Претставен инструментот за влијание на граѓанските организации

„Преку примена на овој инструмент, организациите ќе можат да го видат својот удел во општествените промени. Ова за во иднина ќе ни даде основа за, информации и знаења коja ќе ги насочии во кој сегмет би требало да направат промени во своето работење, а во исто време ќе ги покаже тие силни страни кои што секако треба во иднина исто така да бидат зајакнувани.“ – изјави Климентина Илијевски, извршна директорка на асоцијацијата за истражувања, публикации и развој „Паблик“ Илијевски вели доколку се гледа каква е перцепцијата на граѓаните во однос на тоа како делува граѓанскиот сектор во земјава и она што реално е постигнато на терен може да се забележи силна дескрепанца, односно тие не ги препознаватт промените кои што се направени од страна на граѓанските организации, меѓутоа може да ја видат сликата, крајниот производ на она што се...

Општина Велес лидер во услугите кон граѓаните во Вардарскиот регион

Општина Велес е лидер според приманите и процесираните барања во Вардарскиот регион се наведува во најновото истражување спроведено од неколку невладини организации предводени од Центарот за управување со промени. Првото место за Велес доаѓа откако беше лидер во воведувањето на информативниот центар за управување со документи и меѓу првите според Исо стандардот. Градоначалникот на Велес, Аце Коцевски делумно е задоволен од овие резултати, и потенцираше дека се соочува со сериозни проблеми и предизвици. „Без одлучна и квалитетна администрација нема напредок во општината. Ние сме премногу исполитизирано општество, кои општината ја гледаат како место за вработување на партиските војници и пумпање на пари од неа. Се додека гледаме така на локалната самоуправа сме далеку од Европската Унија“, смета Коцевски. Тој додава дека тешко му оди да ги убеди и неговите членови во партијата да ги сменат ставовите за општината и...

Неопходна е измена во именувањето на членовите од управните и надзорните одбори

Државата на годишно ниво троши околу два милиони евра за надоместоци на членовите на управните и надзорните одбори. Ова го утврди анализата на именувани и избрани лица во Р.Македонија која ја направи Центарот за управување со промени во рамките на проектот „Следење на административна правда“ „Сакавме да отвориме дебата за начинот и критериумот на кој овие лица се избираат и се именуваат во јавната администрација. Податоците кои што ги добивме укажуваат на тоа дека критериумите се прилично слаби и некаде недоволно прецизирани и дека во принцип овие лица се именувани како политички функции во државата“ вели Неда Малеска Сачмароска, извршен директор на Центарот за управување со промени. Истражувањето покажува дека 505 институции во јавниот сектор имаат вакви тела на раководење и управување, а вкупниот број на именувани и избрани лица изнесува 12.275. „Анализата е опсежна, детална и апсолутно се...

Граѓанското општество – мост за соработка со дијаспората

Институционалната поставеност на државата за соработка на дијаспората, идните предизвици и градење на нови модели на соработка помеѓу државата и граѓанскиот сектор, денес, беа главна тема на јавната трибина која ја оддржа Центарот за информативна и логистичка поддршка на граѓаните НОВ КОНТАКТ – МАКЕДОНИЈА. На трибината за улогата на граѓанските огранизации од РМ, иселеничките огранизации и организациите на македонското малцинствто во соседните земји, дискутираа Едмонд Адеми – министер за дијаспора, Александар Кржаловски – Македонски центар за меѓународна соработка, Никола Шалваринов – Агенција за иселеништво на РМ, Вероника Томова – Обединета македонска дијаспора- САД, Исмет Балажи – Центар за развој на заедницата- Кичево. Целта на овој настан беше зајакнување на врската со македонската дијаспора, како и развивање на проекти за поддршка на културните, традиционалните, историските вредности, зајакнување на комуникацијата и развојот на демократските опшествени вредности. Настанот се оддржа во хотелот Континентал...

Свиркачите Лазаревски и Костовски добија светски награди

„Обезбедивме материјални докази дека корупцијата беше главниот извор на моќ за автократите. Повеќе корупција, поголема политичка моќ. Тоа беше формулата. Можевме да ја земеме слатка капсула која ќе ни ги затвори устите или горчлива пилула која може да не убие и нас и општеството. Убеден сум дека го направивме вистинскиот избор“, рече Ѓорѓи Лазаревски, еден од свиркачите кои го обелоденија скандалот со нелегалните прислушувања во Македонија, на одбележувањето на Меѓународниот ден на свиркачите 23 март, кој викендов се одржа во Приштина. На настанот, поранешните вработени во Управата за безбедност и контраразузнавање, Лазаревски и неговиот колега Звонко Костовски добија „Награда за слобода на говорот“ од Коалицијата на свиркачи во Југоисточна Европа. „Среќен сум што сега луѓето зборуваат гласно и реагираат на секој обид да бидат излажани или манипулирани. Верувам дека нема власт која ќе ги игнорира или замолчи граѓаните во...

Оставете коментар

коментар(и)