За патни трошоци потрошени 7.4 милиони евра: пратеникот Наумовски наплатувал како со кола да доаѓа од Австралија во Македонија

Пратеникот во Македонското собрание од изборната единица Азија и Австралија, Васко Наумовски, е скоро непознат за домашната јавност. Ретко се појавува за излагање, за реплика или пак за да постави пратеничко прашање. Но, ако се суди според сумите кои ги наплатил за да патува низ државава, очигледно тој повеќе е активен надвор, на терен отколку во собраниското столче. Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија, користејќи го законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, дојде до податоци кои говорат дека Наумовски успеал да наплати неверојатни 971.474 денари, или 15.800 евра, од Собраниската благајна од октомври 2014 до октомври 2015 година за користење на сопствено возило за службени потреби во Македонија. Наумовски не беше достапен за да одговори на прашањата околу начинот како ги наплаќа овие пари. Експертите, пак, велат дека наплатата на патните трошоци од страна на Наумовски е...

СКРОМНИ ЛИДЕРИ ИЛИ МАСКИРАНИ МИЛИОНЕРИ: КОЛКУ ТЕЖАТ ГРУЕВСКИ, ЗАЕВ, АХМЕТИ И ТАЧИ?

Груевски, Ахмети, Заев, Тачи… Ова се лидерите на четирите најголеми политички партии кои носат одлуки во името на сите нас, граѓаните. Нивните ставови секојдневно ги слушаме, но многу малку знаеме што се крие зад „фенси“ оделата и луксузните автомобили во кои се возат. Ако се суди според изгледот, заедничко за четворицата лидери на најголемите партии е што им годи политиката – имаат по неколку килограми плус откако се на врвот. Но, и многу побогати во однос на нивните гласачи. Дали политиката била добитна комбинација за Груевски, Заев, Ахмети и Тачи- лидерската четворка која во раце ја има судбината на државата? Милион денари – толку премиерот Никола Груевски заработува годишно. Ако хипотетички се пресмета колку можел да заштеди ако ништо не потрошил, тогаш Груевски за овие неполни 10 години можел да заштеди 10 милиони денари или околу 150 илјади евра....

Антикорупционерите со двојни аршини: борба или заштита на корупцијата?

Неажурирани податоци, бришење на имотните состојби на бившите функционери и долга листа на актуелни избраници кои не доставиле анкетни листови. Ваква слика дава базата на податоци на Државната комисија за спречување на корупцијата кога некој граѓанин ќе се обиде да дознае како работи телото задолжено да ги штити од злоупотреба на нивните пари од страна на државните функционери. На сајтот на Државната комисија за спречување на корупцијата не можат да се најдат податоци за имотната состојба на Сашо Мијалков, поранешен директор на Управата за безбедност и контраразузнавање и прв братучед на премиерот Никола Груевски. Податоци отсуствуваат и за поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиевски, екс-министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска и нејзиниот поранешен помошник, Иво Котески, како и екс-директорот на Управата за јавни приходи, Горан Трајковски. Иако не се веќе министри, анкетните листови со имотната состојба им...

Македонските студенти со најлош стандард на Балканот

Распаднати кровови и подови. Распаднати ѕидишта, руинирани објекти. Ова е сликата за македонските студентски домови. Оваа слика, е и синоним за македонскиот студентски стандард. СКУП Македонија, направи истражување за студентската живеачка во Македонија, во однос на другите земји од Балканот. За оваа намена споредивме неколку параметри на студентскиот стандард во Бугарија, Романија, Србија, Хрватска и Словенија. Тие се земји, што географски и според развојот се најблиски до нас. Во сите споредби, нашите студенти, живеат многу помизерно од сите останати студенти во главните градови на Балканот.     Четири студенти земаат како еден пензионер   Просечната пензија во Македонија е 12.000 денари и Владата на премиерот Никола Груевски, ја има зголемено за над 70% за 9 години. Државата за студентите издвојува само 3.300 денари. „Оваа Влада мисли само на пензионерите, додека за студентите не дава 5 пари. Висината на стипендиите...

Петте бирократи кои земаат поголема плата од Премиерот

Членовите на Советот за јавни набавки (Ивица Костојчиноски, Златко Арсов, Зоран Трајановски, Суад Зејнуловиќ и Борче Христов) имаат повисоки плати дури од претседателот, шефот на парламентот и премиерот на Република Македонија. Ова се податоците до кои дојде Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија, користејќи го законот за слободен пристап до информации од јавен карактер. Најниската исплатена плата во ова тело е исплатена на Ивица Костојчиноски во септември 2014 година од 97.090 денари, додека највисоката на Зоран Трајановски во јуни 2015 година од 114.337 денари. Покрај платите, на членовите на Советот за јавни набавки им следуваат и по 1.860 денари за телефон и по 1.500 денари за угостителски услуги. Покрај ова на Ивица Костојчиноски, државата му плаќа и кирија и комуналии за стан во Скопје во висина од 250 евра месечно. Како се одредуваат платите на членовите на Советот за...

Одборниците се луксузираат, претпријатијата немаат за плати и за нова механицазија

Зима 2015. Сликата во Македонија беше идилична. Земјата завеана, патиштата непроодни, а многу населби отсечени. Јавното претпријатие Македонија пат нема пари да ја обнови механизацијата, но затоа има за да дели пари на прекубројниот управен одбор. Имено, во контролното тело на оваа јавно претпријатие седат 13 члена што е незаконски. Членови на Управен одбор на Македонија пат. <a href=’#’><img alt=’Sheet 1 ‘ src=’https:&#47;&#47;public.tableau.com&#47;static&#47;images&#47;_3&#47;_3757&#47;Sheet1&#47;1_rss.png’ style=’border: none’ /></a>   Користејќи го законското право за слободен пристап до информации од јавен карактер, СКУП Македонија дојде до податоци за незаконско членување во управните одбори на некои претпријатија, како продолжение на претходното истражување, кое покажа како одборниците заработуваат и плати и хонорари. Според член 21 од Статутот на ЈП Македонијапат бројот на членовите треба да биде 5.   Ова за правниците е незаконски. „Членувањето на повеќе членови во Управен одбор, од тоа што е...

Оставете коментар

коментар(и)