НА САМО ЕДЕН ПОЛИТИЧАР МУ Е КОНФИСКУВАН ИМОТОТ

Автор: Горазд Чомовски   Излегувајќи од еден елитен ресторан во Скопје, лидерот на Обединети за Македонија, Љубе Бошковски беше спектакуларено приведен од страна на полициските специјални сили. Ден по предвремените парламентарни избори во 2011 година, тој имал средба со човек, за кој се мисли дека му ја дал хартиената торба во која имало 100 илјади евра. „Ме наместија“, извика бившиот министер за внатрешни работи Бошковски, додека претставници на полицијата му ги ставаа лисиците.  Тој беше осуден за кривичното дело „злоупотреба на службената положба“, при што доби казна затвор во траење од 7 години. Со ова, Бошковски стана единствениот политичар во Република Македонија кој одлежа казна затвор за незаконско финансирање на предизборната кампања. Со тоа што му биле одземени и парите кои ги носел во хартиената торба, тој истовремено стана и единствен политичар на кој му е одземен незаконски стекнат...

НОВИНАРИТЕ ПОД ПРИТИСОК: ДУШЕВНАТА БОЛКА ПОСИЛНА ОД ЧЕСТА

Даниела Трпчевсска, новинар уредник Ангела Петровска, новинар репортер ДОКУМЕНТАЦИЈА    Лутите ривали, лидерите на владејачката ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и првиот човек на опозициската СДСМ, Зоран Заев наскоро би можеле да се соочат на дуел во судница околу случајот „Македонска банка“. Апелацискиот суд две години по донесувањето на пресудата со која Заев беше осуден на парична казна од 50 илјади евра за клевета и навреда на тогашниот премиер Груевски, реши да го врати случајот на повторно одлучување. За Апелацискиот суд нема дилема дека Груевски е наклеветен и во тој поглед, неговата одговорност е потврдена. Но, повисокиот суд бара да се повтори постапката за висината на изречената казна и повторно да се преиспита колку тежи душевната болка на поранешниот премиер. Ова е еден од 500-те судски процеси кои што се водат во скопскиот граѓански суд по одлуката за декриминализација на навредата...

Хаотично спроведување на регулативата за Б-интегрирана еколошка дозвола

автор: Горан Лефков   Законодавството за имплементација на Б-интегрираните еколошки дозволи доживеа целосен дебакл во Македонија. Се обидовме да дознаеме колку Б-интегрирани еколошки дозволи се издадени од Министерството за животна средина и просторно планирање, но оттаму не одговараат. Користејќи го Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер, се обидовме да добиеме податоци од општините што се одговорни за издавање Б-интегрираните еколошки дозволи, но само 40-ина општини одговорија, од вкупно 80. Град Скопје е надлежен за издавање на Б-интегрираните еколошки дозволи за скопските општини, но оттаму не добивме податоци за тоа колку дозволи се издадени досега. И по 10 години од донесување на уредбата за имплементирање на Б-интегрираните еколошки дозволи, експертите се сомневаат дека општините имаат капацитет за оваа регулатива. „Во многу локални самоуправи, општинскиот инспекторат нема капацитет и знаење за да ги имплементира уредбите за Б-интегрираните еколошки...

ЗДРАВСТВОТО ВО КАНЏИТЕ НА БИРОКРАТИЈАТА

Пишува: Љубиша АРСИЌ   Во првите 12 часа на 4 ноември (петок), електронскиот систем на „Мој термин“ регистрираше околу 20 илјади упати за пациенти и повеќе од 60 илјади издадени рецепти. Податоците, на прегледен начин, со промени од секунда во секунда, се презентираат секојдневно на livedashboard.zdravstvo.com.mk, страница посветена на „Мој термин“, а потпишана од Министерството за здравство. Ако неколку дена ги следите податоците, ќе забележите дека постојано бројките се во десетици илјади, и тие за упати и тие за рецепти, а од дијагнозите најмногу се повторуваат неколку. Доминира дијагнозата со ознака I10 (И10) или покачен крвен притисок без утврдено потекло, потоа N40 (Н40) или хиперплазија на простата, Е10 поврзана со шеќерот и инсулинот, R10 (Р10) со болки во стомакот. Овие он лајн-податоци можат да послужат за точно следење на здравјето на пациентите, односно за утврдување на листата со најбројни...

Економски промотори: Големи трошоци, мали резултати

Кога првиот економски промотор Димче Николов беше пратен во Италија, надежта дека земјата конечно ќе стане привлечна дестинација за инвестиции беше голема. Кон крајот на јануари 2008 година се забележаа првите контакти на Николов со италијански компании, каде тој се обидел да ги убеди инвеститорите дека Македонија е пријателски настроена кон странскиот капитал. Денеска Македонија брои 33 економски промотори кои се распространети низ поразвиените земји и региони на светот, и истите државата ги плаќа од 2.500 до 3.000 евра месечно. Во целиот систем за привлекување на странски инвестиции се ангажирани 200 вработени, пет министри или вкупно 12 владини функционери. Сепак, земјата сеуште е на дното на листата на земјите од регионот според странски директни инвестиции. Во извештајот на Еуростат за финансиските перформанси на земјите аспиранти за членство во Европската унија, се вели дека нивото на странските инвестиции во Босна...

Општините „се вадат“ на немање услови за вработување на инвалидизираните

Пред околу две децении, 40-годишниот Зоран Јовановски од Струмица останал траен инвалид заради повреди здобиени во несреќен случај. Од тогаш тој морал да се приспособува на новиот начин на живот, при што, наместо нозете, за движење користи инвалидска количка.  Од тој трагичен момент ги искусил сите премрежја во животот. Во неговиот алманах на битки се слики од такси комапнијата што морал да ја затвори, па останал без работа и егзистенција, до бројните спортски игри на кои учествувал. Во спортот освоил значителни резултати – прво место во трка со инвалидска количка, фрлање на диск, ѓуле и копје, трето место во стрелање со воздушна пушка, прво место во пинг – понг. На меѓународен натпревар  на параплегија и квадриплегија во Србија освоил трето место во дисциплина фрлање диск и копје. Јовановски сега е еден од членовите од Здружението на лица со телесен...

Оставете коментар

коментар(и)