ПОЛОВИНА МИЛИОН ЕВРА ЗА ПЕТ ГОДИНИ: ПРОМЕНА НА ИМОТНА СОСТОЈБА НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ НИЗ ГОДИНИТЕ

Пишуваат: Ангела Рајчевска и Бјанка Станковиќ Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, за 5 години го надополнил својот имот со ставки вредни скоро половина милион евра. Според истражувањето на СКУП во рамките на проектот ПЕП, Шилегов стапува на функцијата пратеник во 2014 кога до Државната комисија за спречување на криминал и корупција (ДКСК) пријавува имот во вкупна вредност од 914.857 евра. Денес тој имот, според податоците од веб-сајтот на ДКСК, вреди 1,332,115 евра, што значи го зголемил за 417 илјади евра. Gradonacalnici u tri mandatiInfogram Од изборите во октомври, 2017 година Шилегов е градоначалник на град Скопје, една од најбогатите општини во земјава. Тој е една од клучните фигури во Социјал-демократскиот сојуз на Македонија (СДСМ), партија која дојде на власт во 2016 година.  Flow LightInfogram Според овие податоци, Шилегов во просек станувал побогат за 83 илјади евра годишно. Документите...

Милиони се трошат за екологија, а околу 1.600 луѓе умираат предвреме од загаден воздух

Пишува: Жаклина Хаџи-Зафирова Во последниве шест години, почнувајќи од 2013 година, Европската унија (ЕУ) одобрила вкупна помош за државава од над  144 милиони евра за проекти кои се однесуваат само на заштита на животната средина. Според податоците кои СКУП ги доби од Канцеларијата на Делегацијата на Европската унија во Скопје, ЕУ инвестирала околу 5 милиони евра, само во делот за квалитет на воздух. Освен финансиската поддршка од ЕУ и од други земји-донатори, државата остварува буџетски приходи и по основа на еколошки даноци или надомест при регистрација на возила или еколошка такса за горивата. Но, она што е посебно интересно за граѓаните е што нема кредибилни, ниту пак достапни информации за тоа колку државата вложува во квалитетот на воздухот кој го дишеме. Па така, на веб страницата на град Скопје не функционира делот каде би требало да стојат буџетите на...

ОПШТИНИТЕ ПОТРОШИЛЕ МИЛИОНИ ЕВРА ЗА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА, СТРУМИЦА РЕКОРДЕР

Истражувањето на СКУП во рамките на проектот ПЕП покажува дека 64 општини три години потрошиле 2.2 милиони евра. Општина Струмица рекордер во трошењата за репрезентација во споредба со останатите општини, следена од Струга, Прилеп, Битола и Ѓорче Петров.  За 2018 година, највисок тендер за репрезентација има склучено општина Ѓорче Петров. Пишуваат: Ангела Рајчевска и Бјанка Станковиќ И покрај јавните заложби за домаќинско и рационално раководење со буџетот, во реалност повеќето од општините продолжуваат да не штедат кога се во прашање народните пари. Истражувањето на СКУП во рамките на проектот ПЕП покажува дека 64 општини од Република С.Македонија, само за репрезентација во последните три години, вкупно потрошиле 2.220.634 евра. Во просек, во овој временски период секоја општина потрошила по околу 34 илјади евра, или над 11 илјади евра годишно. Општина Струмица рекордер во трошењата за репрезентација во споредба со останатите...

БЕСПЛАТНИ ВАКЦИНИ СО ПАРИ

Автор: Љубица Иванова Изминативе неколку денови, најчестите коменари меѓу највозрасните граѓани се однесуваат на во еден ден потрошените термини, а всушност потрошените бесплатни вакцини што ги најави Министерството за здравство како превентива од традиционалните вируси од грипозни заболувања во овој период од годината. Во Центарот за јавно здравје во Скопје наидовме на полупразни ходници. Термини нема, а нема ни гужви. Каде толку бргу, за ден, два се потрошија најавените 28 илјади бесплатни вакцини, а мнозинството највозрасни останаа невакцинирани? Граѓаните опфатени во мерката стравуваат дека нема да има доволно бесплатни вакцини за сите, а само во првите два дена од најавата за почеток на вакцинацијата, се потрошени сите термини за бесплатни вакцини. Особено засегнати по оваа прашање – пензионерите, како една од категориите опфатени во мерката – бесплатно вакцинирање против сезонски грип, ги споделуваат нивните искуства: П.К – пензионер, Скопје:...

Една третина од градоначалниците се газди или шефови на здруженија

Пишуваат: Ангела Рајчевска и Бјанка Станковиќ Како и пратениците, за кои претходно пишуваше СКУП, така и градоначалниците се јавуваат како сопственици и овластени лица во разни друштва, здруженија и спортски клубови. Ако имињата на пратениците ги сретнавме во сопствеништва на здравствени установи, здруженија на граѓани, друштва за градежништво и инженеринг и слично, градоначалниците најмногу доминираат во друштвата за производство, трговија и услуги, но, не изоставуваат и спортските клубови. Градоначалници – ИнфографикаInfogram

ПЕП ИСТРАЖУВАЊЕ: КОЛКУ БОГАТИ НИ СЕ ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ?

Градоначалниците со плати од 1.000 евра успеваат да ги подмират кредитите, да подигнат нови, но и да купат автомобили и земјишта Исмаил Јахоски пријавил сума од 69 илјади евра стекната „на друг начин“, а првиот човек на Скопје, Шилегов ланската година во мај пријавил куќа и земјиште Теута Арифи во 2018-та пријавила девизен орочен штеден влог во висина од 15 илјади евра, за кој изјавила дека го стекнала со наследство Пишува: Ангела Рајчевска и Бјанка Станковиќ Гостите на свадбата на градоначалникот на Општина Карпош, Стефан Богоев, по се изгледа не штеделе многу кога дошло до свадбените подароци. Политичари, владини функционери, бизнисмени и медиумски претставници вкупно подариле околу 30 илјади евра на младоженците на свадбената церемонија одржана на 21 септември минатата година. Во април годинава, Богоев пријавил промена во својата имотна состојба, наведувајќи дека купил нов стан. Според неговиот исказ,...

Оставете коментар

коментар(и)