Категорија: Анализа

НА КРАЈОТ ПАНДЕМИЈАТА СЕПАК НАЈМНОГУ ЌЕ НАТЕЖНЕ ВРЗ ГРБОТ НА ДЕЦАТА И НИВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Засега сите се согласни дека тоа што неминовно ќе избие на површина, ќе биде генерациската штета врз квалитетот на образовниот процес. Отсуството на дружење врсниците го преточија во онлајн пакости кои им ги дозволуваат несовршеноста на интернет платформата. Светската пандемија го погоди светот по сите линии. Жртвите веќе се бројат со деветцифрени бројки. За економијата и за штетите кои удираат и по егзистенцијата на луѓето и не станува збор....

ПАНДЕМИЈАТА ИМА СВОЈ КРАЈ, НО ДОТОГАШ ТРЕБА ДА СЕ СОЧУВААТ И ЖИВОТОТ И ЕКОНОМИЈАТА

И нашиот здравствен систем се соочи  со огромни проблеми, па ситуациите со се поголемиот број пациенти се решаваше кампањски, од ден на ден.     Битката со Короната и кај нас и во светот продолжува. Надежта е во вакцината. Но и овде државниот системот на Република Северна Македонија потфрли. Кога почна некаде во март, април минатата година, никој не можеше да претпостави дека светот ќе се најде во толку непријатна ситуација....

КОЛКУ СЕ БОГАТИ МИНИСТРИТЕ?

Мила Царовска, Министерка за образование и наука, е на првото место на листата на министри со најмногу пријавен имот, покажува анализата на СКУП во рамките на проектот ПЕП. Најмалку имот, пак, има пријавено Лубчо Николовски, Заменик на Претседателот за борба против корупцијата и криминал, одржлив развој и човечки ресурси.

ПРОТИВ ЛАЖНИТЕ ВЕСТИ – СО МЕНТАЛНА ЕКОЛИГИЈА НАМЕСТО СО ДРЖАВНИИ САНКЦИИ

Македонската влада лани донесе план, практично стратегија за борба против лажните вести. Лажните вести се вирусот на современиот свет. Пандемија слична како актуелнава со Ковит 19. Некои велат дури и поопасна. Искривуваат вистини, навредуваат и клеветат луѓе, институции. Светот, сите држави, европските и САД посербно, последниве години интензивно креираат стратегии, проекти и програми за борба против ова зло на современиот свет. Интернетот и новите технолошки алатки си го направија...

ДОДЕКА ЛОКАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ СИ СПИЈАТ – ДИВИТЕ ДЕПОНИИ СИ ВОСКРЕСНУВААТ

Нејзиното повторно никнување е очигледен доказ дека цели сто дена, никој од општинските или од градските власти не заскитал, не прошетал натаму за да го види резултатот од фалбите на градоначалниците. Деновиве фрапантна вест пренесоа сите медиуми. Дивата депонија во скопската општина Карпош која само пред неполни четири месеци беше расчистена и повторно „свечено“промовирана во зелене еколошка зона, воскресна. На истата локација која граѓаните од тој дел на Скопје...

Оставка, што беше тоа?

Трагичниот крај на деветгодишното девојче од Велес, чие барање за операција се заглави во бирократски лавиринти, наиде на лавина реакции од граѓаните – протести, остри критики од експертската јавност и разни здруженија, па логично произлегоа барања за оставки во Министерството за здравство и во Фондот за здравствено осигурување. Сепак, досегашните искуства покажуваат дека Македонија има „срамежлив“ тренд за повлекување од функција како морален чин. На прстите од едната рака...