Категорија: Видео

МАЧО-МЕНТАЛИТЕТОТ НА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ: САМО 8.2 ПРОЦЕНТИ ОД КАНДИДАТИТЕ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ СЕ ЖЕНИ

Автори: Светлана Унковска и Горан Лефков Од осамостојувањето па се до денес Република Северна Македонија нема жена на трите најзначајни позиции во државата. Претседатели на држава, влада или собрание биле исклучиво мажи. Бројот на министри жени во централната власт е околу 20 проценти. Мал број на жени биле претседатели на општини.   Жените се претставени единствено на листите со квоти – за пратеници или општински советници. Дали општеството тешко...