Категорија: Uncategorized

Укажувач ја запре изградбата на комплексот на КАМ во Кочани

Минатата година, КАМ – ИМОБИЛЕН ДООЕЛ СКОПЈЕ реконструира и урива објекти во поранешниот Југотутун во Кочани, без никаква градежна документација, дозвола или било какво одобрение. Се шпекулираше дека инвеститорот бил спонзор на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ и од градоначалникот на Кочани koj e од истата партија добил одврзани раце да врши реконструкција без никакви документи. Пишува: Горан Лефков Рушења на објекти во соседството, бучава и звукот на градежните машини, беше...

Укажувачите мета на властите- наместо херои на системот

Состојбата со укажувањето е катастрофална. Северна Македонија од лидер во Европа се претвори во последна дупка на свиралото. Укажувачите се незаштитени, укажувањето како инструмент е неискористено. Укажувачите се бркаат од работа и ја тужат државата Пишува: Горан Лефков Република Македонија го донесе законот за заштита на укажувачите во 2015 година, а беше објавен на 10 ноември истата година во Службен весник. Тоа беше едно од првите законодавства за укажувачи...

Случај Јовчевски: наместо заштита, добил отказ

Случајот на Јован Јовчевски е многу интересен и уникатен за историјата на македонското укажување. Примил информација од укажувач, ја процесуирал и наместо да го заштити државата, тој останува без работа и на улица. Пишува: Горан Лефков Државата не ги сака укажувачите. Ова е кратката реченица со која го започнавме разговорот со Јован Јовчевски, несуден укажувач, иако неговиот случај е единствен во Северна Македонија. Единствен можеби и во Европа бидејќи...

СЕКОЕ ПРЕМОЛЧУВАЊЕ Е СОУЧЕСТВО

Одредени институции кои се задолжени да ги заштитат укажувачите, не можат да се заштитат себе, а камо ли укажувачите. Најголема несреќа за едно општество е чуството дека е залудно да се биде чесен. За жал ние сме близу до таа состојба. Не може незаконието да биде снаодливост, а чесноста смотаност. Горан Лефков Ѓорѓи Лазаревски е еден од најголемите укажувачи на Балканот, а можеби и во Европа. Неговото херојско дело...

Горан Лефков е новиот претседател на СКУП

Искусниот истражувачки новинар, Горан Лефков, е новиот претседател на Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија. Оваа одлука беше едногласно донесена во рамки на редовното изборно собрание на организацијата, каде меѓу другото се направија промени и во останатите раководни структури. Лефков е трет претседател на СКУП, организација која од основањето во две последователни мандати беше водена од Џелал Незири, додека во последните четири години на чело беше Зоран Иванов.  Нови...

Едвард Сноуден- најпознатиот укажувач во 21 век

Пишува: Горан Лефков Едвард Џозеф Сноуден е роден на 21 јуни 1983 година и е поранешен американски консултант за компјутерско разузнавање. Тој откри високо доверливи информации од Агенцијата за национална безбедност на САД (НСА) во 2013 година. Тој бил вработен за компанија подизведувач. Материјалите што ги откри Сноуден на виделина исфрлија глобални програми за надзор, многу од нив управувани од НСА каде како партнери им помагаа и телекомуникациски компании...

Александар Обрадовиќ укажа за српското оружје за ИСИС

Пишува: Горан Лефков Приказната на Александар Обрадовиќ започна во 2014 година. Како член на владејачката Српска напредна странка беше назначен за генерален директор на фабриката во Крушик, околината на Ваљево, Србија. Новиот директор набрзо се судри со персоналот кога виде што се случувало внатре. Започна да собира примери за лошо менаџирање. Една година подоцна, во истрага, колегите од Балканската истражувачка репортерска мрежа (БИРН) објавија дека Бранко Стефановиќ, таткото на...

Лице со псевдоним Џон Ду, откри 11 милиони документи од Мосак Фонсека каде што се переа пари

Пишува: Горан Лефков Мосак Фонсека во светот на истражувачкото новинарство е еден од најпознатите случаи што досега се објавени. Причина за ова се над 11 милиони документи кои произлегоа од компанијата Мосад Фонсека, која ја користеа многу милијардери за перење на пари. Тие ги користеа даночните раеви, каде се прикриваше трагот на криминално стекнатото богатство. Историјатот на ова сторија започна во 2015 година. Мосак Фонсека беше Панамска адвокатска фирма...