ОТФРЛЕНИ ВО ЖИВОТОТ, ОТФРЛЕНИ ПО НЕГО (III)

Автори: Сандра Никчевска, Ива Андреевска, Моника Себиќ   Скопските бездомници завршуваат на Градските гробишта во Бутел. Заминуваат сами исто како што и го минале својот живот. Милан Ивановски е референт за правни работи во претпријатието за погребални услуги. Вели дека постапката за погребување бездомно лице ја покренува и ја врши управителот на градските гробишта. „Погребувањето на бездомното лице се врши на посебен дел од гробиштата без изведување на верски обреди и посебни процедури.Трошоите кои што ќе произлезат за погребување на бездомните лица се на терет на Управителот на градските гробишта.Управителот за погребување на бездомните лица води евиденција во регистар со забележани потребни податоци за умреното лице“.   МНОГУ ПРИЧИНИ ГИ НОСАТ НА УЛИЦА   Уличните станари се вдомуваат на различни начини. Некои поради конфликт во семејството, некои се измамени или на коцка изгубиле сè. Трети поради други пороци, алкохол,...

БЕЗДОМНИЦИТЕ НЕВИДЛИВИ, НИВНИОТ ЖИВОТ – БЕЗВРЕДЕН (II)

Автори: Сандра Никчевска, Ива Андреевска, Моника Себиќ   Дом без адреса, без име на улица, без број. Најстудениот дом во градот. Најсуровиот и лете и зиме. И најнебезбедниот за неговите станари – домот на бездомните. А ги има подоста. Само во Скопје повеќе од 300 наши сограѓани. Тлото им е душек, небото покривка. Страдаат од глад, од студ, од жега. И од хулигани. Вербално малтретирани, тепани , дури и убивани, е додатокот на и онака грдата слика за животот на македонските бездомници. Животот на улица по дефиниција е суров. Да се спие на клупа, на картон, да се покриеш со најлон на дожд, со черга на минус 30, излегува дури и од рамката на најгрдата нечовечнoст. Можат ли тоа да го разберат вдомените и институциите? Некои да, некои не. Безбедноста на бездомниците, пак, е целосна општествена негрижа за човечкиот...

УЛИЦАТА – ГОРКИОТ ДОМ НА БЕЗДОМНИТЕ (I)

Автори: Сандра Никчевска, Ива Андреевска, Моника Себиќ   Многу спомени од детството и младоста го поврзуваа Северџан Сејфула за старата куќа во Чаир. Таа куќа била купена од татко му во 1957 година, само шест години пред тој да се роди. Во овој дом израснал заедно со својот брат и четири сестри. На 32-годишна возраст стапува во брак, од кој има еден син. Но, се разведува по една година. Од овој момент во животот на Северџан почнува да се превртува наопаку. После 2 години му починал и татко му, кој финансиски му помагал да преживее во старата куќа полна со спомeни.  Старата куќа почнала да се урива заедно со плановите на Северџан, при што тој почнал да бара покрив над глава за да живее. Се потпрел на неговите сестри кои живеат во Битола, но откако и тие починале, почнал...

ТРАНСПАРЕНТНОСТ: ЦРНА И БЕЛА ЛИСТА НА ОПШТИНИТЕ

Автори: Ива Андреевска и Сандра Никчевска Дванаесет од вкупно 82 општини во Република Македонија не одговориле на ниту едно прашање на Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија од почетокот на 2017 година. Во овој период новинарскиот тим на СКУП истражуваше на три теми поврзани со работата на локалната самуправа, и тоа: за трошоците за репрезентација, за можната злоупотреба на службените возила, како и за трошењето на бензини и сервисирање. Никаков одговор во однос на овие теми не е добиен од општина Карпош, Сарај, Демир Капија, Сопиште, Илинден, Зелениково, Дебарца, Струмица, Неготино, Студеничани, Теарце и Врапчише. Само за една од трите истражувања одговор пратиле 10 општини, и тоа: Центар Жупа, Желино, Маврово Ростуша, Босилово, Конче, Кавадарци, Виница, Крушево, Кратово и Бутел. Одговори за сите три прашања дадоа 25 општини додека само два одговори имаше од 35 општини.   ТЕШКО СЕ СТИГНУВА...

Топ 10-те најбогати градоначалници тежат 13 милиони евра

автори: Бјанка Станковиќ Ангела Петровска Ангела Рајчевска   На претстојните локални избори, во трката за први луѓе на општините, партиите ги предложија своите кандидати. Во 55 општини од вкупно 82, на листата на кандидати се најдоа имињата на досега добро познатите градоначалници. Само во останатите 27 општини има нови кандидати. СКУП ги обработи податоците за имотната состојба на кандидатите кои повторно ќе се кандидираат за градоначалници во овие 55 општини. Информациите се пријавени на страната на Државната комисија за спречување корупција.   Најбогатиот градоначалник во Република Македонија е Ратко Димитровски, актуелен и  иден кандидат за градоначалник на Кочани вреден близу 4 милиони евра. Во јавноста е познат како сопственик и управител на печатницата ,,Европа 92” за чие отворање добил донација  од Фондацијата „Отворено општество“. Димитровски во Државната комисија за спречување корупција  покрај две куќи, земјоделско земјиште, пријавил и моторно...

СИТЕ МОЛЧАТ ЗА КОРУПЦИЈАТА ВО СТУДЕНТСКИТЕ ДОМОВИ

Автори: Евгенија Јанакиеска                Никола Рашо Радулов   „Бев сместена во Пелагонија и искрено требаа врски. Имав другарка на којашто и беше пријател тој што беше претседател на домот и преку него влегов, иако ги исполнував сите услови, ми требаше за полесно да влезам. И понатаму наредните години бев во Пелагонија, но не се сеќавам дали фаќав врски, но требаа-за подобри услови, за поубава соба. Живеевме четири цимерки во една соба, а да бидеш сместен во апсолвентска соба беше неостварлива желба. Сум чекала саат само за во читална, сум си носела столче од едниот крај на домот до другиот, сме чекале по саат време во кујна за едно парче стек“. Ова e личното искуство на дипломираната Елена Кузмановска, додека била станарка на студентскиот дом „Пелагонија“ во Скопје за тоа како се добивало легло во студентските домови. Но, слични искуства...

Оставете коментар

коментар(и)