Презентирана Платформа за соработка на невладините и медиумите

Потребна е поголема поддршка од донаторите за развој на истражувачкото новинарство и за создавање на што повеќе истражувачки стории. Ова е една од поентите од денешната презентација на Платформата за дијалог и соработка меѓу граѓанските организации и медиумите, чија содржина е достапна на интернет страницата: www.istrazifakti.mk. На презентацијата се претставија и дел од малите проекти кои беа финансирани во рамките на проектот, меѓу кои и Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија. СКУП, во рамките на проектот изработи серија стории на тема клевета и навреда, преку кои ја претстави актуелната состојба со тужбите кои се покренуваат за клевета и навреда. Преку аналитичен пристап и со употреба на истражувачки техники, СКУП со овие истражувачки стории го претстави трендот на полето на клевета и навреда, посебно по процесот на декриминализација на клеветата и навредата, потоа профилот на тужените и тужителите, како и меѓународните...

НЕВЛАДИНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЌЕ БИДАТ ПОПРИСУТНИ ВО МЕДИУМИТЕ

„Стандарди за добро управување во јавната администрација“ е темата на дводневната обука која се одржува во хотел СКАРДУС на Попова Шапка. Обуката е во рамките на проектот “Следење на принципите на јавната администрација во зачувувањето на вредностите на доброто управување”, финансиран од Европската Унија, а спроведуван од Центарот за управување со промени (ЦУП), Агенцијата за менаџмент консалтинг МКА 2000 и Центарот за истражувачко новинарство СКУП – Македонија. Учесници на обуката се членови на невладини организации од полошкиот регион, кои добија грантови за следење на принципите на добро владеење на локалната власт. “Идејата на проектот е да се помогне на невладините организации да разберат што значи јавна администрација, која е улогата на јавната администрација во развој на демократија во развој на добро управување и како тоа придонесува за добар живот на луѓето во државата. Целна група ни се млади, нови...

Четиринаесет организации ќе ја набљудуваат работата на општините

Четиринаесет граѓански организации денеска потпишаа договори за грантови во рамки на проект финансиран од Европската унија, преку кој ќе се утврдуваат стандарди за добро управување во локалните самоуправи врз основа на т.н сигма принципи за јавна администрација. Проектот „Следење на принципите на јавната администрација во зачувување вредности на добро управување“ го спроведува Центарот за управување со промени, во партнерство со Асоцијацијата за менаџмент консалтинг МКА -2000 и Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија. За спроведување на проектот Европската унија одвои 70.000 евра, односно по пет илјади евра за секој грантист. Според координаторот на проектот Мартин Додевски, стандардите за добро управување во централната државна администрација утврдени СИГМА заедничката иницијатива на ЕК и ОЕЦД, ќе се прилагодуваат на потребите на локалните самоуправи. – Низ низа настани и дебати ќе се потрудиме да ги утврдиме овие стандарди, да евалуираме колку локалните самоуправи...

Инспекторите во потрага по медицинскиот отпад

Една недела по објавувањето на податоците кои ги затекна екипата на СКУП на терен за расфрланиот медицински отпад низ здравствените установи,  Министерството за здравство ненајавено ги активираше инспекциските служби. Прекршување на прописите за складирање на медицинскиот отпад и незадоволлително ниво на хигиена беа констатирани  во неколку клиники од комплексот Мајка Тереза. Продолжуваме да ја следиме состојбата и ги охрабруваме надлежните континуирано да ја извршуваат својата работа, во интерес на граѓаните.

Година по предупредувањето на СКУП: Владата ќе го спасува УЕФА Суперкупот

Владата на Република Македонија синоќа во вечерните часови соопшти дека се константирани сериозни пропусти во реализацијата на превзементи обврски за одржување на Суперкупот на УЕФА на Арената „Филип Втори“, организацијата на големиот настан во Скопје е доведена во прашње. Ова е поседица на писмото кое УЕФА го доставила до Фудбалската федерација на Македонија. Всушност, ова е ново писмо на УЕФА. Првото е старо повеќе од една година, за што СКУП извести, во документарниот филм „Корупција во македонскиот фудбал“, објавен на 29 јули, минатата година. За ова Владата вчера објави: „На денешната седница на Владата констатирани се сериозни пропусти од страна на АД за стопанисување со станбен и деловен простор и на претходата Влада, во реализацијата на преземената обврска за одржување на УЕФА Супер купот 2017 на Арената Филип 2, со оглед дека стадионот не е подготвен согласно бараните стандарди...

УНЕСКО: Стопирајте ги плановите за ски-центар и автопат на Галичица

УНЕСКО го објави извештајот за степенот на зачуваност во подрачјата прогласени за светски наследства, состојбата на Охрид е оценета како се поранлива, а главна причина за можната деградација се предвидените инфраструктурни проекти. Македонија има две години да го спаси своето единствено светско природно и културно наследство. СКУП веќе предупреди на ова во двата документарни филма “ЕЗЕРОТО ПРЕД УНИШТУВАЊЕ, ИНСТИТУЦИИТЕ МИСЛАТ САМО НА ПРОФИТ” и “ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО ПОД ЗАКАНА НА УРБАНИЗАЦИЈАТА” од 10 и 11 април годинава „Нема веќе никакво сомневање дека таканаречените развојни проекти ќе донесат уништување на вредностите на Охридскиот регион, поради кои е прогласен за УНЕСКО подрачје.“ смета Александра Бујароска од „Фронт 21/42“. „Ова е вистинско време за целосно напуштање на сите деструктивни планови и одбирање на сосема поинаков пат за развој на нашето најголемо природно богатство“ порачуваат од Фронт 21/42. И во извештајот на УНЕСКО се...

Оставете коментар

коментар(и)