многу укажувања во развиените земји кои беа поврзани со злоупотребата на нуклеарните централи. Како најчести причини за укажувања беа безбедноста на централите, а втора причина беа тајните програми за развивање на нуклеарно оружје. Голем познат случај на укажување имаше во Изреал во 1986 година. Мордехај Вануну, поранешен техничар во Димона, Изреал, побегна во Обединетото Кралство и им откри на медиумите...

Марк Фелт- креатор на Вотергејт

Пишува: Горан Лефков Скандалот Вотергејт е еден од најпознатите скандали во Соединетите Американски држави во минатиот век. Настанот го добил по името според седиштето на Демократската партија во Вашингтон, на 17 јуни 1972 година. Се работи за нелегален упад во седиштето на партијата во која се вмешани луѓе од администрацијата на тогашниот американски претседател Ричард Никсон. Подоцна пред суд ќе се изнесат и преслушкувани материјали во кои се слуша...

Владимир Буковски- човекот кој спаси многу политички затвореници од психијатриски експерименти

Пишува: Горан Лефков Владимир Буковски е еден од најпознатите укажувачи во поранешниот Советски Сојуз. Негово херојско дело, е што во 70-тите години му предаде документи од 150 страници на Бил Кол, дописник на Си Би Ес Њуз од Москва. Во документите кои му ги предаде детално беше опишана психијатриската тортура која ја спроведуваше тогашната советска тајна служба КГБ, врз дисидентите и борците за слобода од комунизмот. Дејствата се случувале...

Врска помеѓу истражувачкото новинарство и укажувањето

Пишува: Горан Лефков Последната сесија од првиот ден од конференцијата беше полна со новинари. Сесијата ја водеше професорката на Правниот Факултет во Скопје, односно на студиите по новинарство, Јасна Бачовска- Недиќ. Во своето воведно излагање спомена дека Македонија има неколку добри новинари кои можат да се носат со светските стандарди, но дека генерално новинарите се далеку од потребното ниво. Таа спомена дека ако немаме подобри новинари, ќе немаме и...

Предизвиците и проблемите на укажувачите во Македонија

Пишува: Горан Лефков На панелот за проблемите и предизвиците на укажичите во Македонија беа присутни поранешни и актуелни укажувачи. Александар Божиновски, основач и еден од пионерите на укажувањето во невладиниот сектор ја отвори дебатата опишувајќи ја блискоста помеѓу укажувачите и новинарите, посебно на истражувачките новинари. Како долгогодишен истражувачки новинар потенцираше дека неговото искуство покажало дека без укажувачите нема да се реализира скоро ниту едно големо новинарско истражување. Врската помеѓу...

Ползата од херојските дела на укажувачите

Пишува: Горан Лефков Ползата од делата на укажувачите е огромна. Тие заштедуваат и време и пари и ресурси на органите на прогонот. Во некои случаи тие имаат и далекусежни благодети како што беше случајот со Ѓорѓи Лазаревски и Звонко Костовски. Со нивното херојство цела една држава успеа да се ослободи од диктатура. Ваква сесија имаше и на Светскиот ден на укажувачите организиран во Скопје. Координаторот на коалицијата на укажувачите...

Европска директива за укажувачите и измени на домашното законодавство

Пишува: Горан Лефков Европската Унија во 2019 година донесе нова директива за заштита на укажувањето и укажувачите. Таа директива ги пропишува посебните услови за заштита на укажувачите во различни области во секојдневното живеење. Интересен момент во оваа сесија беше што повеќе од половина од говорниците на оваа сесија беа лица кои поминале низ укажувањето како процес. Дел од нив пред да се донесе законот за укажувачи во 2015 година,...

Ден на укажувачите 2022 година

Пишува: Горан Лефков Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија и Младинскиот образовен форум, заеднички го организираа денот на укажувачите на 12 и 13 мај годинава. Првиот ден се одржа конференција за укажувањето и предизвиците за во иднина, додека вториот ден, младите организираа мотивациски говори на укажувачите. Конференцијата ја отвори ЕУ амбасадорот во Северна Македонија Давид Гир започнувајќи со една шега на своја сметка, кога модераторот по грешка го најави...