Битолската општина најмераклија за рекламирање

Пишуваат: Ангела Рајчевска и Бјанка Станковиќ Додека Битола убедливо води во трошењето пари за реклама и соопштенија и тоа најмногу во списание за хумор и сатира, најголем промет оствариле весниците Нова Македонија, Вечер и сега затворениот, Утрински весник. Член 25 од Законот за изменување и дополнување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги од 2018 година предвидува забрана за рекламирање со која единиците на локалната самоуправа не смеат да предвидуваат средства за информирање и запознавање на јавноста со свои услуги или активности преку приватни радиодифузери. Меѓутоа, оваа година постоечкиот Закон за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, се дополни со нов член кој предвидува дека договорите кои општините ги склучиле врз основа на член 102 од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, остануваат во сила се до истекот на нивната важност. Па така, во меѓувреме, користејќи го овој...

ПОПРЕЧЕНОСТА НЕ ПОЗНАВА ЗА ГРАНИЦИ КОГА ИМА МОЖНОСТИ

Автор: Бјанка Станковиќ „Ако порано дури живееле во изолација верувале дека се неспособни зашто некој ги убедил во тоа, денеска тие се подготвени за најразлични предизвици зашто веруваат во себе.“ Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој, „Паблик“, е еден од позитивните примери кај нас, кои што веќе седум години активно работат на вклучување на тешко вработливите лица на пазарот на труд и нивна интеграција во општеството. Тие го издаваат уличното списание „Лице в лице“ каде во моментов се ангажирани 30 продавачи преку седум партнерски организации во пет градови во Македонија. Сите тие припаѓаат на различни ранливи групи како младинци од улица над 16 години (поранешни деца од улица), лица со пречки во развојот, бездомници и лица со ниски примања. „Особено не радува успехот и напредокот на нашите продавачи кои се лица со ментални пречки во развојот. Наши партнери во...

ГОЛ БОЛ – ИГРА БЕЗ ГРАНИЦИ

автор: Ангела Рајчевска 1986 година, Роермонд, Холандија, Светско првенство во ГОЛ БОЛ, финале помеѓу Југославија и Израел. Пенали  3-0. Југославија освојува прво место. Во тимот на Југославија е и Рагми Арифовски, оваа златна медала за него претставува најголем успех. „ГОЛ БОЛ е спорт за слепи лица. Се учи во школувањето. Јас го научив во Заводот за рехабилитација на лица со оштетен вид во Скопје, Кисела Вода. Од трето одделение започнав да се занимавам со овој спорт. Кога завршив основно, бев во изборот на Македонија, составот во кој тогаш беа шест републики и две покраини. Во тој состав од Македонија единствено јас бев тој што беше избран во репрезентацијата на Југославија. Во тоа време завршив средно школо во Белград и тогаш беше светското првенство за ГОЛ БОЛ во Холандија. Го освоивме првото место меѓу 24 држави и со тоа, таа...

ПОЛОВИНА МИЛИОН ЕВРА ЗА ПЕТ ГОДИНИ: ПРОМЕНА НА ИМОТНА СОСТОЈБА НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ НИЗ ГОДИНИТЕ

Пишуваат: Ангела Рајчевска и Бјанка Станковиќ Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, за 5 години го надополнил својот имот со ставки вредни скоро половина милион евра. Според истражувањето на СКУП во рамките на проектот ПЕП, Шилегов стапува на функцијата пратеник во 2014 кога до Државната комисија за спречување на криминал и корупција (ДКСК) пријавува имот во вкупна вредност од 914.857 евра. Денес тој имот, според податоците од веб-сајтот на ДКСК, вреди 1,332,115 евра, што значи го зголемил за 417 илјади евра. Gradonacalnici u tri mandatiInfogram Од изборите во октомври, 2017 година Шилегов е градоначалник на град Скопје, една од најбогатите општини во земјава. Тој е една од клучните фигури во Социјал-демократскиот сојуз на Македонија (СДСМ), партија која дојде на власт во 2016 година.  Flow LightInfogram Според овие податоци, Шилегов во просек станувал побогат за 83 илјади евра годишно. Документите...

Милиони се трошат за екологија, а околу 1.600 луѓе умираат предвреме од загаден воздух

Пишува: Жаклина Хаџи-Зафирова Во последниве шест години, почнувајќи од 2013 година, Европската унија (ЕУ) одобрила вкупна помош за државава од над  144 милиони евра за проекти кои се однесуваат само на заштита на животната средина. Според податоците кои СКУП ги доби од Канцеларијата на Делегацијата на Европската унија во Скопје, ЕУ инвестирала околу 5 милиони евра, само во делот за квалитет на воздух. Освен финансиската поддршка од ЕУ и од други земји-донатори, државата остварува буџетски приходи и по основа на еколошки даноци или надомест при регистрација на возила или еколошка такса за горивата. Но, она што е посебно интересно за граѓаните е што нема кредибилни, ниту пак достапни информации за тоа колку државата вложува во квалитетот на воздухот кој го дишеме. Па така, на веб страницата на град Скопје не функционира делот каде би требало да стојат буџетите на...

ОПШТИНИТЕ ПОТРОШИЛЕ МИЛИОНИ ЕВРА ЗА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА, СТРУМИЦА РЕКОРДЕР

Истражувањето на СКУП во рамките на проектот ПЕП покажува дека 64 општини три години потрошиле 2.2 милиони евра. Општина Струмица рекордер во трошењата за репрезентација во споредба со останатите општини, следена од Струга, Прилеп, Битола и Ѓорче Петров.  За 2018 година, највисок тендер за репрезентација има склучено општина Ѓорче Петров. Пишуваат: Ангела Рајчевска и Бјанка Станковиќ И покрај јавните заложби за домаќинско и рационално раководење со буџетот, во реалност повеќето од општините продолжуваат да не штедат кога се во прашање народните пари. Истражувањето на СКУП во рамките на проектот ПЕП покажува дека 64 општини од Република С.Македонија, само за репрезентација во последните три години, вкупно потрошиле 2.220.634 евра. Во просек, во овој временски период секоја општина потрошила по околу 34 илјади евра, или над 11 илјади евра годишно. Општина Струмица рекордер во трошењата за репрезентација во споредба со останатите...

Оставете коментар

коментар(и)