Статии напишани од Администратор:

 • Финансирањето на политичките партии е основен извор на корупција

 • Партиите потрошиле 2,6 милиони евра само за рекламирање

  Во Хрватска која е дваипол пати поголема од Македонија, партиите, потрошиле 3,1 милиони евра
 • МАРГИНАЛИЗИРАНИ ВО НОРМАЛНИ УСЛОВИ, ЗАГРОЗЕНИ ВО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈА СО КОВИД-19

  Ема Ананиевска е слепа пијанистка. Таа е загрижена за предизвиците кои ја чекаат надвор, кога свеста на луѓето им е поголема опасност од недостигот на дактилни патеки и звучни сигнализации.
 • ВО ЕВРОПА И ПРЕКУ ПАРКИНГ ЗА ТРУДНИЦИ

  Посебни паркинг места за трудници и за семејствата со деца до тригодишна возраст стратуваат во Скопје и Велес. Хумани практики полека стасуваат и кај нас – на патот за Европа и преку парконг за возачи трудници и за возачи родители на мали деца. Проектот на неколкуре министерства, факултетот зџа безбедност и Автомо сојузот на Македонија за почеток во Скиопје и во  Велес почнува реализација за обезбедување паркинг места за...
 • ПОМАЛКУ ВИДЛИВАТА СТРАНА НА ПАНДЕМИЈАТА

  Предизвиците со Коронавирусот се големи за сите, а најголеми за ранливите групи граѓан на кои справувањето со проблемите им е дополнително отежнато. Секојдневието на ранливите категории во време на корона кризата. Вонредната состојба ја ограничи социјалната комуникација. Оваа констатација посебно ги погоди социјално ранливите и луѓето со посебности, со социјални и здравствени нееднаквости како инвалидизираните, оние со оштетен слух и вид и сите други на кои, во односс на...
 • ЗДРАВСТВО ВО ВРЕМЕ НА КОВИД19: ПОГЛЕД ОД ВНАТРЕ

  Актуелната ситуација со пандемијата на Ковид 19 од корен ги измести досегашните практики во македонското здравство. Затворениот Мој термин им наметна главоболки на матичните доктори кои беа ставени меѓу желбата да им помогнат на своите пациенти и неможноста да ја пружат потребната здравствена услуга. Пандемијата со Ковид-19 целосно го поремети кревкиот здравствен систем во земјата.      Здравствените авторитети потврдуваат дека промените во здравствениот систем биле нужни. Од затворање клиники...
 • ПРОТИВ ЛАЖНИТЕ ВЕСТИ – СО МЕНТАЛНА ЕКОЛИГИЈА НАМЕСТО СО ДРЖАВНИИ САНКЦИИ

  Македонската влада лани донесе план, практично стратегија за борба против лажните вести. Лажните вести се вирусот на современиот свет. Пандемија слична како актуелнава со Ковит 19. Некои велат дури и поопасна. Искривуваат вистини, навредуваат и клеветат луѓе, институции. Светот, сите држави, европските и САД посербно, последниве години интензивно креираат стратегии, проекти и програми за борба против ова зло на современиот свет. Интернетот и новите технолошки алатки си го направија...
 • ДОДЕКА ЛОКАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ СИ СПИЈАТ – ДИВИТЕ ДЕПОНИИ СИ ВОСКРЕСНУВААТ

  Нејзиното повторно никнување е очигледен доказ дека цели сто дена, никој од општинските или од градските власти не заскитал, не прошетал натаму за да го види резултатот од фалбите на градоначалниците. Деновиве фрапантна вест пренесоа сите медиуми. Дивата депонија во скопската општина Карпош која само пред неполни четири месеци беше расчистена и повторно „свечено“промовирана во зелене еколошка зона, воскресна. На истата локација која граѓаните од тој дел на Скопје...