СИЛНО ГРАЃАНСКО „НЕ“ ЗА ДИВОГРАДБИТЕ ПО НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВИ

Поученои од многубројните досегашни политички практики, луѓето веќе не дозволуваат политичарите така лесно ди ги преведуваат „жедни преку вода“. Дека во Република Северна Македонија јавноста се демократизира, се буди и благодарејќи и на интернетот и социјалните мрежи станува се похрабра во одност на неправилностите што ги продуцира државата и нејзините институци потврда се и бурните реакции за најновиот закон за легализација на дивоградбите што неодамна без многу презентации во јавноста го усвои македонското собрание. Општа е подршката за легализација на живеалиштата што луѓето си изградиле за себе на сопствено земјиште. Имено, токму под тој притисок на македонсите граѓани предизвикан од револтот од одредени содржини во овој закон, посебно во делот каде што се овозможува легализација и на оние објекти кои на диво, без дозвола се изградени на државнио земјиште, а кои се со приватен карактер. И посебно дивите градби...

ПАРИ – ЗДРАВЈЕ – ЖИВОТ

Кога и онака скромниот буџет се троши нерационално, згора и кога целиот здравствен сием во делот на трошењето на парите на осигурениците е често предмет на разни афери и аферички за корупција и криминал, здрвајето стнува се понедостапно, животот на граѓаните се поскап. Вака некако според овој редослед од насловот би можеле да ја именуваме темата на оваа сторија на СКУП. Без пари нема здравје – без здравје нема живот. Навидум просто, па сепак, сложен е, многу се сложени финансиите во македонскикот здравствен систем. Нашите соговорници се согласуваат во едно: Пари во здравството нема доволно но и тие што ги има, што за таа намена ги издвојуваат граѓаните, се трошат не секогаш домаѓински. Секој вработен во земјава е обврзан да плаќа здравствено осигурување. На сегашната просечна бруто плата од околу 42 илјади денари, се одвојуваат по 170 денари дневно,...

Инклузивно и етичко известување во медиумите

Советот за етика во медиумите на Македонија работи на полето на поголема инклузивност во медиумите. Во таа насока Советот подготви Насоки за инклузивно известување во медиумите. Целта на насоките е  се надгради постоечката етичка рамка во врска со медиумското известување за немнозинските групи, но и да им се помогне на новинарите повеќе и соодветно да ги застапуваат во медиумите. Препораките во овие насоки се во согласност со веќе постоечките професионални стандарди и практики во новинарството и претставуваат дополнување на одредбите во однос на инклузијата на различностите во медиумското известување. Насоките се подготвени како резултат на консултациите со советите за етика во Западна Европа и во регионот на Југоисточна Европа, анализа на документи на професионални новинарски и медиумски организации, како и врз основа на интервјуа со медиумски стручњаци, професори и претставници на граѓански организации коишто работат на заштита на човековите...

ГИ СО ИЗВЕШТАИ ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН: КОЛКУ Е ЗАСИЛЕНА БОРБАТА ПРОТИВ ОРГАНИЗИРАНАТА КОРУПЦИЈА?

Извештаите ја нагласуваат ,,организираната корупција” во Западниот Балкан и го мерат напредокот во спроведување на анти-корупциски заложби Два нови извештаи објавени денес, се дел од серијата „Инфраструктура на интегритет“ на Глобалната иницијатива, кои го разгледуваат феноменот на „организирана корупција“ на Западен Балкан и го мерат напредокот во спроведување на анти-корупциски заложби кои владите во регионот ги дадоа во рамките на Берлински процес. ЖЕНЕВА, Швајцарија – 3 мај 2021 година – На лондонскиот самит од Берлинскиот Процес во 2018 година, владите од Западен Балкан, се обврзаа дека ќе ја засилат битката против корупцијата. Колку навистина е таа успешна ? Новиот извештај на Глобалната Иницијатива против Транснационалниот Организиран Криминал (ГИ-ТОК) насловен како Западен Балкан Анти-Корупциски монитор на заложби ги надгледува ветувањата кои беа дадени и го следи нивниот напредок и процс почнувајќи од 2019 година. Извештајот, е предводен од граѓанскиот сектор,...

ГРУЕВСКИ ГИ ЗАКОПА ВО ВОДА – ШИЛЕГОВ ГИ ПОТОПИ НА СУВО

 Стручњаците, експертите од урбанисти и архитекти преку хидролози и геолози, предупредуваат на можни опасности од ерозоја на брегот во деловите каде што овие објекти се лоцирани па се до поплави какви што градот веќе ги памети. Како и да решат судот, сопствениците и градските власти, од непромислени урбани потези, како и секогаш досега, на крајот од својот џеб цената ја плаќаат граѓаните. На 21-ви јули во 2014 година на реката Вардар во центарот на Скопје „заплови“ првата галија. Во место секако. Ресторант со хотелски капацитети. За кратко од реката никнаа уште две слични. Сето дел од контроверзниот проект „Скопје 20124“. Седум годино потоа, со одлука на градскиот совет, градоначалникот на Скопје Петрее Шилегов, оваа пролет како прва ја потпи галијата „Ројал Македонија“. Како и останатите две и таа функционираше како кафуле и мезе бар, но на услуга беше и...

ЗА КРАЈ НА ПАРТИСКИ ДИРЕКТОРИ – МЕРИТ СИСТЕМ ЗА МЕРЛИВ КВАЛИТЕТ

Доколку не се преземат радикални реформски резови, доколку МЕРИТ системот не стане основен критериум за мерлив квалитет на секој поединец, на органот и вкуно на целата админнистрација, ваквиот неефикасен и непродуктивен балон може лесно да пукне. Од избори во избори, од парламентарни до локални, администрацијата се дуе како балон. Во соработка со невладиниот сектор Министерството за информатичко општество и администрација уште во 2018-та година изготви Предлог на законот за висока раководна служба. Целта на законот е професионализација на администрацијата со избор на директори преку јавни конкурси. Тоа значи наместо политичките партии, функционерите од третиот ешалон да бидат избирани од страна на непартиски комисии сочинети од соодветни струкови професионалци. Но, законот остана во фиоките на министерството. Дамјан Манчевски, министерот кој учествуваше во подготовка на законот, не е дел од новиот состав на Владата. Во декември 2019-та година тој го промовираше...

Оставете коментар

коментар(и)