Повлечен документарниот филм „Децата со маски во школо, возрасните без маски во кафани“

Последниот документарен филм кој СКУП го објави под наслов „Децата со маски во школо, возрасните без маски во кафани“, денеска е повлечен од сајтот на СКУП, како и од ФБ страната на СКУП, поради тоа што д-р Злате Мехмедовиќ тврди дека неговата изјава е извадена од контекст. Доколку тоа е случај, СКУП му се извинува на д-р Мехмедовиќ. Документарниот филм повторно ќе го објавиме, но без изјавата на д-р...

Франсис Хауген, моќната укажувачка на Фејсбук

Минатата година Хауген го вклучи алармот за работењето на Фајсбук. Водена од лична емотивна приказна на нејзин близок пријател, кој ја негувал додека била болна од автоумуно заболување во 2011 година, а кој поради прекршувањата на Фејсбук се радикализирал Пишува: Горан Лефков Франсис Хауген е најновиот голем укажувач. Таа „свирна“ минатата година. Маката и тежината со која живееше не  беше поднослива. Нејзин близок пријател, кој се грижи за нејзиното...

Херојството на Магнитски му донесе и закон во САД

Сергеј Леонидович Магнитски роден како Украинец во 1972 година. Работеше како даночен советник и ревизор во Русија. Во негово име, во Соединетите Американски Држави е донесен Магнитски Акт, во 2012 година, по кој се гонат сите корумпирани политичари и ологарси во светот. Пишува: Горан Лефков Сергеј Магнитски е еден од најголемите укажувачи од просторите на Источна Европа. Работи како даночен советник за Хермитаге капитал менаџмент, каде голем број на...

Социјален експеримент: Како младите во Југоисточна Европа реагираат кога се сведоци на корупција?

Што би направиле доколку сте сведоци на корупција? Дали би биле исплашени и би премолчеле? Или би собрале храброст и сила да проговорите и да го пријавите делото? Што би се случило ако станете укажувач? Ова беа некои од прашањата со кои се соочија несвесните учесници во единствениот социјален експеримент спроведен од Регионалната антикорупциска иницијатива (РАИ). Бидејќи укажувањето станува сѐ повообичаено во Југоисточна Европа, РАИ работи на информирање на...

КОВИД 19 – МЕЃУ ВАКСЕРИТЕ И АНТИВАКСЕРИТЕ

Останува фактот дека гледано цивилизациски и посебно историски како човештвото досега се справувало со разно разни вируси, епидемии и пандемии, токму науката преку вакцините била таа која спасувала милиони животи од невидливите микроскопски убијци. Во светот досега се употребени повеќе од осум милијарди дози вакцини Освен полните болници и досега над осумте илјади починати, пандемијата од вирусот Ковид-19 предизвика уште една поделба во општеството. Од една страна се поддржувачите...