Повик за истражувачки стории

Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија, заедно со партнерите Институт за човекови права и Медиум, во рамките на проектот „Заедно во борба против корупцијата“, поддржан од Европската Унија, објавува повик за изработка на новинарски текстови од жанрот на истражувачкото новинарство на тема БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈАТА.  Следствено, истражувачките стории треба да опфатат една или повеќе области од следниве поттеми: Појавни облици на случаи на корупција (индиции за нерационално трошење на јавните пари, злоупотреба на службена должност, непотизам и клиентелизам); Институции и надлежни тела со мандат за сузбивање или превенција на корупција (покренати случаи од институциите, функционалност и успешност во справувањето со корупција како и отчетност на истите); Детектирање на коруптивни дејствија во постапки за отуѓување на градежно (изградено и неизградено) земјиште, приватизација и закуп на градежно земјиште, денационализација и експропријација. Буџетот со кој ќе располагаат избраните кандидати изнесува 1350 евра...

ВТОР МОНИТОРИНГ ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ДРЖАВНОТО ПРАВОБРАНИТЕЛСТВО

Во рамките на проектот „Заедно во борба против корурпција” кој го спроведуваат СКУП како носител заедно со Институтот за човекови права (ИЧП) и Медиум, денес беше одржана прес-конференција за презентација на Вториот мониторинг извештај за работата на Државното правобранителство на РСМ. На истата беше истакната потребата од поголема транспарентност на Државното правобранителство особено во оние случаи кои ги засегаат граѓаните, а кои произлегуваат од потребата за заштита на правата и интересите на РСМ. Воедно, беше потенцирана и неопходноста за воведување на електронски систем преку кој би можело да се следи движењето на предметите во Државните правобранителства и во која фаза на постапување се истите. Предмет на анализа беа и постапките за отуѓување на државен имот, денационализација и експропријација како и судските постапки во кои Државното правобранителство се јавува како застапник по закон на државните органи.

ОДГОВОР НА СКУП ЗА РЕАКЦИИТЕ НА ЦАРОВСКА И ШЕЌЕРИНСКА

Почитувани министерки Радмила Шекеринска и Мила Царовска, Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија изминативе месеци ги следи промените во имотот на функционерите од законодавната и извршната власт. Во целост ги објавивме вашите реакции во врска со нашиот текст насловен „Царовска побогата за 1,3 милиони евра, Шекеринска купила мотор оутландер“, како што тоа го налага законот. Сепак, сметаме дека и ние должиме одговор на јавноста. Имено, ја разбираме вашата реакција во врска со конкретниот наслов, но сакаме да ви посочиме дека новинарството е една од можеби ретките професии каде посебно во насловите доаѓа до израз новинарската досетливост со цел да го привлече вниманието на читателот и да го приближи четивото до публиката. Како невладина организација која продуцира истражувачки стории и содржини во текот на изминатата деценија, ниту еднаш досега не сме сакале со нашата работа да наштетиме на нечиј углед,...

Реакција на Шеќеринска и Царовска за истражувањето на СКУП Македонија

Реакција на Вашиот текст во чиј наслов е наведено дека министерката Шекеринска “ купила мотор оутландер”   Ви обрнуваме внимание дека насловот не соодветствува со одговорот кој го добивте од Кабинетот на министерката Шекеринска,  во кој јасно пишува дека се работи за моторно возило, уредно пријавено како нов стекнат имот на брачен другар, за кој е подигнат кредит од брачниот другар. Пријавувањето на промената до ДКСК ја покажува дисциплината во извршувањето на обврските и транспарентноста кон ДКСК. Моторното возило не е сопственост на министерката, како што пишува во насловот на текстот.   Реакција од МТСП Од Центар за истражувачко новинарство СКУП Македонија бараме извинување за тенденциозната статија насловена „Царовска побогата за 1.3 милиони евра, Шеќеринска купила мотор Оутландер“. Констатацијата дека министерката Царвоска се „збогатила“ за 1.3 милиони евра во рок од една година е неточна. Иако МТСП навремено и...

Награда за истражувачка сторија на фондацијата “Душко Јовановиќ“

Фондацијата „Душко Јовановиќ“ распишува конкурас за награда за најдобра истражувачка сторија. Заинтересираните новинари и граѓани можат да се пријават да овој линк.

ОГЛАС ЗА РАБОТА ВО СКУП МАКЕДОНИЈА

ОГЛАС ЗА РАБОТА     Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија има потреба од еден административно финансиски менаџер. Работното место е на определено време, со можност за продолжување. Кандидатот треба да има искуство во водење проекти поддржани од Европската унија, што подразбира добро познавање на регулативите од ПРАГ Покрај ова, предност ќе имаат кандидатите кои имаат професионално познавање од: -Изработка на финансиски извештаи -Работата со програмите Ворд, Ексел и Акробат -Електронско банкарство -Позитивните законски прописи -Смисла за организација и тимска работа -Амбиција за постојан напредок бидејќи СКУП нуди можност да се стигне до највисоките позиции во организацијата   Корисно е кандидатите да имаат препораки кои можат да се проверат. Знаењето ќе биде проверено во текот на интервјуто. Плата: 500 евра CV да се прати на aleksandar@scoop.mk Само избраните кандидати ќе бидат повикани на интервју. Огласот трае до 22 февруари.

Оставете коментар

коментар(и)