„Шестка“ тежи над 5 милиони евра –Милионерот Тачи вреди колку цело „Вреди“

Центарот за истражувачко новинарство „СКУП – Македонија“ во рамки на проектот „ПЕП“ ги анализираше податоците од имотните листови на новоизбраните пратеници во македонското Собрание од шесттата изборна единица. Изработил: ТИМ на СКУП – Македонија Шесттата и последна изборна единица како и претходните ја сочинуваат дваесет пратенички мандати, од кои по осум пратенички столчиња се резервирани за Европскиот фронт на ДУИ и коалицијата „Вреди“, потоа тројца пратеници на ВМРО-ДПМНЕ со...

Запленувањето на имот стекнат со кривични дела и натаму со слаба ефикасност

Во 2023 година запленет е имот во вредност од 2 милиони евра. Во 2022 година сумата на запленет имот достигнува вкупна вредност од дури 22 милиони евра, во 2021 скоро милион евра, во 2020 година 2 милиони евра, во 2019 година 8 милиони евра, во 2018 нешто повеќе од милион ипол евра, во 2017 над пола милион евра и во 2016 година 6 милиони евра. Автори: Кристијан Трајчов и...

Пратеникот Исмаил Јахоски вреди над 2,2 милиони евра – пратениците од „петка“ пријавиле имот од над 6 милиони евра

Центарот за истражувачко новинарство „СКУП – Македонија“ во рамки на проектот „ПЕП“ ги анализираше податоците од имотните листови на новоизбраните пратеници во македонското Собрание од петтата изборна единица. Изработил: ТИМ на СКУП – Македонија Најголем дел од вредноста на пријавениот имот на пратениците во петтата изборна единица припаѓа на пратеникот Исмаил Јахоски кој како поединец пријавил анкетен лист „тежок“  2.287.105 илјади евра. Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ  во „петка“ брои...

Во „четворката“ Филипче полумилионер – во просек едно пратеничко столче „тежи“ над 165 илјади евра

Центарот за истражувачко новинарство „СКУП – Македонија“ во рамки на проектот „ПЕП“ ги анализираше податоците од имотните листови на новоизбраните пратеници во македонското Собрание од четврттата изборна eдиница. Изработил: Тим на СКУП Македонија Во четврттата изборна единица најбројна е пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ со тринаесетмина (13) народни избраници, по нив е СДСМ и коалицијата со петмина (5) пратеници и партијата Левица и Движењето ЗНАМ за наша Македонија со по...

Пратениците од треттата изборна единица пријавиле имот од скоро 2.5 милиони евра

Центарот за истражувачко новинарство „СКУП – Македонија“ во рамки на проектот „ПЕП“  ги анализираше податоците од имотните листови на новоизбраните пратеници во македонското Собрание од третата изборна единица. Изработил: Тим на СКУП Македонија Најголем дел од вредноста на третата изборна единица припаѓа на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата која на изборите во мај освои четиринаесет (14) пратенички мандати од можни дваесет собраниски столчиња. Зад нив со четири (4) мандати е СДСМ...

Пратениците во „двојка“ тежат над 2 милиони евра – Битиќи најбогат, Гаши пријавил најмал имот

Центарот за истражувачко новинарство „СКУП – Македонија“ во рамки на проектот „ПЕП“  ги анализираше податоците од имотните листови на новоизбраните пратеници во македонското Собрание од втората изборна единица. Изработил: Тим на СКУП Македонија Во нашето истражување за имотната состојба на избраните пратеници од втората изборна единица анализираме анкетни листови на 15 народни избраници кои по разични основи имаат доставено податоци за нивната имотна состојба до Државната комисија за спречување...

Осомничениот Мемети дупло побогат од уапсениот Георгиев, двајцата нетранспарентни до крај

Пишува: Кристијан Трајчов Судијата во Врховниот Суд Наке Георгиев беше уапсен откако беше пријавен од страна на синот на ексградоначалникот на струмичко Ново Село, Боро Стојчев, бидејќи примил награда за противзаконито влијание во која освен Георгиев, опфатен е и членот на советот на ЈО Иџет Мемети кој е второосомничен. Георгиев бил фатен на дело како прима 10.000 евра во кеш од страна на синот на поранешниот градоначалник на Ново Село, Боро Стојчев кој е осуден за трговија со марихуана,...

Богати пратеници во „единицата“: Секој од нив во просек има 250 илјади евра

Центарот за истражувачко новинарство „СКУП – Македонија“ во рамки на проектот „ПЕП“  ги анализираше податоците од имотните листови на новоизбраните пратеници во македонското Собрание од изборната единица 1. Дваесет пратеници од изборната единица 1 ќе седнат во собраниските клупи како дел од новиот парламентарен состав по изборите што се спроведоа на 8 мај. Од нив од „единицата“,  пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ја сочинуваат десет народни избраници, три од СДСМ и коалицијата, по два...