Статии напишани од Администратор:

 • Франсис Хауген, моќната укажувачка на Фејсбук

  Минатата година Хауген го вклучи алармот за работењето на Фајсбук. Водена од лична емотивна приказна на нејзин близок пријател, кој ја негувал додека била болна од автоумуно заболување во 2011 година, а кој поради прекршувањата на Фејсбук се радикализирал Пишува: Горан Лефков Франсис Хауген е најновиот голем укажувач. Таа „свирна“ минатата година. Маката и тежината со која живееше не  беше поднослива. Нејзин близок пријател, кој се грижи за нејзиното...
 • Херојството на Магнитски му донесе и закон во САД

  Сергеј Леонидович Магнитски роден како Украинец во 1972 година. Работеше како даночен советник и ревизор во Русија. Во негово име, во Соединетите Американски Држави е донесен Магнитски Акт, во 2012 година, по кој се гонат сите корумпирани политичари и ологарси во светот. Пишува: Горан Лефков Сергеј Магнитски е еден од најголемите укажувачи од просторите на Источна Европа. Работи како даночен советник за Хермитаге капитал менаџмент, каде голем број на...
 • Социјален експеримент: Како младите во Југоисточна Европа реагираат кога се сведоци на корупција?

  Што би направиле доколку сте сведоци на корупција? Дали би биле исплашени и би премолчеле? Или би собрале храброст и сила да проговорите и да го пријавите делото? Што би се случило ако станете укажувач? Ова беа некои од прашањата со кои се соочија несвесните учесници во единствениот социјален експеримент спроведен од Регионалната антикорупциска иницијатива (РАИ). Бидејќи укажувањето станува сѐ повообичаено во Југоисточна Европа, РАИ работи на информирање на...
 • Вакцините го поделија општеството – секој со свои аргументи

 • КОВИД 19 – МЕЃУ ВАКСЕРИТЕ И АНТИВАКСЕРИТЕ

  Останува фактот дека гледано цивилизациски и посебно историски како човештвото досега се справувало со разно разни вируси, епидемии и пандемии, токму науката преку вакцините била таа која спасувала милиони животи од невидливите микроскопски убијци. Во светот досега се употребени повеќе од осум милијарди дози вакцини Освен полните болници и досега над осумте илјади починати, пандемијата од вирусот Ковид-19 предизвика уште една поделба во општеството. Од една страна се поддржувачите...
 • ГИ ПЛАЌАМЕ ЗА ДА НЕ` ЛАЖАТ

  Неколку милиони евра пред секои избори, било парламентарни било локални, во последниве години се слеваат во партиските каси за потребите на нивните изборни кампањи. Не партиски, не донации, туку чисти буџетски народни пари, пари на македонските даночни обврзници. Институциите молчат зашто ним им е поважна сервилноста спрема партиите отколлку спрема граѓаните. Дека политичките партии се генератор на могу неповолни ситуации во регулирање на државните и на општетсвените процеси се...
 • Укажувачите незаштитени во пракса

  За укажувачите нема финансиска подршка кога ќе останат без приходи или ќе ги избркаат од работа. Осудени од институциите и без правна помош се борат со системот како со мечка Пишува: Горан Лефков Укажувачите се државен непријател. Ова е впечатокот на лицата кои за доброто на државата и граѓаните влегле во чевлите на укажувач, само затоа што не можат да ги поднесат неправдите и неправилностите во водењето на институциите...
 • Херојското дело на Ѓорѓи Лазаревски и Ѕвонко Костовски

  Пишува: Горан Лефков Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија, во следниот период ќе ги објави херојствата на најпознатите укажувачи во регионот на Балканот и пошироко. Целта со ова е да ги потикнеме храбрите и честите граѓани во институциите да ги извадат на површина неправилностите што ги прават властодршците во сите земји во регионот и светот. На почетокот на мојата новинарска кариера во 2009 година, во една посета на Струмица,...