Свиркачите Лазаревски и Костовски добија светски награди

„Обезбедивме материјални докази дека корупцијата беше главниот извор на моќ за автократите. Повеќе корупција, поголема политичка моќ. Тоа беше формулата. Можевме да ја земеме слатка капсула која ќе ни ги затвори устите или горчлива пилула која може да не убие и нас и општеството. Убеден сум дека го направивме вистинскиот избор“, рече Ѓорѓи Лазаревски, еден од свиркачите кои го обелоденија скандалот со нелегалните прислушувања во Македонија, на одбележувањето на Меѓународниот ден на свиркачите 23 март, кој викендов се одржа во Приштина. На настанот, поранешните вработени во Управата за безбедност и контраразузнавање, Лазаревски и неговиот колега Звонко Костовски добија „Награда за слобода на говорот“ од Коалицијата на свиркачи во Југоисточна Европа. „Среќен сум што сега луѓето зборуваат гласно и реагираат на секој обид да бидат излажани или манипулирани. Верувам дека нема власт која ќе ги игнорира или замолчи граѓаните во...

Новинарска работилница: Судовите да се отворат за јавноста

Новинарите се експоненти на јавноста, неа и служат и работат само во нејзин интерес, а јавноста има право да знае. Ова синтагма доминираше и во анализите на новинарската работилница посветена на судската практика и на отвореноста на судовите за медиумите. Во дебатата учествуваа новинари од повеќе телевизиски и портал редакции и адвокати. Во отсуство на претставници од судовите, организаторите, Здружението на новинарите на Македонија, порталот за судска практика „Сведок“ и невладината „Коалиција за праведно судење“, презентираа свои искуства од следењето на работата на македонските судови и на судските процеси. Побарано е судовите да бидат пофлексибилни спрема новинарите, своеволно да не ја ограничуваат работата на медиумите и со неаргументирани изговори да не ги затвораат рочиштата за јавноста, особено оние за кои владее нагласен интерес. Драган Секуловски, директорот на ЗНМ: „Слободата на информирање е неприкосновено право и таа обврска важи и...

Започна 10-тата Светска конференција за истражувачко новинарство

Завчера е отворена 10-тата светска конференција за истражувачко новинарство во Јоханесбург, Јужна Африка. Повеќе од 1.200 истражувачки новинари, професори, научници поврзани со новинарството од селиот свет, ќе присуствуваат на овогодинешната конференција. Во просториите на „Виц“ универзитетот од Јоханесбург ќе бидат претставени најновите достигнувања, техники и начини на истражување кои ги применувале новинарите од целиот свет. На оваа конференција ќе биде претставена работата на Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија. Конференцијата ќе трае до 19 ноември. Претходната конференција се одржа пред две години во Рио Де Женеиро во Бразил.

Истражувачки филмски фестивал кој ,,свирна” во темнината

Фестивалот беше организиран од организацијата Платформата за истражувачко новинарство и анализи ПИНА која се залага за промоција и зајакнување на истражувачкото новинарство и професионалноста во медиумската средина во Македонија. ,,Нашите очекувања се дека овој фестивал ќе придонесе да се подобри  состојбата во истражувачкото новинарство во Македонија. Да се подобри општо состојбата на новинарите и медиумите и ќе претставува еден вид мост помеѓу нашата медиумска сцена и медиумската сцена во Европа, регионот, САД итн.” – изјави Кристина Озимец, претседателка на ПИНА Дебата: ,,Укажувчи” таjни играчи кои можат да ја променат историјата Модератор – Сашка Цветковска Говорници: Павлина Зефиќ, Денис Ампев, Беноа Бринже, Алесија Черантола, Бети Медсгер од САД и Ѓорѓи Лазаревски. Се дебатираше кои се мотивите и поттикот зад одлуката да се стане укажувач, дали да се премолчи или да се укаже. На оваа тема, Ѓорѓи Лазаревски, го сподели своето...

„Скопје го стигна Пекинг“ прикажан на првиот Истражувачки филмски фестивал во Скопје

Документарецот на СКУП „Скопје го стигна Пекинг“ викендов беше прикажан на првиот Истражувачки Филмски фестивал во Кино Култура во Скопје. Покрај овој филм на тема загадувањето на воздухот во Скопје, беше прикажан и македонскиот „Црни бели дробови“ во продукција на Кадар. По прикажувањето на филмските проекции, се обратија авторите на овие краткометражни документарни филмови. Посетителите имаа можност да учествуваат во дебати, работилници и дискусии фокусирани на истражувачкото новинарство, Фестивалот го огранизираше Платформата за истражувачко новинарство и анализи – ПИНА, а истиот се оддржа од 3-ти до 5-ти ноември во Кино Култура, Скопје. ИФФС беше затворен со документарниот филм „Пајаковата мрежа: Второто кралство на Велика Британија“.

Оставете коментар

коментар(и)