ПОМЕЃУ ЈАВНАТА ФУНКЦИЈА И ПРИВАТНИОТ БИЗНИС: ДРЖАВНИ ФУНКЦИОНЕРИ ФИГУРИРААТ ВО 65 АКТИВНИ ПРАВНИ СУБЈЕКТИ

Државните функционери се уште фигурираат во вкупно 106 правни субјекти, од кои 65 се активни Професорот Борче Давитковски од Правниот факултет „Јустинијан Први“ вели дека доколку функционерот сака да се занимава со својот приватен бизнис, тогаш тој треба да се откаже од јавната функција Од новиот состав на ДКСК јавноста очекува конкретни резултати во борбата против корупцијата, а не заштита на коруптивното однесување на функционерите, како што беше случај во изминатиот период   Пишува: Бјанка Станковиќ и Ангела Рајчевска          Ја сакаат политиката, но не се откажуваат од бизнисот. Првата активност се поврзува со јавниот, а втората со личниот интерес. Со стапување на функција, не ретко јавните ресурси се стават на располагање на приватниот бизнис. Но истражувањето на СКУП во рамките на проектот ПЕП покажува дека дури 65 од вкупно 106 правни субјекти, кои ги поседуваат државните функционери,...

ДЕВЕТ ФУНКЦИОНЕРИ СЕ ПОБОГАТИ, САМО ДВАЈЦА СЕ „ОСИРОМАШEНИ“

Пратеничката Мери Лазарова со дупло зголемен имот, Сашко Атанасов со нов камион, Жаклина Пешевска со нов автомобил Даниела Рангелова подновена со долг од 228 евра месечно, Мила Царовска со две нови земјоделски земјишта, а Емил Димитриев со нов стан Асаф Адеми со удел од 2.250 евра и денарски депозит во износ од 4.552 евра, а Мухамед Зеќири со неажурирани промени   Пишува: Ангела Рајчевска и Бјанка Станковиќ Министерот за култура од редовите на политичката партија БЕСА, Асаф Адеми, со стапувањето во неговата функција лани немаше пријавено ништо на свое име. До Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) тој доставил имотен лист каде целиот пријавен имот гласеше на неговото семејство. Но, во новата година во имотот на Адеми се забележани удели на неговата сопруга во износ од 2.250 евра, личен имот и денарски депозит во износ од 4.552 евра....

Компјутери во магацините, наместо во рацете на децата

Теодора Цветковска, Љубица Иванова и Ѓургица Бојчовска   Скоро половина од компјутерите доделени на училиштата како дел од проектот „Компјутер за секое дете„ се нефункционални, украдени или скапуваат во магацините на образовните институции во државава. Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија дојде до фрапантни податоци за состојбата со училишните компјутери кои наместо да ги образуваат децата, се претворија во декор или завршија во електронски отпад. Ова го покажа истражувањето кое го реализираше СКУП во изминатите пет месеци, а со кое беа опфатени основните и средните училишта во државава. СКУП испрати барања по слободен пристап до информации од јавен карактер до сите училишта, а одговори добивме од над 50 отсто од основните училишта, или 152 основни и од 23 средни училишта. Проектот “Компјутер за секое дете“ е една од најголемите инвестиции во областа на образованието. Пред десет години беа обезбедени 17.818...

Накитот и сликите на пратениците се тешки 254.958 евра

Пратеникот Сашо Василевски со слики и накит од 85 илјади евра Пушки и пиштоли поседуваат тројца пратеници Музички инструменти само во домовите на две пратенички Уметнички слики и златен накит од 160 до 60 илјади евра се сретнуваат во имотот на пратениците во Собранието на Република Македонија. Некои од нив поседуваат и оружје и музички инструменти. Благородни метали до 65.000 евра низ имотот на пратениците Независниот пратеник, Сашо Василевски, поседува златен накит од цели 65.041 евра, добиен по пат на наследство како и часовници вредни 11.382 евра. Неговата колешка, независната Елизабета Канческа Милевска, поседува наследен накит вреден 29.268 евра. Јохан Тарчуловски и Борис Змејковски од ВМРО-ДПМНЕ имаат накит од 19.512, односно 16.260 евра. Пратеничките со накит до 5.000 евра, сопругите на пратениците со накит над 16.000 евра Пратеничките Лидија Тасевска, Снежана Калеска, Владанка Авировиќ и Нола Исмајлоска поседуваат личен накит од...

Општините тонат во долгови, градоначалниците бараат фискална децентрализација

Пишуваат: Ѓурѓица Бојчовска и  Љубица Иванова   Во Република Македонија многу од општините тонат во долгови  и имаат блокирани   сметки. Тие им создаваат големи проблеми на општините заради што не се во состојба  успешно да ги извршуваат законски доверените надлежности и да даваат  квалитетни услуги на граѓаните. Околу 20 општини имаат континуирано блокирани жиро сметки, од кои некои и со децении. Меѓу причините за таквата состојба се нерационалното работење и нереално планирање на нивните буџети, како и превработеноста во општинските администрации. Голем дел од буџетските средства се трошат токму на платите и на придонесите на вработените.   НАЈЗАДОЛЖЕНИ ОХРИД, ТЕТОВО, КАРПОШ И КУМАНОВО   Од поголемите општини најзадолжени се Охрид, Тетово, Карпош и Куманово. Иако на прв поглед избалансираноста помеѓу приходот и расходот, кај некои од општините, можеби и не изгледа запрепастувачки, запрепастувачки се цифрите кои директно укажуваат на...

ШЕСТТЕ НАЈБОГАТИ МИНИСТРИ ТЕЖАТ 35 МИЛИОНИ ЕВРА

Анѓушев, Бектеши, Лика, Димитров, Заев и Асаф Адеми се најбогатите министри и заедно тежат околу 35 милиони евра Десковска, Дураки, Едмонд Адеми, Манчевски, Тевдовски и Николовски се најсиромашните министри, при што заедно поседуваат само 500 илјади евра Министерот Ахмедовски воопшто го нема пријавено неговиот имот, а некои од министрите „заборавиле“ да го наведат имотот на нивните родители Истражувањето на СКУП во рамките на проектот „Политички експонирани личности“ покажува дека функционерите во Македонија располагаат со шаренолики имотни состојби Автори: Ангела Рајчевска и Бјанка Станковиќ   Првите седум најбогати министри на владата на Република Македонија пријавиле дека поседуваат имот во висина од 35 милиони евра. Убедливо најбогат функционер со имот од 30 милиони евра е Кочо Анѓушев, заменик на претседателот на Владата задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори. Покрај во Скопје, Анѓушев располага со стан во Белград...

Оставете коментар

коментар(и)