Непотизам: Властите се менуваат, „роднините“ остануваат

Директорите во јавните институции не ретко го(зло)употребуваат членот21од Законот заработни односи, кој дозволува маневр за одлучување за работните места, утврдиле антикорупционерите Автор: Ружица Фотиновска Далечната 2003-та. Поништено решението за вработување на сопругата на тогашниот директор на Фондот за здравствено осигрување, Рубинчо Заревски, по препорака на Државната комисија за спречување на корупција. Ова е епилогот на првиот случај на судир на интереси за кој одлучуваше тогашната Антикорупциска комисија предводена од Слаѓана Тасева. Години поминуваа, случаите на непотизам се редеа. Дел од нив застарија, дел од споменатите се повлекоа од функциите,дел останаа и понатаму да ги извршуваат функциите и покрај нивната роднинска поврзаност со високи функционери, за чие владеење беа именувани со изговор дека непотизам не постои. Генеза – роднински вработувања Скоро една година измина откако пукна аферата со “роднински вработувања“ поврзани со високи функционери на актуелната власт. Според атрактивноста на...

Законски недоследности: Медали за едни, награди за други

Автор: Весна Ивановска-Илиевска Годишно одржува околу 300 дополнителни часа бесплатно. Ентузијазмот сè уште не го напушта, иако вели дека станува уморен од нелогични ситуации, однапред изгубени борби. Д-р Миха Буклески, доцент на Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, е еден од неколкутемина вработени во високообразовни установи кои секоја година ги подготвуваат талентираните средношколци за натпревари на меѓународни олимпијади. Во неговиот случај за Меѓународната олимпијада по хемија ( IСhO), еден од најпрестижните светски натпревари за средношколци од областа на оваа наука. Веќе неколку години по ред тој е ментор на ученици што освојуваат медали, но поради низа системски пречки, не може да ја добие наградата што му следува. Неговата судбина ја делат и ментори вработени во високообразовни институции кои ги подготвуваат учениците за некоја од 13. меѓународни натпревари (олимпијади) акредитирани од Министерство за образование и наука на Република...

Над 100 милиони евра отидоа, нефункционални апарати останаа низ болниците

Автор: Билјана Богдановска Вкупно 199 медицински апарати во 74 јавни здравствени установи добиле епитет „нефункционални“ во април 2015 година, кога тогашното Министерство за здравство пратило Информација до Владата за состојбата со опремата низ болниците. Станува збор за апарати набавени и инсталирани од 1 јануари 2006 до април 2015 година – најголем дел од нив во рамки на големите набавки што ги правеше претходната влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ. Тоа е прва таква детална листа за состојбата со медицинските апарати до која дојдовме преку Барање за пристап до информации од јавен карактер. Збирната информација покажува: 37 апарати за кои било финансиски неисплатливо да се сервисираат; 17 кои воопшто не можеле да се сервисираат; 21 апарат биле ставени во расход; за 39 бил во тек сервис, 64 биле ставени за функција, а уште 21 требало да се распише јавна набавка од Министерството...

Дива депонија до резервоар од кој вода пијат жители на четири села

пишува: Иванка Спировска Градежен отпад, шут, гуми, азбестни плочи и купишта секаков вид ѓубре. Вака личи дивата депонија во близина на рудникот Бањани, која како таква опстојува и постои долги години наназад. Освен азбестот, меѓу отпадот кој може да се забележи тука, има и друг опасен отпад, меѓу кој електронски и електричен отпад, отпадни гуми, течен отпад од непознато потекло  и сл. Во непосредна близина на оваа депонија се наоѓаат пасишта, земјоделско земјиште, а на само неколку метри од купиштата отпад е сместен и локалниот резервоар со вода од изворот од кој со вода се снабдуваат околу стотина жители од четири околни села од општината Чучер Сандево, меѓу кои: Кучевиште, Бразда, Бањани и Мирковци. Најмалку три депонии во општина Чучер Сандево Општина Чучер-Сандево  е рурална општина сместена под падините на Скопска Црна Гора. Лоцирана е на север од Скопје. Таа зафаќа...

Демирхисарци пијат бактериолошки загадена вода, василевци со-хемикалии

пишува: Љубица Иванова Демир Хисар е општина со најголема изложеност на бактериолошка загаденост на вода за пиење во државава, додека Василево е општина со најголема физичко-хемиска неисправност, покажа истражувањето на СКУП кое ги опфати сите региони во државава за период од последните пет години.  Резултатите кои ги добивме од Центрите за јавно здравје, а на кои работевме изминативе месеци, покажаа дека урбаните средини имаат почиста вода за пиење, особено средините за чијшто водовод се грижат комунални претпријатија. Додека, позагадена е водата во селата кои се снабдуваат со сопствен водовод и друг вид водоснабдителни објекти, како и јавните, крајпатни чешми. Во Демир Хисар процентот на бактериолошка загаденост во период од четири години од 2015 до 2018 година, се движи од 53,5% до 67,6% и е на самиот врв по бактериолошка загаденост. Веднаш по Демир Хисар, меѓу првите пет општини со...

ЧЕКАЈЌИ ГО ВЕТРОТ: СЕ НАЈАВУВААТ ПОРАДИКАЛНИ МЕРКИ АКО ВЛАДАТА НЕ ГО РЕШИ ПРОБЛЕМОТ СО ЗАГАДУВАЊЕТО

Пишува: Љубица Иванова Само две од првичните седум барања на движењето „Зелена револуција“ ги исполнила Владата досега, иако на почетокот на декември беше ветено дека се исполнат во рок од една недела. Непосредно пред првиот марш за чист воздух, организиран од 29 граѓански здруженија од цела држава кои дејствуваат под името „Зелена револуција“,  претставниците на оваа иницијатива добија покана за средба со премиерот Зоран Заев. Но, претставниците на движењето оценија дека нема потреба од средби додека не добијат гаранција од владата дека сериозно ја сфаќаат   загриженоста на граѓаните околу загадувањето. Таа гаранција беше конкретна – ургентните 7 од 100 барања да се исполнат уште првата недела после 2 декември. ЗА ПОВЕЌЕ ОД ДВАЕСЕТ ДЕНА, САМО ДВЕ ИСПОЛНЕТИ БАРАЊА Татјана Чакулев, една од тим лидерите на О2 иницијатива – здружение кое се бори за чист воздух, вода и почва и...

Оставете коментар

коментар(и)