Обвинителите истражуваат дали биле прислушкувани

Јавните обвинители во Основното јавно обвинителство Скопје функционираат без фиксни телефони, а причината за тоа е што се сомневаат дека биле прислушкувани. Во ова обвинителство е отворена постапка која трае подолго време со цел да се испита дали нивните фиксни телефони биле прислушкувани, како и телефоните во другите обвинителства кои се сместени во истата десеткатна зграда во центарот на Скопје. „Не само Основното јавно обвинителство, туку и целата обвинителска зграда во која влегуваат покрај Основното јавно обвинителство Скопје и Вишото јавно обвинителство Скопје, Јавното обвинителство на Република Северна Македонија немаат фиксна телефонија. Кога изби таа афера за сомнежи дека обвинителите се прислушкувани, и кога беше стопирана работата на телефонската централа, се оформи предмет во ова обвинителство и се уште се истражува. Предметот е во предистражна постапка. Јавниот обвиител кој постапува по тој предмет, интензивно го работи. Има обезбедено голем...

Константин Георгиевски, градоначалник на Охрид: Град на УНЕСКО или на дивоградби

Охрид, македонскиот и балкански бисер, градот на УНЕСКО, градот и езерското крајбрежје прогласени за светско културно наследство, се гушат во дивоградби. Урбаниот хаос и алчноста со години ги напаѓаат и езерото и брегот и стариот град, а сето, е под заштита на УНЕСКО е прогласено за светско културно наследство. Опомената оттаму дојде како закана дека доколку не се преземат итни мерки за заштита, Охрид ќе го загуби привилегираниот статус на ООН. Што сега и како натаму се прашањата на СКУП – центар за истражувачко новинарство за охридскиот градоначалник Константин Георгиевски. СКУП: Градоначалник Георгиевски, како накусо и фактографски би ја опишале актуелната состојба со дивоградбите во Охрид? Константин Георгиевски: Познато е на целата македонска јавност, состојбата е прилично фрапантна. Во општината има доставено преку 16 илјади барања за легализација на бесправно изградени објекти, а согласно Законот за легализација на дивоградбите...

ОХРИД УРБАНО ДИВЕЕ – НА ИСПИТ Е УНЕСКО

Хаотично се градат секакви објекти за кои претходно не е решена ниту инфраструктурата што е директна опасност од одлевање на одводните, па и на фекалните води во самото езеро. Георгиевски: Проблемот е многу сложен и бара институционален пристап на ниво на држава. Крстановски: Човекот е дел од приородата, но еве токму човекот не ги почитува природните законитости. Насловот, секако, е пародичен. Потребна му е инверзија во смисла: „Охрид е на испит пред УНЕСКО, а не УНЕСКО пред Охрид. Но, каква е актуелната ситуација со дивоградбите во Охрид, предупредувањата од УНЕСКО дека ако ваквата урбанизација продолжи градот ќе ја изгуби довербата на меѓународно заштитен град, е мошне извесна. За темава, репорерот на СКУП стапна во Охрид. Во овој напис, неколку потсетувања за градот, неколку прашања за надлежните и загрижените и неколку новинарски констатации: Охрид, главната туристичка дестинација во Република Северна...

СОБРАНИСКИТЕ ПОРТИ – АЛИБАБИНА ПЕШТЕРА

Парламентот e поволна институција за тргување со влијание. Тоа на пратениците им дава можност за незаконско богатење. Како што вели народната, „волкот го менува крзното ама не и карактерот. Јавноста е недвојбено убедена дека патот до собраниските порти е најкраткиот пат за збогатување. И дека таа привилегија ја имаат народните избраници. Тимот на СКУП центар за истражувачко новинарство дојде до податоци кои велат дека пратениците што го завршија својот мандат во 2020 година, пријавиле имот вреден вкупно 32,6 милиони евра. 23 милиони евра тежи имотот на пратениците на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ заедно. Најбогати пратеници има пратеничката група на СДСМ. Тие пријавиле имот од 13,6 милиони евра. Следуваат пратениците на ВМРО-ДПМНЕ со евидентиран имот од 9,4 милиони евра. Сумата е веројатно ,поголема зашто неколкумина пратеници не пополниле иметен лист кај Дежавната комисија за спречување корупција. Десет пратеници на ДУИ, Демократска...

ДИВИ ГРАДБИ – ДИВА ДРЖАВА

Езерото е дар од бога, а Охрид е обрска од цивилизациското наследство. Оставено ни е нам, на денешните генерации, да ги чуваме и негуваме. Најголем број бесправно изградени објекти и тоа 98.4 %, се во приватна сопственост. Насловот на оваа новинарска приказна е мошне груб зашто се однесува на мојата, на ваѓата, на наѓшатадржава. Но стварносдта е сурова. Моѓеме одвреме навреме да ја зашминкаме, но под тенкииот слој на шминката сепак ќе излезе стварнотса. Убавото или грдотолице на стварнота. Кога се говори за дивоградби секогаш тоа се однесува на грдото лице. Кога се зборува за Охрид, тој бисер македонски, тогаш грдото е толку грдо што не ќе моѓе да го покрие ниту една шминка освен конечно ставањето ред на охридската  урбаницација, на градот на УНЕСКО. Но, каква е сега стварностра? Одоворот на ова прашање во еден дел, само во...

ПАРИ – МОЌ – МОЌ – ПАРИ

                                                                                                       ноември – 1. – scoop Изборите поминаа, но многу прашања останаа неодговорени како, на пример,  колку пари поминале низ посебните партиски сметки и имало ли услуги кои се платени со суви пари. Парите потрошени на избори најчесто се во директен сооднос со изборните резултати. Во Република Северна Македонија финансирањето на политичките партии е еден од основните извори на корупција во државата. Изборниот простор е кругот од насловот: пари – моќ – моќ – пари. Оваа полипартиска филозофија егзистира веќе цели 30 годи. Се врти коруптивниот круг во борбата за власт, во  борбата за државниот буџет. Во тие два постулати е концентрирана целата македонска партиска предизборна енергија. Значи, пари, избори, победа, државен буџет. Овде, во Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија, поискусните новинари од поодамна ја истражуваат корупцијата во политичките партии. За оваа сторија тоа го направивме и сега...

Оставете коментар

коментар(и)