Албанија сеуште нема некој позначаен случај добиен од укажувач

Пишува: Горан Лефков Укажувањето во Албанија како моќна алатка за борба против корупцијата сеуште не ги дала првите плодови. Државата донесе закон за заштита на укажувачите релативно рано во 2016 година, но веќе 6 години нема некој позначаен случај, од кој што можат да учат другите земји во регионот како на пример случаите на Мурат Мехмети во Косово и случајот Лазаревски- Костовски во Северна Македонија. Има еден случај кој...

Либор Михалек- Чешка икона на укажувањето

Пишува: Горан Лефков Титулата укажувач гордо на своето рамо ја носи уште во 1996 година. Тој како брокер на Националниот сопственички фонд, наша пандан институција беше Агенцијата за приватизација на општествениот капитал, разоткрил измамничка шема за испумпување на државните пари од овој Фонд. Случајот на најпознатиот Чешки укажувач Либор Михалек е еден од најимпозантните во Европската Унија. Тој чевлите на укажувач ги носи на двапати, додека третиот пат е...

Награда од 200 милиони долари на укажувач од Дојче Банк

Пишува: Горан Лефков Октомври 2021 година, во историјата на укажувањето е запишан како месец во кој е исплатена најголемата награда на еден свиркач. Тоа е анонимен директор на Дојче банк, кој на US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) или Комисија за тргување на стокови берзи и посочил на проневери тешки милијарди долари. CFTC е владина агенција задолжена за заштита на пазарите на стоки и за спроведување на Законот за...

За едни поскап, за други поевтин кислород, решението се бара во уницифирани цени

Зоран Алексиќ од Градската општа болница „8ми септември“ никогаш не претпоставувал дека набавката на кислород ќе му биде една од најважните работни обврски како лице задолжено за техничка поддршка во болницата. Оваа здравствена установа пред Короната трошела 3 тона кислород во период од  10-15 дена. Сега троши исто толку, но на дневна основа. Короната го смени начинот на функционирањето на болниците и од здравствени установи кои се грижат за...

ПАНДЕМИЈАТА НА ВРАТА – ДРЖАВАТА ЗАД ВРАТА

Или, како земјава се справуваше и се справува со Ковид 19 пандемијата? Затвореноста на минституциите, пред се на здрабвствените и на здравсвените власи се детектирани како  еден од основните генератори за не до крај ефикасното и ефектно справување со кризата предизвикана од вирусот Ковид 19. Посебно поради фактот што многумина здравствени работници, луѓе со ислкуство, докажани професионалци во микробиологијата и вирусологијата, како и дтуги експерти докажани менаџери во кризни...

МАЧО-МЕНТАЛИТЕТОТ НА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ: САМО 8.2 ПРОЦЕНТИ ОД КАНДИДАТИТЕ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ СЕ ЖЕНИ

Автори: Светлана Унковска и Горан Лефков Од осамостојувањето па се до денес Република Северна Македонија нема жена на трите најзначајни позиции во државата. Претседатели на држава, влада или собрание биле исклучиво мажи. Бројот на министри жени во централната власт е околу 20 проценти. Мал број на жени биле претседатели на општини.   Жените се претставени единствено на листите со квоти – за пратеници или општински советници. Дали општеството тешко...