ПАНДЕМИЈАТА НА ВРАТА – ДРЖАВАТА ЗАД ВРАТА

Или, како земјава се справуваше и се справува со Ковид 19 пандемијата? Затвореноста на минституциите, пред се на здрабвствените и на здравсвените власи се детектирани како  еден од основните генератори за не до крај ефикасното и ефектно справување со кризата предизвикана од вирусот Ковид 19. Посебно поради фактот што многумина здравствени работници, луѓе со ислкуство, докажани професионалци во микробиологијата и вирусологијата, како и дтуги експерти докажани менаџери во кризни ситуации, дрѓавните институции ги оставија надвор од „играта“ од дневнбите и глобалните планови за соравувања со пандемијата. Последиците се поразителните бројки на  масовната инфекција и енормно големиот број починсти грашани токму од овој вирус. Секако, за смртноста причината  лежи и во  фактот што најголемиот број однив, според здравствените статистики, имале и други хронечни болести кои директно влијаат таквите паценти да бидат  нај ризичната Ковид група. Па сепак. Македонската Ковид сотојба...

Невладините двигател во општеството, но се уште зависен од странски донации

Пишува: Горан Лефков Граѓанските организации се носителите на позитивните промени во секое демократско општество. Тие ги креираат потребите и политиките во високо развиените демократии. За жал во Северна Македонија, овој сектор иако направи големи промени во општеството, сепак од Владите досега не е препознаен партнер. Ова се дел од констатациите кои ги консултираше Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија на Фестивалот на граѓански организации кој се одржа годинава во Градскиот парк во Скопје викендов.Весна Бочварска, една од основачите на Центарот за управување со промени, е повеќе од 15 години во граѓанскиот сектор. Таа смета дека е направен голем исчекор, но и дека може уште повеќе. „Развојот на силен граѓанскиот сектор е од исклучителна важност за една демократски развиена земја, каква што тежнееме да бидеме и ние. Граѓаните, преку граѓанските организации влијаат за промовирање и градење на демократската култура во...

КОВИД МАСКИТЕ ГИ МАСКИРАА И ЈАВНИТЕ НАБАВКИ

Деформациите главно се рефлектираа на јавните набнавки што е и тема на оваа сторија на новинарскиот тим на СКУП. Меѓу примерите за новинарска опсервација беше и неколку министерства. Останува надежта дека надлежните институции ќе си ја сработат работата во откривање на девијантните појави и на нивните предизвикувачи кои во услови на криза нечесно се збогатија на сметка на маките на грашаните предизвикани од пандемијата. Пандемијата со Ковид 19 размести многу текови како во секојдневието на луѓето, така и во образовните, стопнаските, трговските и сите други процеси. Како и во секоја општетвена криза, така и оваа пандемија исфрли на површина и хуманост и алчност. Посебно неодгворност кај државни институции и поединци таму кои наместо посветено да работат на санирање на последиците од панденмијата и на заштита на луѓето, приоритет како да им беше да ја искористат можноста за приватни материјални...

КАДЕ ШТО ИМА ЧАД ИМА И ОГАН – ДУРИ И АНТИКОВИД -ВАКЦИНИТЕ ТЕМА ЗА АФЕРА

                                     Излегува дека секогаш кога за нешто треба интервентни и во поголем обем државни, буџетски пари, кај нас не е можно без сомнежи, па и дури и без афери. Дури и во корона периодов и дури и кога се работа за здравјето на луѓето. Се уште е преголемата концентрација на политичка моќ кај поединци на неприкосновени позоции како што се тоа министерските месата. Како резултат на неснаоѓање или пак не некои поинакви интереси, а поради доцната набавка на вакцините, според процентот на имунизирани граѓани, Република Северна Македонија е на дното на Европа. На ниво на Западен Балкан, земјава е на 4-то со само 12 проценти граѓани кои примиле најмалку една доза антоиковид вакцина. Зад нас се само Босна и Херцеговина и Косово. Далеку напред се Србија, но и Албанија и Црна Гора. Владата не успеа да стигне брзо до...

Против местење фудбалски натпревари

Партнерот на СКУП Македонија во проектот против местење фудбалски натпревари, полската компанија Екстракласа (која управува со Првата фудбалска лига на Полска), ја организира оваа конференција на која ќе се зборува за тоа како да се детектираат натпреварите кои се наместени. На конференцијата кофинансирана од програмата Еразмус+спорт ќе учествуваат и останатите учесници на овој проект, како германскиот спортски универзитет од Келн, Европскиот интердисциплинарен институт од Париз и многу други.Учеството на конференцијата е бесплатно, но бројот на местата е ограничен. Регистрирајте се навреме на следниот линкhttps://go.mywebinar.com/wlck-dtzw-srwe-zrdc

Помош на социјално загрозени семејства за плаќање сметки

Здружението на граѓани за помош на бездомници, социјално загрозени семејства и поединци Љубезност од Скопје во соработка со иницијативата Ways2Help почнаа активност на еднократно плаќање на заостанати сметки за електрична енергија со приоритет на социјално загрозените семејства на кои им е прекината доставата на електрична енергија. „Детектираните семејства кои ги добиваме преку различни канали на комуникација ги посетуваме, ја проверуваме и потврдуваме нивната веродостојност и за оние за кои што е потврдено дека имаат проблем со редовно плаќање на овие сметки ги поставуваме на заедничка онлајн платформа, а Ways2Help ги објавува и бара потенцијални индивидуални и корпоративни донатори кои преку линк вршат електронско плаќање на посочените сметки. Преку оваа иницијатива досега успеавме да платиме 555 заостанати сметки со вкупен износ од 1.130.651 денар на 76 семејства кои живеат во сиромаштија. На овој начин на нашите крајни корисници им овозможивме...

Оставете коментар

коментар(и)