Гужва од советници во администрацијата: реална потреба или вдомување на партиски војници?

ДОКУМЕНТАЦИЈА Автори: Ангела Рајчевска, Бјанка Станковиќ, Кристина Атовска   Државата издвојува 266 илјади евра годишно за ангажирање на посебни надворешни советници, кои имаат за задача да ги советуваат министрите и останатите носители на државни функции за што поефикасно да ги извршуваат нивните задачи. Ова сума, до која дојде СКУП, се троши за 34 „посебни советници“, кои се ангажирани само во 13 министерства. Членот 27 од Законот за административни службеници, дополнително ги опишува со звање, нивоата во рамките на категориите на административните службеници, меѓу кои и: Б1 – државен советник,  В1 – советник. Додека, членот 22 од Законот за вработени во јавен сектор, предвидува до 3 посебни советници во кабинетот на министерот. „Првите се вработуваат согласно законот и мора да положат одредени испити за работна позиција. Станува збор за кариерните службеници. Другите се така примени, дали се партиски војници, дали...

Собираат за деца болни од рак – не се знае каде одат парите

Автори: Сандра Никчевска, Ива Андреевска и Донатела Конеска   „За деца болни од рак, собираме средства за деца болни од рак, повелете сликовници по 100 денари, помогнете за деца болни од рак“.     Ова се зборовите на уличните продавачи до минувачите во Градскиот трговски центар во Скопје. Освен на скопските улици, пред поголемите маркети и трговски центри, колпортерите на издавачката куќа „Медија Планет“, на идентични локации можат да се сретнат и во други градови во земјава. Некои од минувачите ги игнорираат повиците. Други, поттикнати од содржината на обраќањата, со сочувство и од хуманитарни побуди, подзастануваат и купуваат од списанијата и детските сликовници со цел да донираат за болните дечиња. Трети само се распрашуваат и сомничаво одмавнуваат со главата.     „НЕ МЕ СЛИКАЈТЕ, ЗАРАБОТУВАМ ЗА ЖИВОТ“   Колпортерките на сликовниците за деца  катадневно ги гледаме во центарот на Скопје,...

Општините не ги третираат сериозно загадувачите

ДОКУМЕНТАЦИЈА   Донатела Конеска, Сандра Никчевска, Ива Андреевска   Сендвичари, фирми за кетеринг, фирми со разни дејности од општина Кисела Вода немале Елаборати за животна средина кога во 2014 година инспектори за животна средина ги посетиле за да ја проверат нивната работа.  Дел од нив до следната контрола направиле Елаборати и завршиле само со едукација, но не и казни за непочитување на Законот за животна средина. Општината Кисела Вода е единствената од сите скопски општини која ни даде целосна информација за работата на нејзините инспектори за животна средина за периодот од 2014-2018 година. Повеќето скопски општини молчат за работата на нивните инспектори. Додека некои од нив се соочуваат со технички проблеми. Таков е примерот со општина Центар, каде надлежните немаат пристап до канцеларијата на инспекторите, кои ја заклучиле и си заминале од работните места. Експертите велат дека дел од...

Хаос со загадувањето: Инспектори заклучуваат канцеларии или ги нема на работа

Автори: Сандра Никчевска                Ива Аnдреевска   Откако во октомври 2017 се сменила локалната власт во Општина Центар, двајцата инспектори за животна средина ги заклучиле записниците за нивната работа и не се појавиле повеќе на работното место. Како инспектори тие работеле во периодот од 2012 до 2017 година, но никој од општината нема увид што сработиле во правец на казнување на загадувачите на градот.   И новата инспекторка за животна средина, Весна Николовска, нема пристап до документацијата која е заклучена во канцеларијата каде работеле нејзините двајца колеги.   „Сите Записници се наоѓаат во канцеларија каде што немаме пристап. Воедно, сакам да укажам и на тоа дека во записниците има наведено лични податоци на одговорни лица во правни субјекти, кои не можат да се презентираат јавно“, се вели во писмениот одговор на инспекторката Николовска, пратен до СКУП согласно Законот за...

Министри или кралеви: Образование без лимит, МВР без правилник за трошење на репрезентација

ДОКУМЕНТАЦИЈА   Автори: Ангела Рајчевска, Бјанка Станковиќ, Ангела Петровска   Правилникот кој го доби СКУП користејќи го Законот за слободен пристап до информации е потпишан на 17.8.2016 година. Според правилникот, министерот има неограничен месечен износ, заменик министерот располага со 100.000 илјади денари, а државнот секретар со сума од 15.000 илјади денари месечно. СКУП во претходнатасторија за трошоците од службените картички на државните функционери во Македонија утврди дека Пиштар Љутфиу, за време на својот мандат од 5. април 2016-та до 1. јуни 2017-та година, од буџетот на ова министерство потрошил над 20.000 евра за ресторански услуги.   МВР НЕ ГЛЕДА ПОТРЕБА ОД ПРАВИЛНИК   Дали и со новоизбраната власт ќе продолжи да егзистира аздисаноста во трошењето на народните пари? СКУП се обиде да одговори на ова прашање барајќи увид во Правилниците за репрезентација на министерсвата. „Министерството за внатрешни работи не...

ТРУЕЊЕТО НА БЕЗДОМНИТЕ МИЛЕНИЧИЊА: СЕ ТРОШАТ МИЛИОНИ ЗА НАДОМЕСТ НА ШТЕТА, А НЕ ЗА РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ

Автор: Ива Андреевска                              Јавноста беше згрозена од крвавиот настан во скопската населба Аеродром, кога куче искаса две жени на возраст од 40-тина години и четири деца на возраст од 10 до 14 години. Очевидците говореа пред медиумите и реагираа на социјалните мрежи дека биле сведоци на крвава драма. Исто куче низ целиот ден напаѓал жители на населбата, а во неколку случави жртвите на збеснатото куче биле спасени од нивните комшии. Ден потоа кучето беше фатено и носено во во скопскиот стационар за животни „Вардариште“, единствен од ваков вид во целата држава. Се утврди дека се работи за куче од расата Ротвајлер, напуштено од сопственикот. Реакцијата што следуваше после оваа случка беше повик за да се „реши“ проблемот со сите кучиња скитници. Овие реакции на медиумите...

Оставете коментар

коментар(и)