Општините не ги третираат сериозно загадувачите

ДОКУМЕНТАЦИЈА   Донатела Конеска, Сандра Никчевска, Ива Андреевска   Сендвичари, фирми за кетеринг, фирми со разни дејности од општина Кисела Вода немале Елаборати за животна средина кога во 2014 година инспектори за животна средина ги посетиле за да ја проверат нивната работа.  Дел од нив до следната контрола направиле Елаборати и завршиле само со едукација, но не и казни за непочитување на Законот за животна средина. Општината Кисела Вода е единствената од сите скопски општини која ни даде целосна информација за работата на нејзините инспектори за животна средина за периодот од 2014-2018 година. Повеќето скопски општини молчат за работата на нивните инспектори. Додека некои од нив се соочуваат со технички проблеми. Таков е примерот со општина Центар, каде надлежните немаат пристап до канцеларијата на инспекторите, кои ја заклучиле и си заминале од работните места. Експертите велат дека дел од...

Хаос со загадувањето: Инспектори заклучуваат канцеларии или ги нема на работа

Автори: Сандра Никчевска                Ива Аnдреевска   Откако во октомври 2017 се сменила локалната власт во Општина Центар, двајцата инспектори за животна средина ги заклучиле записниците за нивната работа и не се појавиле повеќе на работното место. Како инспектори тие работеле во периодот од 2012 до 2017 година, но никој од општината нема увид што сработиле во правец на казнување на загадувачите на градот.   И новата инспекторка за животна средина, Весна Николовска, нема пристап до документацијата која е заклучена во канцеларијата каде работеле нејзините двајца колеги.   „Сите Записници се наоѓаат во канцеларија каде што немаме пристап. Воедно, сакам да укажам и на тоа дека во записниците има наведено лични податоци на одговорни лица во правни субјекти, кои не можат да се презентираат јавно“, се вели во писмениот одговор на инспекторката Николовска, пратен до СКУП согласно Законот за...

Министри или кралеви: Образование без лимит, МВР без правилник за трошење на репрезентација

ДОКУМЕНТАЦИЈА   Автори: Ангела Рајчевска, Бјанка Станковиќ, Ангела Петровска   Правилникот кој го доби СКУП користејќи го Законот за слободен пристап до информации е потпишан на 17.8.2016 година. Според правилникот, министерот има неограничен месечен износ, заменик министерот располага со 100.000 илјади денари, а државнот секретар со сума од 15.000 илјади денари месечно. СКУП во претходнатасторија за трошоците од службените картички на државните функционери во Македонија утврди дека Пиштар Љутфиу, за време на својот мандат од 5. април 2016-та до 1. јуни 2017-та година, од буџетот на ова министерство потрошил над 20.000 евра за ресторански услуги.   МВР НЕ ГЛЕДА ПОТРЕБА ОД ПРАВИЛНИК   Дали и со новоизбраната власт ќе продолжи да егзистира аздисаноста во трошењето на народните пари? СКУП се обиде да одговори на ова прашање барајќи увид во Правилниците за репрезентација на министерсвата. „Министерството за внатрешни работи не...

ТРУЕЊЕТО НА БЕЗДОМНИТЕ МИЛЕНИЧИЊА: СЕ ТРОШАТ МИЛИОНИ ЗА НАДОМЕСТ НА ШТЕТА, А НЕ ЗА РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ

Автор: Ива Андреевска                              Јавноста беше згрозена од крвавиот настан во скопската населба Аеродром, кога куче искаса две жени на возраст од 40-тина години и четири деца на возраст од 10 до 14 години. Очевидците говореа пред медиумите и реагираа на социјалните мрежи дека биле сведоци на крвава драма. Исто куче низ целиот ден напаѓал жители на населбата, а во неколку случави жртвите на збеснатото куче биле спасени од нивните комшии. Ден потоа кучето беше фатено и носено во во скопскиот стационар за животни „Вардариште“, единствен од ваков вид во целата држава. Се утврди дека се работи за куче од расата Ротвајлер, напуштено од сопственикот. Реакцијата што следуваше после оваа случка беше повик за да се „реши“ проблемот со сите кучиња скитници. Овие реакции на медиумите...

Власти се менуваат, загадувањето останува: вдишуваме смог – издишуваме живот

Автори: Ива Андреевска и Сандра Никчевска   Пред Делхи и Калкута во Индија, Лахор во Пакистан, Улан Батор во Монголија, Ченгду и Пекинг во Кина. Скопје повторно е на врвот на светската листа според загаденоста на воздухот. Кон крајот на скоро секоја година загрижени граѓани протестираат и бараат решение за проблемот со загадувањето, кои според нив е на ниво на труење. Но, институциите имаат еден ист одговор – нема магично стапче за решавање на проблемот. Додека жителите на Брисел, Лисабон, Будимпешта, Прага и Загреб дишат најчист воздух, официјалните податоци покажуваат дека во македонската метропола загаденоста стана алармантна. Во текот на декември 2017 година, само 5-7 дена во Скопје нивото загаденоста на воздухот е на дозволеното ниво.   Докторот Милан Ристески вели дека честичките ПМ10 и ПМ2,5 од Светската здравствена организација се класифицирани во Група 1 на канцерогени честички.  ...

Функционерите не штеделе на скапо јадење, пиење и спиење – народот плаќал

Автори: Ангела Рајчевска, Бјанка Станковиќ, Ангела Петровска   ДОКУМЕНТАЦИЈА   Освен редовните локални избори и предвремените парламентарни избори, ништо позначајно се нема случено во Република Македонија во 2013 и 2014 година. Заради глобалната финансиска криза во овој период, ниту странските директни инвестиции позначително пораснале, ниту пак некој значителен финансиски или дипломатски успех е забележан во овие две години. Сепак, во овие две години само за хотелско сместување во странство од службените картички од Министерството за финансии се потрошени околу 100 илјади евра. На изводите од службените картички од ова не пишува која фактура припаѓа кому, меѓутоа се гледа дека функционерите најчесто парите ги трошеле за патувања, односно за сместувања во луксузни хотели и ручеци во ресторани во странство. Од ова министерство во 2011 година за хотели се потрошени 10.899 евра, додека 942 евра во ресторани. Наредната, 2012 година, се...

Оставете коментар

коментар(и)