Дејвид Франклин од Фајзер доби неверојатни 24 милиони долари заради укажување за манипулации со лекот Неуронтин

Пишува: Горан Лефков Дејвид Френклин е американски микробиолог и поранешен соработник на Медицинскиот факултет на Харвард, кој додека бил вработен во Парк-Дејвис поднел тужба како укажувач во 1996 година со која ја разоткриле нивната незаконска промоција на Неуронтин (габапентин) за неетичка употреба. Тужбата на Френклин, поднесена во име на граѓаните на Соединетите Американски Држави според qui tam одредбите на американскиот федерален и државен закон, откри нелегални практики на фармацевтската...

Џефри Виганд – човекот кој укажа на манипулациите со амониумот за засилување на дејството на никотинот во цигарите

  Пишува: Горан Лефков Тутунската индустрија е позната со манипулациите на науката уште во 50-тите и 60-тите години на минатиот век кога истураше пари по „научници“ за да ги оспоруваат наодите на вистинските научници кои излегоа со тврдењата за штетноста на никотинот по здравјето на луѓето. Џефри Виганд се појави малку подоцна, во средината на 90-тите, поточно 4 февруари 1996 година со вистината за амониумот, како засилувач на дејството...

Случајот Мерил Линч го крена Кит Скули во седумте највлијателни укажувачи

Пишува: Горан Лефков Случајот на Американската инвестициона банка Мерил Линч од 90-тите години внесе нови ветришта во индустријата со пари. Една од 5-ти големи инвестициски банки во САД, Мерил Линч, фалсификувала документи за своите менаџери и повеќе други коруптивни практики што се косат со етичкиот кодекс што самата банка го има усвоено. Така банката влегла во корупциски скандали, кои ги чинеле инвеститорите многу пари. Сето ова е дојавено од...

Ванину- човекот кој укажа за нуклеарното оружје на Изреал

Пишува: Горан Лефков Седумдесетите и осумдесетите години, се случија многу укажувања во развиените земји кои беа поврзани со злоупотребата на нуклеарните централи. Како најчести причини за укажувања беа безбедноста на централите, а втора причина беа тајните програми за развивање на нуклеарно оружје. Голем познат случај на укажување имаше во Изреал во 1986 година. Мордехај Вануну, поранешен техничар во Димона, Изреал, побегна во Обединетото Кралство и им откри на медиумите...

Марк Фелт- креатор на Вотергејт

Пишува: Горан Лефков Скандалот Вотергејт е еден од најпознатите скандали во Соединетите Американски држави во минатиот век. Настанот го добил по името според седиштето на Демократската партија во Вашингтон, на 17 јуни 1972 година. Се работи за нелегален упад во седиштето на партијата во која се вмешани луѓе од администрацијата на тогашниот американски претседател Ричард Никсон. Подоцна пред суд ќе се изнесат и преслушкувани материјали во кои се слуша...

Владимир Буковски- човекот кој спаси многу политички затвореници од психијатриски експерименти

Пишува: Горан Лефков Владимир Буковски е еден од најпознатите укажувачи во поранешниот Советски Сојуз. Негово херојско дело, е што во 70-тите години му предаде документи од 150 страници на Бил Кол, дописник на Си Би Ес Њуз од Москва. Во документите кои му ги предаде детално беше опишана психијатриската тортура која ја спроведуваше тогашната советска тајна служба КГБ, врз дисидентите и борците за слобода од комунизмот. Дејствата се случувале...

Врска помеѓу истражувачкото новинарство и укажувањето

Пишува: Горан Лефков Последната сесија од првиот ден од конференцијата беше полна со новинари. Сесијата ја водеше професорката на Правниот Факултет во Скопје, односно на студиите по новинарство, Јасна Бачовска- Недиќ. Во своето воведно излагање спомена дека Македонија има неколку добри новинари кои можат да се носат со светските стандарди, но дека генерално новинарите се далеку од потребното ниво. Таа спомена дека ако немаме подобри новинари, ќе немаме и...