Таравари најбогат, Пендаровски најмалку транспарентен од претседателските номинации

За претстојните претседателски избори пријавени се 13 претседателски номинации, но тоа не значи дека сите ќе бидат кандидати. Потребни се 10 илјади потписи од граѓани или пак 30 пратеници во Собрание. СКУП Македонија, во рамки на проектот ПЕП, направи анализа на анкетните листови на оние потенцијални претседателски кандидати кои вршеле јавни функции а чии што анкетен лист е јавно објавен на страната на Државната комисија за спречување корупција. Актуелниот шеф на државата Стево Пендаровски пријавил имот кој вреди 37.143 евра. Тој поседува моторно возило Југо темпо, како и одредени средства на девизна штедна книшка и трансакциона сметка. Неговиот брачен другар поседува автомобил Рено Меган и средства на девизна сметка. Исто така, за три земјишта, како и за други два недвижни имоти кои не се точно дефинирани, не е наведена вредноста. Овој имот е пријавен како сопственост на неговиот брачен...

Колку се богати македонските пратеници?

Просечното „богатство“ на еден пратеник во македонскиот парламент вреди 261 илјади евра, најбогат е бизнисменот Исмаил Јахоски, сопственик на Пуцко Петрол, а „најсиромашни“ се четворица пратеници коишто немаат воопшто доставено анкетен лист или пак не навеле вредност на тоа што го пријавиле.  Екипа на СКУП Пратениците во македонскиот парламент којшто е во заминување, до Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) пријавиле имот што вкупно вреди 31 милион и 300 илјади евра или во просек, секој од 120-те пратеници „тежи“ по околу 261 илјада евра. Тоа е отприлика колку една куќа од околу 150-200 м2 во централното подрачје на Скопје или два стана со по 70-тина квадрати во новоградбите на поексклузивна локација во метрополата, според актуелните цени на недвижностите.  Во анкетните листови обично се пријавува имот, недвижен (куќи, станови, деловен простор, земјишта, овоштарници, итн.) и движен (автомобили, мотоцикли, накит,...

Ковачевски побогат од Џафери, вториот најбогат министер разрешен

Поранешниот премиер Ковачевски е побогат од сегашниот Џафери за околу 400 илјади евра Претседателот на Собранието во техничката влада Јован Митрески пријавил имот кој е во вкупна вредност од 132.682 евра Разрешениот министер Меџити е вториот најбогат министер од веќе поранешната Влада Другиот разрешен министер, Азир Алиу со скромно богатство од речиси 360 илјади евра На 100 дена пред двојните избори, Северна Македонија ја доби третата преодна (техничка) влада по 2016 година, чиј претседател е Талат Џафери од ДУИ кој воедно е и првиот премиер – Албанец. Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија, во рамките на проектот ПЕП направи анализа на податоците од имотните листи на одредени функционери, поточно оние кои се дел од оваа техничка влада, новиот собраниски спикер, новиот премиер, но и поранешниот, како и веќе поранешни министри. Премиерот во техничката влада Талат Џафери како министер за одбрана...

Бектеши има скоро 2 милиони евра, а Љупчо Николовски побогат за 100.000 евра

• Бектеши, Меџити, Бесими, Шаќири и Шукова се најбогатите министри и заедно тежат околу 5.370.000 евра. • Тренчевска, Лога, Спасовски, Маричиќ и Костадиновска Стојчевска се најсиромашните министри, при што заедно поседуваат само 486 илјади евра. • Министерот Спасовски и министерката Костадиновска Стојчевска ја немаат наведено вредноста за поголемиот дел од нивните имоти • Истражувањето на СКУП во рамките на проектот „How wealthy they are“ покажува дека функционерите во Македонија располагаат со шаренолики имотни состојби. Пишува: Кристијан Трајчов Колку „тежи“ Владата предводена од СДСМ и ДУИ? Кои пет министри се најбогати а кои најсиромашни? Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија, во рамките на проектот ПЕП, ги анализираше податоците од имотните листи на членовите на Владата каде се утврди дека вредноста на Владата изнесува вртоглави 8,991,506 евра. За споредба, Владата која беше на чело со Зоран Заев вредеше 12,976,942 евра. Што се...

Европски шампиони за најзагаден воздух: загадувачите позначајни од здравјето

Пишува: Горан Лефков Познатиот Британски весник Гардиан во сторија за кивалитетот на воздухот ја смести Северна Македонија како земја со нај неквалитетен воздух во Европа, каде пм 2,5 честичките ги надминуваат дозволените граници и неколку пати. Според изготвената студија на Институтот за јавно здравје во соработка со Финскиот институт за јавно здравје, неверојатни 1.350 луѓе годишно умираат во Македонија заради загадениот воздух. Податоците од студијата го класифицираат Скопје во ранг на најзагадените градови во светот. Ото Ханинен, истражувач во националниот институт за јавно здравје на Финска, кој беше дел од тимот за изготвување на студијата за квалитетот на воздухот во Скопје, смета дека нивоата на загаденост на воздухот се многу големи. „Нивоата на загаденост на воздухот во Скопје се многу високи, но и во останатите градови во Македонија. Во меѓународни рамки мислам дека нивоата на загаденост се меѓу највисоките...

Хаос со отпадот: илјадници диви депонии, ниту една стандардна

Пишува: Горан Лефков Состојбата со одлагањето на отпадот во Северна Македонија е повеќе од алармантна. Ниту една градска депонија како што се нарекува кај нас не ги исполнува условите за одлагање на отпадот, и скоро сите се дивоградби и не се урбанизирани. Само Дрисла има некакво планско одлагање на отпадот, но е далеку од стандардите бидејќи нема пречистителна станица за преработка на отпадните води. „Ниту една од 54 општински депонии не ги исполнува стандардите за заштита на животната средина. Само околу 70%-80% од населението е вклучено во системот на собирање на комунален отпад, додека пак опремата, возилата и нивото на услугата која се извршува не е сообразна со воспоставените стандарди за оваа дејност“, се наведува во планот за управување со отпад изготвен од Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). Ана Каранфилова Мазневска, раководител на секторот за управување...

Оставете коментар

коментар(и)