ДРЖАВНИ ФУНКЦИОНЕРИ: И НА ПРАТЕНИЧКО И НА СУДСКО СТОЛЧЕ

• Независните пратеници Крсто Мукоски и Сашо Василевски, како и Љубен Арнаудов, Љупчо Димовски и Јохан Тарчуловски се обвинети за терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста. • ДКСК отвори четири предмети за премиерот Зоран Заев, министрите Дамјан Манчевски и Кочо Анѓушев, како и за лидерот на опозицијата Христијан Мицковски • Поранешниот министер за здравство, Бујар Османи, актуелен вицепремиер за европски прашања и главен политички преговарач и шеф на Делегацијата за преговори со Европската Унија, е вклучен во истрагата под кодно име „Пациент“. Пишува: Ангела Рајчевска и Бјанка Станковиќ Од обвиненија за тероризам, корупција, злоупотреба на функцијата и јавните пари за лична корист, па се до изборни нерегуларности. Низ ваквите судски процеси се влечкаат десет државни функционери, кои сеуште се активни во политичката сцена. Четири други функционери се под лупата на Државната комисија за спречување на корупција (ДКС) заради...

Иванов се сели во наместени станови, но нема да може да влегува секој

Засега е склучен само преддоговор, чија содржина се наведува дека е “деловна тајна” Пишуваат: Жаклина Хаџи Зафирова и Александар Тодески Просториите во висококатниците Џевахир со поглед од птичја перспектива кои поранешниот претседател Ѓорге Иванов ги побара за доживотни канцеларии ќе ја чинат државата над 2.000 евра месечно, заедно со канцелариски мебел и месечните трошоци за комуналии. Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија ексклузивно дојде до преддоговорот кој Службата за општи и заеднички работи го потпиша со фирмата “Турмак”, сопственик на „Џевахир Скај Сити“, во кој, меѓу другото, се наведува дека содржината на овој документ е деловна тајна. (Отвори го документот од договорот овде) Што е наведено во договорот Службата за општи и заеднички работи ги прифатила барањата на Иванов, неговата канцеларија и канцеларијата на неговиот кабинет да бидат лоцирани со разлика од 16 ката во прво изградената зграда на...

ЕДНИ ФИРМИ ШИЈАТ, ДРУГИ KЕШИРААТ

                  Маичките за „Линк Медиа Плус“ ги шиела компанијата „Супер хит,“ ремените ги произвела фирмата „Југомлаз-1 ДООЕЛ. Од МВР за оваа набавка велат дека била од крајна итност, затоа не распишале тендер. Но, за неполна година МВР склучило три бизниси со оваа компанија „тешки“ 195.000. ДОКУМЕНТАЦИЈА ТАБЕЛАРЕН ПРИКАЗ НА ЛИНК МЕДИА   автор: Александра Филиповска     Фирмата „Линк Медиа Плус“ позната по тоа што веќе една деценија се грижи за новогодишното украсување на Скопје, ги „шие“ и поло маиците за полицајците, „произведува“ и ремени (опасачи) за помладите полицајци, ги пере полициските возила… За неполна година Министерството за внатрешни работи (МВР) склучило три бизниси со оваа компанија „тешки“ речиси 200.000 евра. А еден, е склучен без јавен повик, туку со непосредна спогодба.     МВР склучи бизниси со „Линк Медиа Плус“ тешки...

ПРАТЕНИЦИ-БИЗНИСМЕНИ НЕ ГИ ПРИЈАВИЛЕ ФИРМИТЕ ВО ДКСК

Само пратеникот Панчо Минов од ГРОМ во својата имотна листа ја пријавил неговата фирма која ја поседува, додека 14 пратеници во нивните имотни листи ги немаат наведено фирмите каде реално се јавуваат како сопственици. СКУП упати прашање до секој од нив за да добие објаснување зошто фирмите не се наведени, но ниту еден од функционерите не испрати одговор. Според податоците од Централен регистар до кои дојде СКУП во рамките на проектот ПЕП, најбогататиот пратеник Васил Пишев, кој е член на ВМРО-ДПМНЕ, поседува две фирми.

ПРАТЕНИЦИТЕ СО АКЦИИ ВО РАЗЛИЧНИ ФИРМИ

На листата на акционери во различни фирми се јавуваат вкупно 21 пратеник Ферид Мухиќ за уделите наведени во својата имотна листа изјави: „Уделите беа во Комерцијална Банка, меѓутоа, истите јас повеќе не ги поседувам“ Пратениците од владејачката СДСМ, Горан Милевски и Далибор Богдановски во своите имотни листи ги пријавиле акциите и уделите на своите родители. Пишуваат: Бјанка Станковиќ и Ангела Рајчевска Вкупно 21 пратеник се јавуваат како сопственици на акции во различни друштва, покажува истражувањето во рамките на проектот ПЕП. Освен министрите, за кои СКУП претходно пишуваше, акционери се и пратениците од Собранието на Република Северна Македонија. Па така, тие, нивните брачни другари и родители имаат акции во фирми како Алкалоид и Телеком. Пратениците од владејачката СДСМ, Горан Милевски и Далибор Богдановски во своите имотни листи ги пријавиле акциите и уделите на своите родители. Во изјава за СКУП, за...

РАШИДИ И МИНОВ ГО ЗГОЛЕМИЈА ИМОТОТ, ПЕТ ПРАТЕНИЦИ СО НОВИ АВТОМОБИЛИ

Пратеникот Панчо Минов на својот досегашен имот вреден 45.198 евра го додал „непрецизираниот имот“ вреден 23.600 евра. Досегашната имотна листа вредна 21.984 евра, Сурија Рашиди  ја надополнил со пет нови земјишта вредни 159.614 евра. Џеват Адеми го пријавил имотот на своите деца, односно тие се водат како „Косопственик-содружник на ТД ИЦ ЊУ Драјвер ДОО“. Пишува: Бјанка Станковиќ и Ангела Рајчевска За период од три месеци пратениците Сурија Рашиди и Панчо Минов се потешки за 173 илјади евра, а Љубен Арнаудов и Сашо Василевски се полесни за 217 илјади евра, покажуваат најновите податоци кои функционерите ги имаат доставено до Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК). Според анализата на СКУП во рамките на проектот ПЕП, пет пратеници имаат нови возила, а четири своите стари автомобили ги замениле со нови. На имотните листи има и нови кредити, заеми и плати. Пратеникот...

Оставете коментар

коментар(и)