Повлечен документарниот филм „Децата со маски во школо, возрасните без маски во кафани“

Последниот документарен филм кој СКУП го објави под наслов „Децата со маски во школо, возрасните без маски во кафани“, денеска е повлечен од сајтот на СКУП, како и од ФБ страната на СКУП, поради тоа што д-р Злате Мехмедовиќ тврди дека неговата изјава е извадена од контекст. Доколку тоа е случај, СКУП му се извинува на д-р Мехмедовиќ. Документарниот филм повторно ќе го објавиме, но без изјавата на д-р Мехмедовиќ.

ПАНДЕМИЈАТА НА ВРАТА – ДРЖАВАТА ЗАД ВРАТА

Или, како земјава се справуваше и се справува со Ковид 19 пандемијата? Затвореноста на минституциите, пред се на здрабвствените и на здравсвените власи се детектирани како  еден од основните генератори за не до крај ефикасното и ефектно справување со кризата предизвикана од вирусот Ковид 19. Посебно поради фактот што многумина здравствени работници, луѓе со ислкуство, докажани професионалци во микробиологијата и вирусологијата, како и дтуги експерти докажани менаџери во кризни ситуации, дрѓавните институции ги оставија надвор од „играта“ од дневнбите и глобалните планови за соравувања со пандемијата. Последиците се поразителните бројки на  масовната инфекција и енормно големиот број починсти грашани токму од овој вирус. Секако, за смртноста причината  лежи и во  фактот што најголемиот број однив, според здравствените статистики, имале и други хронечни болести кои директно влијаат таквите паценти да бидат  нај ризичната Ковид група. Па сепак. Македонската Ковид сотојба...

Невладините двигател во општеството, но се уште зависен од странски донации

Пишува: Горан Лефков Граѓанските организации се носителите на позитивните промени во секое демократско општество. Тие ги креираат потребите и политиките во високо развиените демократии. За жал во Северна Македонија, овој сектор иако направи големи промени во општеството, сепак од Владите досега не е препознаен партнер. Ова се дел од констатациите кои ги консултираше Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија на Фестивалот на граѓански организации кој се одржа годинава во Градскиот парк во Скопје викендов.Весна Бочварска, една од основачите на Центарот за управување со промени, е повеќе од 15 години во граѓанскиот сектор. Таа смета дека е направен голем исчекор, но и дека може уште повеќе. „Развојот на силен граѓанскиот сектор е од исклучителна важност за една демократски развиена земја, каква што тежнееме да бидеме и ние. Граѓаните, преку граѓанските организации влијаат за промовирање и градење на демократската култура во...

Оставете коментар

коментар(и)