Апсурд во здравствениот систем: специјализантите како робови

Кога решила да специјализира приватно во Клиниката за радиологија во Скопје, 28-годишната Ивана Панчевска не помислила дека ќе се соочи со една апсурдна ситуација. Таа како приватен специјализант е обврзана да работи скоро двојно повеќе од останатите работници, без при тоа да има какви било регулирани работнички права или заштита од државата и синдикатите. „„Приватните специјализации потполно ни го пореметија животот. Немам здравствено осигурување иако сум лекар. Се тресам од помислата ако се разболам“, вели Панчевска. Според Законот за здравствена заштита, приватните специјализанти се обврзани да поминат по 40 часа неделно на клиниките и да дежураат најмалку 24 часа во една седмица. Специјализантите на државните клиники покрај тоа што немаат плата, немаат ниту здравствено, социјално и пензиско осигурување. Ова е дополнителен проблем за младите специјализантки. Истите обврски ги имаат и нивните колеги кои се на државни специјализации, но, затоа примаат...

Партизација и лоши услови за работа: секој трет полицаец си заминува од МВР

„Оставете го пунктот кај Агросервис, и заминете на обезбедување на куќа, каде е извршен грабеж“, ова беше наредбата која ја доби патрола на сообраќајната полиција на 12 март, веднаш по полноќ. Објаснувањето на дежурниот полицаец по радиоврската беше дека нема луѓе и мора тие да заминат. Причина за ваквата состојба е што бројот на вработени во Министерството за внатрешни работи постојано се намалува. Според податоците на Министерството за финансии објавени во буџетите во последните 11 години, бројот на полицајци е намален за 2. 500.   Најалармантна е 2014 година кога во МВР има само 10.800 вработени. Подоцна во неколку наврати се примуваа полициски службеници, но за да се достигне бројот од 13.106 луѓе, фалат околу 2.000 полицајци. Најлошо е обезбедувањето на Косовската и Албанската граница. „Во полициските станици за граничен надзор во 2004 година, кога ја превземавме границата имавме...

Имотот на партиите – невидлив во извештаите

Финансиите на партиите се под лупа на институциите, но не толку колку нивниот имот, кој би требало да биде на увид на јавноста, коментираат експерти по објавената сторија на СКУП-Македонија, каде детално ги објавивме имотните листови на четирите најголеми партии. Иако од партиите тврдат дека тие редовно прават попис и овие документи ги доставуваат до државните институции, сепак, на нивните веб страници не можат да се видат ниту годишните финансиски извештаи, а камоли тоа што поседуваат. Дури и од Државниот завод за ревизија велат дека имотот на партиите е спомнат само попатно во извештаите, но нивниот фокус е на финансиите кои легнуваат на партиските сметки. Ако се погледнат финансиските извештаи за партиите кои ги изработува Државниот завод за ревизија, имотот на партиите е спомнат само попатно и тоа само во случаи кога ревизорите констатирале одредени состојби. На пример, во...

СКУП ги открива имотите на политичките партии: од ниви и пасишта до луксузни станови и згради (обновено)

ДОКУМЕНТАЦИЈА Дуќани, дворови, ниви, згради, станови…Ова е само дел од сопственоста на владејачката ВМРО-ДПМНЕ, која се јавува како сопственик во 100 имотни листови, каде можат да се видат места кои се непознати за пошироката јавност. Најголемите имоти кои ги има партијата на екс-премиерот Никола Груевски, се наоѓаат во Сарај, Кисела Вода и Центар, каде ВМРО-ДПМНЕ поседува згради, станови и пасишта. За разлика од нив, СДСМ поседува далеку помал имот, а најголемиот имот кој го има се наоѓа на Бихаќка. ДУИ е на трето место по официјалната листа на стекнат имот, додека ДПА не фигурира дека има имот.   ВМРО-ДПМНЕ СО НАЈГОЛЕМ ИМОТ   Според документите до кои дојде СКУП, ВМРО-ДПМНЕ поседува имот во скоро сите општини на Македонија. Партијата има имот дури и во Мал Папрадник, место каде едвај има педесетина куќи. Партијата на Никола Груевски најмногу имотни листа...

Помеѓу личната придобивка и јавниот интерес: Дали и медиумите се виновни за кризата?

Кога владата почна да спроведува кампањи и истите да ги рекламира, повеќето од приватните медиуми во Македонија влегоа во трка кој да придобие поголем дел од колачот. Експертите велат дека не се само рекламите, туку и тендерите со кои се купува медиумската наклонетост. Оваа ситуација во македонскиот медиумски пазар покрена неколку прашања и дилеми: Дали медиумите стануваат параван на бизнисот? Може ли еден медиум како приватна сопственост да води сметка само за сопствените приходи, иако обавува јавна дејност? Дали приватните медиуми имаат обврска да држат сметка за јавниот интерес?  Со потпишување на Договорот од Пржино, со кој се презеде обврската за реформи во медиумската сфера, се отвори уште едно клучно прашање: дали и медиумите се виновни за политичката криза, со тоа што не се држеа до новинарските стандарди и етиката во нивната работа?   БИЗНИС И МЕДИУМИ – ДОБИТНА...

Клучни играчи во медиумскиот бизнис: Кој ги поседува медиумите во Македонија?

Мнозинството во Собранието на Република Македонија, без многу дебата и размислување, го отфрли предлог-законот за реформи во медиумската сфера само неколку дена пред да се распушти. Предлогот составен според советите на екс-посредникот Питер Ванхојте, се очекуваше да биде сериозно разгледан од страна на народните избраници поради парафот на нивните лидери во Договорот од Пржино. Но, со одбивањето на овој предлог остана уште една неисполнета обврска во пресрет на предвремените парлментарни избори закажани за 5 јуни. Медиумските организации како предлагачи уште еднаш останаа разочарани од непостоењето на политичка волја за конечно регулирање на медиумската сфера во Македонија. Земјата се соочи со потребата за реформа на медиумската сфера во период кога политичката криза кулминираше. Ова отвори неколку прашања: кој ги поседува медиумите во Македонија, а со тоа и најголемиот удел во оформувањето на јавното мислење? Дали приватните медиуми водат сметка за...

Оставете коментар

коментар(и)