Општината Струга го удри меракот на 50 илјади квадрати од крајбрежниот струшки „Еуротел“

Автор: Мери Јордановска Оваа градежна приказна и голгота на сопствениците на апартмани во струшкиот хотел во последниве години е „зачинета“ и со дополнителни случувања кои фрлаат сомнеж дека некој сака да го присвои вредното земјиште – избувнуваат подметнати пожари, се експроприраат и мистериозно се одземаат илјадници метри земјиште околу хотелот, а сопствениците со судските пресуди залудно одат по институциите за да докажат дека всушност земјиштето им припаѓа ним. Но, моќниците очигледно прават сè што е во нивни раце за да дојдат до атрактивните парцели во околината на хотелот каде што, освен градбата, има и кошаркарско игралиште, зеленило и пешачки патеки кои се простираат на четири парцели. Како почнува сè? Инвеститор на хотелот „Еуротел“ е фирмата „Паластурист“, туристичка агенција која повеќе не постои. Договор стар речиси 4 децении склучен меѓу инвеститорот на „Еуротел“, „Паластурист“ и еден од првите сопственици на...

Загадување: Кампањите 10 пати поскапи од мерните станици

Прилеп, Штип и Свети Николе не издвоиле средства за справување со аерозагадувањето Автор: Јасминка Стојановска Град Скопје за последниве три години потрошил најмалку 10 пати повеќе пари на кампањи, елаборати и истражувања во врска со загадувањето на животната средина отколку што државава потрошила за набавка на инструменти за мерните станици кои ја мерат загаденоста на воздухот низ целата нејзина територија. Само во 2019 година, скопските власти издвоиле досега рекордна сума за борба со загадувањето, година во која Скопје, а и државава станаа познати како едни од најзагадените места во Европа и светот. За разлика од Скопје, другите општини не одвојуваат многу средства за справување со загадувањето, а некои од нив се надеваат на ветрот како единствен спас од штетните честички од кои во државава годишно умираат најмалку 1.000 луѓе годишно. Загадувањето повидливо од резултатите За периодот од последниве три...

ФУНКЦИОНЕРИТЕ НЕ ШТЕДЕЛЕ НА АВИОНСКИ КАРТИ, ХОТЕЛСКО СМЕСТУВАЊЕ И РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Од вкупно 78 функционери опфатени во алатката за поголема дигитална транспарентност, 61 трошеле додека 17 не потрошиле воопшто. Пишува: Љубица Иванова Министерот за надворешни работи (МНР) Никола Димитров, вице-премиерот задолжен за европски прашања Бујар Османи и премиерот Зоран Заев потрошиле најмногу буџетски пари во првите месеци од 2019, покажува анализата на СКУП заснована на податоците од алатката за отчетност.  Никола Димитров има потрошено вкупно 1.282.027 денари. Најмногу потрошил во април – 363.530 денари, а најмалку во јануари – 111.384 денари. Во месец април патувал на работен престој во Вашингтон на средби со претставници од американски државни институции, како и работен престој во Берлин, каде што биле одржани повеќе брифинзи и работни состаноци, со фокус на тема Придобивки од Преспанскиот договор, активностите на министерот продолжиле во Варашава каде што присуствувал на седница на Сенатот на Република Полска, како и работен...

Непотизам: Властите се менуваат, „роднините“ остануваат

Директорите во јавните институции не ретко го(зло)употребуваат членот21од Законот заработни односи, кој дозволува маневр за одлучување за работните места, утврдиле антикорупционерите Автор: Ружица Фотиновска Далечната 2003-та. Поништено решението за вработување на сопругата на тогашниот директор на Фондот за здравствено осигрување, Рубинчо Заревски, по препорака на Државната комисија за спречување на корупција. Ова е епилогот на првиот случај на судир на интереси за кој одлучуваше тогашната Антикорупциска комисија предводена од Слаѓана Тасева. Години поминуваа, случаите на непотизам се редеа. Дел од нив застарија, дел од споменатите се повлекоа од функциите,дел останаа и понатаму да ги извршуваат функциите и покрај нивната роднинска поврзаност со високи функционери, за чие владеење беа именувани со изговор дека непотизам не постои. Генеза – роднински вработувања Скоро една година измина откако пукна аферата со “роднински вработувања“ поврзани со високи функционери на актуелната власт. Според атрактивноста на...

Законски недоследности: Медали за едни, награди за други

Автор: Весна Ивановска-Илиевска Годишно одржува околу 300 дополнителни часа бесплатно. Ентузијазмот сè уште не го напушта, иако вели дека станува уморен од нелогични ситуации, однапред изгубени борби. Д-р Миха Буклески, доцент на Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, е еден од неколкутемина вработени во високообразовни установи кои секоја година ги подготвуваат талентираните средношколци за натпревари на меѓународни олимпијади. Во неговиот случај за Меѓународната олимпијада по хемија ( IСhO), еден од најпрестижните светски натпревари за средношколци од областа на оваа наука. Веќе неколку години по ред тој е ментор на ученици што освојуваат медали, но поради низа системски пречки, не може да ја добие наградата што му следува. Неговата судбина ја делат и ментори вработени во високообразовни институции кои ги подготвуваат учениците за некоја од 13. меѓународни натпревари (олимпијади) акредитирани од Министерство за образование и наука на Република...

Над 100 милиони евра отидоа, нефункционални апарати останаа низ болниците

Автор: Билјана Богдановска Вкупно 199 медицински апарати во 74 јавни здравствени установи добиле епитет „нефункционални“ во април 2015 година, кога тогашното Министерство за здравство пратило Информација до Владата за состојбата со опремата низ болниците. Станува збор за апарати набавени и инсталирани од 1 јануари 2006 до април 2015 година – најголем дел од нив во рамки на големите набавки што ги правеше претходната влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ. Тоа е прва таква детална листа за состојбата со медицинските апарати до која дојдовме преку Барање за пристап до информации од јавен карактер. Збирната информација покажува: 37 апарати за кои било финансиски неисплатливо да се сервисираат; 17 кои воопшто не можеле да се сервисираат; 21 апарат биле ставени во расход; за 39 бил во тек сервис, 64 биле ставени за функција, а уште 21 требало да се распише јавна набавка од Министерството...

Оставете коментар

коментар(и)