Клучни играчи во медиумскиот бизнис: Кој ги поседува медиумите во Македонија?

Мнозинството во Собранието на Република Македонија, без многу дебата и размислување, го отфрли предлог-законот за реформи во медиумската сфера само неколку дена пред да се распушти. Предлогот составен според советите на екс-посредникот Питер Ванхојте, се очекуваше да биде сериозно разгледан од страна на народните избраници поради парафот на нивните лидери во Договорот од Пржино. Но, со одбивањето на овој предлог остана уште една неисполнета обврска во пресрет на предвремените парлментарни избори закажани за 5 јуни. Медиумските организации како предлагачи уште еднаш останаа разочарани од непостоењето на политичка волја за конечно регулирање на медиумската сфера во Македонија. Земјата се соочи со потребата за реформа на медиумската сфера во период кога политичката криза кулминираше. Ова отвори неколку прашања: кој ги поседува медиумите во Македонија, а со тоа и најголемиот удел во оформувањето на јавното мислење? Дали приватните медиуми водат сметка за...

СКАНДАЛ: Новинарите-„закана за безбедноста“ на ДКСК

„Вие сте закана за безбедноста на институцијата и не можете да влезете внатре“. Овој непријатен одговор го доби екипата на СКУП-Македонија од лице кое се претстави дека е шефот на обезбедувањето на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) на 6 април 2016 година. Со ова, новинарите беа спречени да поднесат барање за слободен пристап до информациите, согласно Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер. Голготата на СКУП во ДКСК започна на 6 април 2016 година околу 11 часот. Влеговме во објектот на улица Даме Груев бр. 1, каде на вратата нé пречека вработена како обезбедување во Комисијата во цивилна облека. По прегледување на личната карта нé запиша во книгата и нé праша „што бараме во Комисијата“. И објаснивме дека сакаме да поднесеме барање за слободен пристап до информациите од јавен карактер до архивата на институцијата. „Дајте...

Бизнис и политика во медиумите: Можни ли се реформи?

ДОКУМЕНТАЦИЈА     Кога во пролетта на 1996-та излезе првиот број на независниот дневен весник “Дневник”, тогашната власт беше свесна дека доаѓа времето на медиуми кои нема да може да ги контролира. “Дневник” а потоа и приватната телевизија „А1“ набргу станаа влијателни медиуми, превземајќи ја моќта за креирање на јавното мислење од тогашните медиуми кои беа во државна сопственост – весниците “Нова Македонија”, “Вечер”, “Флака” и Македонската Радио-телевизија (МРТВ). Засилувањето на позицијата на приватните-независни медиуми ги однесе во целосен банкрот медиумите кои неколку децении наназад беа формирани и контролирани од државата. Поради тоа, државата реши да ги продаде весниците кои беа во нејзина сопственост, додека МРТВ да ја трансформира од државен во јавен сервис. Без темелни промени во политичкиот систем, малку нешто може да се промени во сферата на медиумите. Предлозите на посредникот Ванхоуте се издржани и даваат надеж...

СКУП истражува: Државно земјиште поделено на функционери (обновено)

Кавга за државно земјиште во Вевчани. Околу 267 хектари под Стручкото село Вевчани има двајца закупци. Земјиштето е во државна сопственост, а Министерството за земјоделство истото го нуди на двајца сопственици. Прво по јавен повик, кој се распишува во ситуација кога државното земјиште е веќе засадено, а тој земјоделец го нема добиено под закуп, а после истото земјиште е дадено на јавен оглас. На јавениот повик се јавува фирмата „Еко проект“, управувана од Маја Алуалоска, ќерка ма Митре Алулоски од Вевчани. На земјиштето во 2009 година се засадени лешници, а подоцна е спроведен и систем капка по капка. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, тогаш раководено од Љупчо Димовски, сегашен пратеник од Социјалистичката партија, му одобрува на Митре Алулоски и неговата ќерка да го земат под закуп земјиштето под селото Вевчани. Му испраќа договор за закуп, кој семејството Алулоски...

Мистеријата на зградата на Телеком: во центарот на Скопје, а „невидлива“ за институциите

Општина Центар нема никаква архива за зградата на Телеком, впечатлива осумкатница во Центарот на Скопје. Изградена веднаш до Камениот мост и лоцирана на самиот плоштад Македонија, оваа зграда е обвиткана со мистерија. Освен страните, никој не знае за колку пари е купено земјиштето, колку данок е платено за оваа зграда и колкави комунални давачки се платени за нејзе. Министерот за транспорт и врски, Владо Мисајлоски дури не знае која зграда е на Телеком. „Во архивата на општина Центар нема архивска кутија за посочениот објект, односно нема никакви материјали, списи како би можеле службите од Урбанизмот на општина Центар да ви одговорат на вашите прашања“, се вели во официјалниот одговор од Општина Центар на барањето кое СКУП-Македонија го постави користејќи го Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер. Според познавачите на локалните закони кои ги консултираше СКУП, Општина...

Дигитализација: Попримамливи странските канали, домашните немаат ниту телетекст

Жителите на демирхисарското Ново Село немаат голем избор на своите ТВ-приемници, па информациите за тоа што се случува надвор од нивното место на живеење ги дознаваат само преку трите програми на МРТВ, вклучувајќи го и собранискиот канал. Иако имаат набавено уред за прием и на другите национални канали, чиј сигнал би требало да стигнува и до нивните домови, сепак таа услуга не ја добиваат. Но, тие не се единствените. Според кажувањата на жители што живеат и во други рурални средини, и тие не се задоволни од понудата што требаше да стигне со дигитализацијата, која се најавуваше како револуција во телевизиската понуда. А се најавуваше многу: титлување на повеќе јазици, побрз телетекст, плаќање од дома, електронски програмски водич, интерактивна телевизија… Иако се очекуваше да придонесе за подобрување на медиумскиот плурализам, дигитализацијата на телевизијата во Македонија, се чини, не ја исполни...

Оставете коментар

коментар(и)