ИЗВЕШТАЈ НА ГИ: „ЦРНИТЕ АКТОВКИ“ И КЕШОТ СЕ УШТЕ ПРИСУТНИ ВО ПОЛИТИКАТА НА С.МАКЕДОНИЈА, АЛБАНИЈА И КОСОВО

Обемот на Нелегалните финансиски текови (НФТ) во Северна Македонија, Албанија и Косово е голем и дека тие се овозможени преку голем број структурни одлики на земјите од регионот: нивната поврзаност; нивните големи неформални економии со удел од 30–40% во сите три земји; и целокупната слабост на државата, државните институции и демократските култури. Ова се наведува во најновиот извештај на организацијата „Глобал Инишијатив“ (ГИ), со седиште во Виена, со наслов „ НЕЛЕГАЛНИ ФИНАНСИСКИ ТЕКОВИ ВО АЛБАНИЈА, КОСОВО И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА – Клучни причинители и моментални трендови“.   Географски, се вели во извештајот, регионот долго време служел како влезна рута меѓу Азија и Европа за лекови, мигранти и голем број на трговски стоки. „И покрај техничкиот напредок постигнат во согласност со рамките против перење пари и за спречување финансирање тероризам (ППП/СФТ), како и унапредувањето на мерките за борба против корупцијата и...

О Г Л А С за пријавување на практиканти/волонтери од областа на новинарството

Здружението-Центар за истражувачко новинарство СКУП-МАКЕДОНИЈА Скопје, има потреба од тројца практиканти/волонтери од областа на новинарството ( пишување на информативни содржини, вести, извештаи, стории, колумни и сл.) Огласот ќе трае во период од 09.07.2020-31.07.2020 година. Пријавените кандидати треба да имаат завршено најмалку средно образование- ССС или факултет-ВСС, а предност ќе имаат кандидатите кои имаат завршено студии по новинарство, или се уште студираат во наведената област. -За волонтерската работа ќе се обезбеди соодветен надомест. Ги молиме сите заинтересирани кандидати, своите апликации во форма на кратка биографија ( CV ) да ги доставите на следниов e-mail: scoop.macedonia@gmail.com

Конференција Заедно во борба против корупцијата

Во рамките на проектот Заедно во борба против корупцијата финансиран од Европската Унија, СКУП ќе ја одржи првтата годишна конференција. Настанот ќе се одржи во четворток, 23 јануари во салата Милениум 2 на хотелот Холидау Ин. Во продолжение агендата за оваој настан. ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ  „ЗАЕДНО ВО БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈА” 23Јануари (четврток) –Холидеј Ин (Сала Милениум 2) – Скопје 09.45 – 10.00 Регистрација на учесници 10.00 – 10.15 Воведни обраќања   Александар Божиновски, Проектен менаџер, Центар за истражувачко новинарство СКУП   Анабел Регал Фондоп, Програмски менаџер, Правда и владеење на право, Делегација на ЕУ   – 11.45 Предизвиците на истражувачкото новинарство во борбата против корупција   Сашка Цветковска, Основач и претседателка на Истражувачка репортерска лабораторија – Предизвици и иновации во истражувачки стории – како да се оствари поголем интерес за правда   Александар Димитриевски, Истражувачки новинар...

СКУП член на Советот за етика

Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија се најде на регистарот за професионални онлајн медиуми кој го изработија Здружението на новинари на Република Северна Македонија во соработка со Советот за етика во медиуми. Регистарот засега опфаќа 72-ва онлајн медиуми и истиот од јануари ќе биде достапен како веб-платформа www.promedia.mk , на која ќе има детали за сите членки.

Дополнување на објавената информација за висината на потрошените средства за репрезентација на Општина Струмица

Почитувани, Во врска со Истражувањето на СКУП, за трошоците на Општина Струмица за репрезентација, чуствуваме обврска и потреба да ги дополниме објавените информации со цел целосно и правилно информирање на јавноста. Имено, oбјавената информација за висината на потрошени средства за репрезентација е резултат на синтетичкото сметководство на Општина Струмица и вклучува трошоци за храна, пијалоци, превоз, хотелско сместување, изнајмување на сали, опрема, печатарски услуги, обезбедување, хонорари и надоместоци за ангажирани лица, за следните настани и активности:   – организација на културни манифестации (Струмички карневал, Струмица опен фестивал, Меѓународна Струмичка ликовна колонија, Фестивал за камерен тетар Ристо Шишков, Тримерски обичаи); – одбележување на годишнини на значајни настани и личности; – поддршка на настани од јавен интерес на здруженија на граѓани и културни работници; – поддршка на настани на спортски клубови и спортски манифестации; – одржување на семинари, работилници и активности на општинската администрација; – подготовка на...

Новогодишната елка на даски, плоштадот пак ќе се копа по празниците

Плоштад Македонија – најпрометното, но и едно од најреновираните места во градот. Простор каде што се одржале многу манифестации, собири, концерти, пречеци на спортисти, но и дочеци на Новата година. Воедно, ова место е омилено за локалните власти. Секој оној, кој што ќе седне на општинското столче ужива во креирањето планови за промена на неговиот изглед. Па така, за реконструкциите на плоштадот „Македонија“ во Скопје – за десет години се потрошија 5.5 милиони евра. Во септември годинава, четвртиот по ред „татко на градот“, Петре Шилегов, го најави уредувањето на плочникот, односно влезот на Градскиот трговски центар и скопскиот плоштад. Тогаш, на прес-конференција, тој изјави дека за реализацијата на овој проект од градскиот буџет ќе се потрошат 33,2 милиони денари, односно околу 540.000 евра. Со овој проект, тој нагласи дека ќе има целосно осовременување и целосен нов лик на овој...

Оставете коментар

коментар(и)