КОВИД 19 – МЕЃУ ВАКСЕРИТЕ И АНТИВАКСЕРИТЕ

Останува фактот дека гледано цивилизациски и посебно историски како човештвото досега се справувало со разно разни вируси, епидемии и пандемии, токму науката преку вакцините била таа која спасувала милиони животи од невидливите микроскопски убијци. Во светот досега се употребени повеќе од осум милијарди дози вакцини Освен полните болници и досега над осумте илјади починати, пандемијата од вирусот Ковид-19 предизвика уште една поделба во општеството. Од една страна се поддржувачите...

ГИ ПЛАЌАМЕ ЗА ДА НЕ` ЛАЖАТ

Неколку милиони евра пред секои избори, било парламентарни било локални, во последниве години се слеваат во партиските каси за потребите на нивните изборни кампањи. Не партиски, не донации, туку чисти буџетски народни пари, пари на македонските даночни обврзници. Институциите молчат зашто ним им е поважна сервилноста спрема партиите отколлку спрема граѓаните. Дека политичките партии се генератор на могу неповолни ситуации во регулирање на државните и на општетсвените процеси се...

Укажувачите незаштитени во пракса

За укажувачите нема финансиска подршка кога ќе останат без приходи или ќе ги избркаат од работа. Осудени од институциите и без правна помош се борат со системот како со мечка Пишува: Горан Лефков Укажувачите се државен непријател. Ова е впечатокот на лицата кои за доброто на државата и граѓаните влегле во чевлите на укажувач, само затоа што не можат да ги поднесат неправдите и неправилностите во водењето на институциите...

Херојското дело на Ѓорѓи Лазаревски и Ѕвонко Костовски

Пишува: Горан Лефков Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија, во следниот период ќе ги објави херојствата на најпознатите укажувачи во регионот на Балканот и пошироко. Целта со ова е да ги потикнеме храбрите и честите граѓани во институциите да ги извадат на површина неправилностите што ги прават властодршците во сите земји во регионот и светот. На почетокот на мојата новинарска кариера во 2009 година, во една посета на Струмица,...

Подвигот на Мурат Мехмети, најпознатиот укажувач од Косово

Пишува: Горан Лефков Изчезнувањето на 25 милиони евра од опсегот на Косовската Даночна управа во 2012 година, е кошмарот кој мачи средновечениот Мурат Мехмети од Митровица. Одговорен за истражувањата на даночните измами во Косовската даночна управа, постојано го прогонува помислата дека иднината на неговата држава, иднината на неговите деца и внуци е ограбена од страна на организирана криминална група за финансиски измами. Оваа група преку 4 компании регистрирани во...

Албанија сеуште нема некој позначаен случај добиен од укажувач

Пишува: Горан Лефков Укажувањето во Албанија како моќна алатка за борба против корупцијата сеуште не ги дала првите плодови. Државата донесе закон за заштита на укажувачите релативно рано во 2016 година, но веќе 6 години нема некој позначаен случај, од кој што можат да учат другите земји во регионот како на пример случаите на Мурат Мехмети во Косово и случајот Лазаревски- Костовски во Северна Македонија. Има еден случај кој...

Либор Михалек- Чешка икона на укажувањето

Пишува: Горан Лефков Титулата укажувач гордо на своето рамо ја носи уште во 1996 година. Тој како брокер на Националниот сопственички фонд, наша пандан институција беше Агенцијата за приватизација на општествениот капитал, разоткрил измамничка шема за испумпување на државните пари од овој Фонд. Случајот на најпознатиот Чешки укажувач Либор Михалек е еден од најимпозантните во Европската Унија. Тој чевлите на укажувач ги носи на двапати, додека третиот пат е...

Награда од 200 милиони долари на укажувач од Дојче Банк

Пишува: Горан Лефков Октомври 2021 година, во историјата на укажувањето е запишан како месец во кој е исплатена најголемата награда на еден свиркач. Тоа е анонимен директор на Дојче банк, кој на US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) или Комисија за тргување на стокови берзи и посочил на проневери тешки милијарди долари. CFTC е владина агенција задолжена за заштита на пазарите на стоки и за спроведување на Законот за...