Статии напишани од Администратор:

 • Колку се богати македонските пратеници?

  Просечното „богатство“ на еден пратеник во македонскиот парламент вреди 261 илјади евра, најбогат е бизнисменот Исмаил Јахоски, сопственик на Пуцко Петрол, а „најсиромашни“ се четворица пратеници коишто немаат воопшто доставено анкетен лист или пак не навеле вредност на тоа што го пријавиле.  Екипа на СКУП Пратениците во македонскиот парламент којшто е во заминување, до Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) пријавиле имот што вкупно вреди 31 милион и...
 • Ковачевски побогат од Џафери, вториот најбогат министер разрешен

  Поранешниот премиер Ковачевски е побогат од сегашниот Џафери за околу 400 илјади евра Претседателот на Собранието во техничката влада Јован Митрески пријавил имот кој е во вкупна вредност од 132.682 евра Разрешениот министер Меџити е вториот најбогат министер од веќе поранешната Влада Другиот разрешен министер, Азир Алиу со скромно богатство од речиси 360 илјади евра На 100 дена пред двојните избори, Северна Македонија ја доби третата преодна (техничка) влада...
 • Бектеши има скоро 2 милиони евра, а Љупчо Николовски побогат за 100.000 евра

  • Бектеши, Меџити, Бесими, Шаќири и Шукова се најбогатите министри и заедно тежат околу 5.370.000 евра. • Тренчевска, Лога, Спасовски, Маричиќ и Костадиновска Стојчевска се најсиромашните министри, при што заедно поседуваат само 486 илјади евра. • Министерот Спасовски и министерката Костадиновска Стојчевска ја немаат наведено вредноста за поголемиот дел од нивните имоти • Истражувањето на СКУП во рамките на проектот „How wealthy they are“ покажува дека функционерите во Македонија...
 • СКУП Македонија продолжува со следењето на имотната состојба на функционерите

  Почитувани, читатели и подржувачи на работата на Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија. Особена чест и задоволство ми е да споделам информација со вас дека нашата Организација и годинава продолжува со проектот „Колку се богати функционерите“. Веќе активно работиме на новата платформа, која треба да биде еден активен чинител и многу моќна алатка во превентивната борба против корупцијата. Тајнината или тајноста е мајка кај што се раѓа корупцијата. Таа...
 • Депонирањето на ѓубрето на Истокот создава сериозни проблеми

  Пишува: Горан Лефков Чад, смрдеа и криминал излегува од ѓубрето во Источниот плански регион. Граѓаните со постојани реакции, додека комуналните претпријатија немаат соодветно решение за овие ѓубришта. Ова е секојдневието со кое се соочуваат граѓаните во Источна Македонија. Стојанчо Минов, од Штип, се жали на состојбата со градската депонија во Штип. „Смрдеа се шири насекаде. Има денови кога не се дише. Депонијата не е според стандардите и имаме големи...
 • Европски шампиони за најзагаден воздух: загадувачите позначајни од здравјето

  Пишува: Горан Лефков Познатиот Британски весник Гардиан во сторија за кивалитетот на воздухот ја смести Северна Македонија како земја со нај неквалитетен воздух во Европа, каде пм 2,5 честичките ги надминуваат дозволените граници и неколку пати. Според изготвената студија на Институтот за јавно здравје во соработка со Финскиот институт за јавно здравје, неверојатни 1.350 луѓе годишно умираат во Македонија заради загадениот воздух. Податоците од студијата го класифицираат Скопје во...
 • Хаос со отпадот: илјадници диви депонии, ниту една стандардна

  Пишува: Горан Лефков Состојбата со одлагањето на отпадот во Северна Македонија е повеќе од алармантна. Ниту една градска депонија како што се нарекува кај нас не ги исполнува условите за одлагање на отпадот, и скоро сите се дивоградби и не се урбанизирани. Само Дрисла има некакво планско одлагање на отпадот, но е далеку од стандардите бидејќи нема пречистителна станица за преработка на отпадните води. „Ниту една од 54 општински...
 • Коалицијата за заштита на укажувачите во Југоисточна Европа објави повик за стории поврзани со укажувачите

  Коалицијата за заштита на укажувачите во Југоисточна Европа распиша повик за стории поврзани со укажувачите. Рокот за објавување на сториите е 30 јуни 2024 година. Повеќе информации за овој повик може да добиете во линкот подолу. Коалицијата за заштита на укажувачите во Југоисточна Европа е формирана во 2015 година. Во нејзе членуваат околу 50 организации од Југоисточна Европа.