Врска помеѓу истражувачкото новинарство и укажувањето

Пишува: Горан Лефков Последната сесија од првиот ден од конференцијата беше полна со новинари. Сесијата ја водеше професорката на Правниот Факултет во Скопје, односно на студиите по новинарство, Јасна Бачовска- Недиќ. Во своето воведно излагање спомена дека Македонија има неколку добри новинари кои можат да се носат со светските стандарди, но дека генерално новинарите се далеку од потребното ниво. Таа спомена дека ако немаме подобри новинари, ќе немаме и...

Предизвиците и проблемите на укажувачите во Македонија

Пишува: Горан Лефков На панелот за проблемите и предизвиците на укажичите во Македонија беа присутни поранешни и актуелни укажувачи. Александар Божиновски, основач и еден од пионерите на укажувањето во невладиниот сектор ја отвори дебатата опишувајќи ја блискоста помеѓу укажувачите и новинарите, посебно на истражувачките новинари. Како долгогодишен истражувачки новинар потенцираше дека неговото искуство покажало дека без укажувачите нема да се реализира скоро ниту едно големо новинарско истражување. Врската помеѓу...

Ползата од херојските дела на укажувачите

Пишува: Горан Лефков Ползата од делата на укажувачите е огромна. Тие заштедуваат и време и пари и ресурси на органите на прогонот. Во некои случаи тие имаат и далекусежни благодети како што беше случајот со Ѓорѓи Лазаревски и Звонко Костовски. Со нивното херојство цела една држава успеа да се ослободи од диктатура. Ваква сесија имаше и на Светскиот ден на укажувачите организиран во Скопје. Координаторот на коалицијата на укажувачите...

Европска директива за укажувачите и измени на домашното законодавство

Пишува: Горан Лефков Европската Унија во 2019 година донесе нова директива за заштита на укажувањето и укажувачите. Таа директива ги пропишува посебните услови за заштита на укажувачите во различни области во секојдневното живеење. Интересен момент во оваа сесија беше што повеќе од половина од говорниците на оваа сесија беа лица кои поминале низ укажувањето како процес. Дел од нив пред да се донесе законот за укажувачи во 2015 година,...