Статии напишани од Администратор:

 • Тajкуни, политичари, осуденици… – кој стои зад офшор компаниите во земјава? (Втор дел)

  Автор: Влатко СТОЈАНОВСКИ Во сопственичката структура на 408 компании се јавуваат други правни субјекти со седиште во вкупно 28 странски држави, кои, како што објавивме во првиот дел од серијалот посветен на офшор фирмите во земјава, претежно се европски специфични јурисдикции, но меѓу нив се сретнуваат и безмалку сите далечни даночни оази што нудат највисок степен на дискреција. Во ова продолжение, пак, откриваме за кои компании станува збор –...
 • 10 години СКУП Mакедонија

  Пишува: Зоран Иванов СКУП го има. Цели 10 години. Успешен е, еве, цела една декада. И тоа само поради неколку „мали“ причини: Поради упорноста и поради проницливоста на Жаклина; Поради мудроста и поради инвентивноста на Џељал; Поради смиреноста и поради кооперативноста на Александар. Но, СКУП го има, и е успешен, еве цела една декада, и поради бројните негови соработници и подржувачи: Поради истражувачкиот новинрски нерв на уредникот Левков. Поради...
 • СКУП одбележа 10 години постоење

  Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија денеска одбележува десетгодишнина од своето постоење. По тој повод на вкупно 10 новинари, медиуми и невладини организации, претседателот на СКУП, Зоран Иванов, им беа додели пофалници за поддршка, развој и унапредување на истражувачкото новинарство. Добитници на пофалниците се: Горан Лефков, Ирена Мулачка, Катерина Топалова, Васко Маглешов, Мери Јордановска, Маја Јовановска, весникот КОХА, 360 степени-Алсат, Центар за граѓански комуникации и КОД. СКУП е институционално поддржан...
 • ВЛАСТА МИЛУВА, АМА КОРУПЦИЈАТА УРИВА

  Граѓаниуте едноставно  не веруваат на теротјата дека корумпираториите ќе смогнат сили да се борат против корупцијата. Сепак, нешто да мредне од со години мртвата корупциска точка, јавноста малку надеж гледа во ресорното министерство за борба против корупцијата и во реализацијата на владината парограма за борба против корупцијата. Вака некако како во наслот е правилото кое порано или покасно ги погодува луѓето кои располагаат со народните пари. Со буџетот на...
 • ИЗВОРОТ НА КОРУПЦИЈАТА СЕ ЈАВНИТЕ ПАРИ И ФУНКЦИИ

  Едно е сигурно, без транспарентност и отчетност за трошењето, не може да се очекува рационално користење на јавни пари. Извор на корупцијата се јавните пари, државните буџети. И општинските, исто така. Како и парите со кои располагаата јавните претпријатија и сите други јавни институции и установи како агенцииите и разните државни комисии. Корупцијата е рак  рана за секја држава. Во развиените европски демократии благофдарејќи на високиот степен на самостојност...
 • БЕЗ СТРАНСКИ ДОНАЦИИ ЌЕ НЕМА НЕВЛАДИНИ ОРГАНИЗАЦИИ

  За среќа, и натаму се присутни странските донации кои практично се главната кислородна подршка македонските НВО Граѓанскиот сектор често е мета на етикетирања и предрасуди, а всушност е еден од клучните двигатели на демократските процеси во општествата па и на нашето. Според искуствата од земјите со подолготрајна демократска треадиција, невладините организации и граѓанските здруженија имаат мошне значајна улога во градењето на демократското општество и во унапредувањето на квалитетот на...
 • Смртноста од Ковид-19 највисока во Македонија: Лош протокол или пропусти на здравствениот систем

 • Зајакнување на отпорноста кон организираниот криминал на Западен Балкан

  Меѓународната невладина организација Глобал Инишиатив (Global Intiative) обединува голем број на организации кои се борат против криминал. Меѓу нив е и СКУП Македонија. Ова е нивното видео.