Претседателските кандидати тежат 2,4 милиони евра: Таравари милионер, Силјановска Давкова и Пендаровски на дното на листата

Изработил: Тим на СКУП Македонија Кандидатот за претседател на коалицијата „Вреди“, Арбен Таравари од Алијанса за Албанците е најбогат помеѓу седумината кандидати за претседател на државата. Таравари е неколкупати побогат од останатите  претседатески кандидати и во својот анкетен лист има пријавено имот во вредност од 1.276.703 илјади евра.  Тој на свое пријавил куќа во Скопје. Поседува моторно возило марка „Волво“, денарски депозит и долг врз основа на кредит. На...

Лидерите на политичките партии тежат над 3 милиони евра: Таравари е единствениот милионер

Центарот за истражувачко новинарство „СКУП – Македонија“ во рамки на проектот „ПЕП“ ги анализираше податоците од имотните листови на лидерите на парламентарните партии во Северна Македонија. Изготвил: Тим на СКУП Македонија Еден од претседателите на политичката партија Алијанса за Албанците и акутелен градоначалник на Гостивар и кандидат за претседател на Северна Македонија, Арбен Тараври пријавил имот во износ од над 1,2 милиони евра. Лидерот на СДСМ, Димитар Ковачевски пак поседува сума од...

Советот на Јавни обвинители тежи 2,4 милиони евра: Колева најбогата, Исаку надвор од „радарот“ на ДКСК

Центарот за истражувачко новинарство „СКУП – Македонија“ во рамки на проектот „ПЕП“  ги анализираше податоците од имотните листови на членовите на Советот  на Јавни обвинители на Република Северна Македонија. Кој е најбогат, а кој најсиромашен член Советот  на Јавни обвинители. Каков друг имот пријавиле членовите на Советот беше тема на нашето денешно истражување. Изработил: Тим на СКУП Македонија Најмлада и најбогата во Советот на Јавни обвинители – Обвинителката Јелена...

Уставниот суд тежи 2 милиони евра, Татјана Васиќ-Бозаџиева 10 пати побогата од Фатмир Скендер

Центарот за истражувачко новинарство „СКУП – Македонија“ во рамки на проектот „ПЕП“  ги анализираше податоците од имотните листови на членовите на Уставниот суд на Република Северна Македонија. Кој е најбогат, а кој најсиромашен член на Уставниот суд и што се пријавиле уставните судии. Изготвил: Тим на СКУП Македонија Уставната судијка, Татјана Васиќ-Бозаџиева пријавила најголем имот во анкетниот лист во вредност од 431.893 илјади евра што ја прави најбогата во...

Судскиот совет тежи 3,2 милиони евра: Горигева најбогата, Зендели најсиромашен а Николовски со колекција на пушки

Центарот за истражувачко новинарство „СКУП – Македонија“ во рамки на проектот „ПЕП“  ги анализираше податоците од имотните листови на членовите на Судскиот Совет на Република Северна Македонија. Кој е најбогат, а кој најсиромашен член на Судскиот Совет. Каков друг имот пријавиле членовите на Советот беше тема на нашето денешно истражување. Изготвил: Тим на СКУП Македонија Лорета Горгиева најбогата помеѓу 11- члениот Судскиот Совет на РСМ. Нејзиниот имот вреди 730.492...

Градоначалникот на Росоман не пријавил имотната состојба, а 15 други пријавиле имот, но не и вредност во него

Неодамна, тимот на СКУП направи анализа за тоа кои се најбогатите, а кои најсиромашните градоначалници во Македонија. Во оваа анализа пренесуваме кои се најмалку транспарентите градоначалници, оние кои за поголемиот дел од имотот немаат наведено вредност. На листата на најмалку транспарентни градоначалници се најдоа дури 16 градоначалници од вкупно 81 колку што ги има на ниво на цела држава. Пишува: Кристијан Трајчов Градоначалникот на Општина Арачиново, Ридван Ибраими кој...

Кои се најбогатите, а кои најсиромашните градоначалници во Македонија?

Покрај истражувањето на СКУП направено за претседателските номинации, анализираме и за тоа кои се најбогатите и најсиромашните градоначалници во државата. Градоначалниците во Македонија вкупно поседуваат имот од 28.587.138 евра. Просечно пак, секој градоначалник поседува 352.927 евра. Убедливо најбогат градоначалник во Македонија е градоначалникот на Кавадарци Митко Јанчев со 10.401.581 евра. Тој поседува земјишта, дури пет куќи, пријавен еден непрецизиран имот во Ваташа, два стана во Скопје, дури осум моторни...

Таравари најбогат, Пендаровски најмалку транспарентен од претседателските номинации

За претстојните претседателски избори пријавени се 13 претседателски номинации, но тоа не значи дека сите ќе бидат кандидати. Потребни се 10 илјади потписи од граѓани или пак 30 пратеници во Собрание. СКУП Македонија, во рамки на проектот ПЕП, направи анализа на анкетните листови на оние потенцијални претседателски кандидати кои вршеле јавни функции а чии што анкетен лист е јавно објавен на страната на Државната комисија за спречување корупција. Актуелниот...